nydar 03.03.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Taki rewersyjny układ to bardzo dobry pomysł.Bo powietrze zużyte będzie regenerowało GWC.O ile masz dużo słonecznych dni zimą,to może być ciekawy wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Pogadajcie sobie my jednak już panu podziękujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Taki rewersyjny układ to bardzo dobry pomysł.Bo powietrze zużyte będzie regenerowało GWC.O ile masz dużo słonecznych dni zimą,to może być ciekawy wynik. muszę tylko wykombinować jakieś wentylatory co chodzą w obydwie strony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Są wentylatory rewersyjne które mają funkcję tłoczenia lub ssania,ale czy są o odpowiednim sprężu ?Trzeba by poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Są wentylatory rewersyjne które mają funkcję tłoczenia lub ssania,ale czy są o odpowiednim sprężu ?Trzeba by poszukać. ewentualnie coś się samemu skleci ... jak uda się to zbudować to taki jeden już mi nie zarzuci że GWC to nie rekuperator... przecież będzie ładowany ciepłym powietrzem z domu... teraz pytanie czy przed wejściem do chałupy nie zrobić czegoś w rodzaju zaizolowanego akumulatora ( jakiś wielki betonowy pumeks )co by ten rewers go ładował a po przywróceniu normalnego kierunku wieczorem całe to ciepło trafiło z powrotem na salony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 teraz pytanie czy przed wejściem do chałupy nie zrobić czegoś w rodzaju zaizolowanego akumulatora ( jakiś wielki betonowy pumeks )co by ten rewers go ładował a po przywróceniu normalnego kierunku wieczorem całe to ciepło trafiło z powrotem na salony ... wiem... zrobię takiego ze 3m3 żwirowca zaizolowanego ze wszystkich stron, tak normalnie to będzie miał temperaturę powietrza jakie wlatuje z GWC ale w momencie rewersu jako pierwszy po drodze zacznie się podgrzewać dążąc do temp. pokojowej... a i wilgoć sie tam zostawi na potem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Dał bym rury wzdłuż fundamentów (ze spadkiem) na głębokości góry ławy przysypał z 30cm piachem,ubił a na to dał z 10cm styropiany tak aby przestawał poza rurę z 50cm a na to znowu ziemia.Tak mniej więcej działa moja druga część GWC pod fundamentem za RSŚ.Okalająca rurę ziemia odbiera ciepło gdy ścieki są ciepłe a oddaje gdy są schłodzone.Powoduje to,że nie ma skoków temperatury tylko jest w miarę stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.03.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Muszę odpukać W tej chwili miernik u mnie w pokoju (sypialnia) wyświetla 2300 ppm CO2. Do rana zabraknie wskażnika i wcale nie trzeba przypiekać cebuli Edytowane 4 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.03.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) wiem... zrobię takiego ze 3m3 żwirowca zaizolowanego ze wszystkich stron, tak normalnie to będzie miał temperaturę powietrza jakie wlatuje z GWC ale w momencie rewersu jako pierwszy po drodze zacznie się podgrzewać dążąc do temp. pokojowej... a i wilgoć sie tam zostawi na potem ... No nie wiem. Wolałbym podrasowanych zapaszków z powrotem nie wpuszczać do domu. Zniszczysz GWC. Pamiętaj o moich zapaszkach ziemi (a miało być cudownie) + komarki. Edytowane 4 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2013 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Te 2300 to masz przy włączonej wentylacji mechanicznej?Ile do sypialni leci powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.03.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Te 2300 to masz przy włączonej wentylacji mechanicznej?Ile do sypialni leci powietrza? Nie mieszkam w moim domku. Na razie mam 10cm wyciętej uszczelki w oknie w domku. Wentylacja grawitacyjna i zadyma na zewnątrz. Okno zatkane. Po otwarciu drzwi na korytarz spadło do 1500 i rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2013 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 No to fajnie projektują i wykonują wentylacje grawitacyjne jak to przy minusie ledwo dycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.03.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) No to fajnie projektują i wykonują wentylacje grawitacyjne jak to przy minusie ledwo dycha. Na zewnątrz zadyma z kominów sąsiadów. Trzeba zatykać kratki by nie ciągnąć tego wszystkiego co w piecach się utlenia. Po północy będzie lepiej. Poprawka. Po 2 w nocy. Po przejściu kopalni na system 4 zmianowy opóźniło się to o 2 godziny. Edytowane 4 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 05.03.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Na zewnątrz zadyma z kominów sąsiadów. Trzeba zatykać kratki by nie ciągnąć tego wszystkiego co w piecach się utlenia. Po północy będzie lepiej. Poprawka. Po 2 w nocy. Po przejściu kopalni na system 4 zmianowy opóźniło się to o 2 godziny. Z ciekawości zmierz poziom CO2 przy tej zadymie od kopalni i sąsiadów. Ciekaw jestem jak u Ciebie to wygląda. Ja pomiary robię 15km od Katowic okolica też różna a jak robiłem pomiary to w ~ 400ppm. Teraz widzicie jak wygląda poziom CO2 u nieświadomego mieszkańca. Klaudiusz ma nawet wycięte uszczelki i co? A jak samopoczucie rodziny? Odczuwacie nudności, senność? Nie martw się u mnie było dużo więcej a inni pewnie mój wynik przebijają tylko nie są tego świadomi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 A jak samopoczucie rodziny? Odczuwacie nudności, senność? Weź już nie demonizuj, bo sobie inni pomyślą że jacyś nawiedzeni jesteśmy. Oczywiście że czym mniej tym lepiej, ale nudności? Może przy 30x razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 05.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 U mnie było i ponad 6000ppm po nocy i nic. Ja nie demonizuje tylko jestem ciekaw bo wiele osób na tym forum jest tak zaskoczona wynikami na poziomie 2500ppm a sami żyją w nieświadomości. Ot co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2013 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Światowa Organizacja Zdrowia mówi o najwyższym dopuszczalnym stężeniu NDS 1000ppm.Nasz Dz.U.nr 79/1998 NDS określa na 5000ppm a NDSCh(chwilowe ) na 15000ppm.Co to oznacza w praktyce.Oznacza to że wg.naszego ustawodawcy stężenie do 5000ppm nie będzie miało wpływu na nasze zdrowie i naszego potomstwa tego co już jest i tego nienarodzonego.Zejście śmiertelne to powyżej 100000ppm a przedtem mdłości,bule głowy ,więc jest ostrzeżenie.W domu taka sytuacja raczej nie będzie miała miejsca.Z mojego doświadczenia wynika tylko jedno.Czym niższe stężenie CO2 tym lepiej śpię i wstaję bardziej wypoczęty.A tak naprawdę to stężenie CO2 jest dla mnie sygnałem o czystości powietrza w domu.Bo przecież nie tylko para wodna i CO2 jest niepożądane.Wszystko czym się otaczamy w mniejszym lub większym stopniu coś wydziela.A ilości tego czegoś nie jestem w stanie zweryfikować.Zakładam więc że czym mniej CO2 tym mniej choćby formaldehydu w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 06.03.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Jasiek - a u Ciebie też jest pod sufitem wieksze stężenie CO2?Z tymi doświadczeniami subiektywnymi to trzeba być ostrożnym, niektórym leki homeopatyczne pomagają, innym magnesy, promieniowanie kosmiczne... Nie mówię, że nie, ale czasem okazuje się, że to korelacja, a nie przyczyna-skutek... PS. ciekawy cytat z wiki nt. okrętów podwodnych (może trochę OT;) ) :Ilość dwutlenku węgla w znajdującym się w kadłubie okrętu powietrzu nie powinna przekroczyć 1% – jego 4-procentowa koncentracja ma wpływ na sprawność załogi, zaś 5% CO2 jest stężeniem toksycznym. 20–21% zwartości tlenu w powietrzu jest stanem prawidłowym, a jego ilość nie powinna spaść poniżej 17%. Jeden członek załogi okrętu podwodnego produkuje około 25 litrów dwutlenku węgla na godzinę oraz zużywa przeciętnie 30 litrów tlenu na godzinę. Edytowane 6 Marca 2013 przez owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.03.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Temperatura na zewnątrz 11*C, wilgotność na wietrze 55%, wilgotność za domem w cieniu 65%, CO2 poniżej 300ppmGWC:Temperatura za GWC 3,1*C wilgotność 80%, CO2 550ppm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.03.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 ... Ciekawe czy znajdzie się śmiałek co GMC i RSŚ sprawdzi na własnej skórze.Może wtedy te 18,1oC przestanie być ściemnianiem. jak znam zycie to niezbyt szybko ... bedziesz musiał chyba na mnie poczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts