nydar 06.05.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Solar to 180mb. rurki pex umieszczonej w bruzdach izolacji styropianowej nakrokwiowej. Bruzdy ( 50 x 50mm) wraz z rurkami zalane betonem z plastyfikatorem.Całość przykryta papą.Dach 17*.Pompka pcha wodę z GMC(100mb.pexa)do solara,a z solara poprzez bufor do GMC.Obieg zamknięty.W buforze podgrzewa wodę a to co zostanie temperaturowo,idzie do GMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 .Woda w garnku nie zamarzł .Po 24 h jak zadzwoniłem dzisiaj do domu o 15-tej to było tyle w garze co na zewnątrz.Jak się do tego doda wentylatorek,to i doba będzie za długo .Decyzja zapadła .Zrobię najpierw jeden zbiornik na ok.150L.Na pewno będzie na zasilaniu CWU i ZWU.Pralka zaoszczędzi,zmywarka zaoszczędzi,no i bufor pędzony solarem dłużej wytrzyma.Fi 400 x 1200. he he ... już myślałem że ci zupę na tej wodzie ugotowali i nici z eksperymentu ... ja u siebie mam 140 L zbiornik ale to jest za mało, powinno być minimum tyle ile wynosi rozbiór dobowy ( w moim przypadku ok. 300 L... ) jak skończę te swoje wydumki to będzie dwa połączone szeregowo i trzeci dodatkowo do solara jako magazyn wyższej temp. kierowany do bojlera i nagrzewnicy w dolocie wentylacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.05.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A obmywasz go ciepłym powietrzem z wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A obmywasz go ciepłym powietrzem z wentylatora? u mnie pompuje się cały czas przez wymiennik ( klimakonwektor kanałowy ), sterownik różnicowy włącza pompkę kiedy jest taka potrzeba... drugi taki wymiennik będzie do solara ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jak nie masz "mądrej" pralki to z tym bym nie szalał - mam kolegę, który przeszczęśliwy podłączył swojej kobiecie praleczkę do taniego źródełka ~50stC. Jego szczęście się skończyło gdy ona wyciągnęła sweterki, które nie potrafią przeżyć >30stC:D Są teraz praleczki, które mają wejście ciepłej i zimnej wody więc takiej szukaj. przecież ta woda ma temp. pokojową a spuszczona z pralki po płukaniu mniej wystudzi RSŚ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.05.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Otóż to:D. Uruchomiłem znowu gar o 21.30 i zgadnij co jeszcze?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.05.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Otóż to:D. Uruchomiłem znowu gar o 21.30 i zgadnij co jeszcze?. wiatraczek ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.05.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 No właśnie.Wiatraczek.Od 21.30 do 22.30 wzrosła temperatura o 3oC.Wczoraj bez wiatraczka ,1godz.-1oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 07.05.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 ja właśnie dumam nad taką kaskadą zamontowaną na wlocie GWC do chałupy, w takim układzie powietrze wlatujące do domu powinno mieć temp. bliską tej jaka ma woda na wlocie do wymiennika a jednocześnie ta sama woda opuszczająca wymiennik będzie miała blisko temperatury powietrza z GWC ... oczywiście woda zasilająca wymiennik będzie pochodziła z zasobnika ZWU i magazynu solara ... Jaśku wyjdzie z tego przeciwprądowy rekuperator wodny ze wspomaganiem CWU - w skrócie JPRW+CWU Ciekawe są Wasze kombinacje. Śledzę rozwój wątku od dłuższego czasu. BTW: wspomnij o swoich usprawnieniach w wątku "elektrycznym" - tam na prawdę nie rozumieją, że u Ciebie tylko ogrzewanie uzupełnia braki i prąd jest dwa razy wykorzystywany (ogrzewanie i CWU). Więc może stąd ten zamęt. O co chodzi z tym garnkiem u nydara? To baniak na ZWU podgrzewany opływowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 07.05.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Te rozwiązanie tak ale generalnie przestrzegam - do zmywarki można śmiało podłączyć CWU ale nie do pralki, która ma tylko jedno źródło zasilania. Doczytaj, chodzi o podgrzew ZWU, żeby pralka miała na wejściu 20* zamiast 5*. Optimum to by było 30*. O co chodzi z tym garnkiem u nydara? To baniak na ZWU podgrzewany opływowo? O garnek I zabawy pt. młody fizyk dla dużych chłopców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.05.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Zaprojektować zbiornik podgrzewany powietrzem i poprzeć go obliczeniami dla wielkości przepływu powietrza z uwzględnieniem konwekcji wody w zbiorniku, to jest gigantyczna praca dla co najmniej dr przed nazwiskiem.Oczywiście jeżeli mówimy ,obliczyć,zaprojektować,wykonać i działa. A że przed nazwiskiem nie mam dr,to podeprzeć garnkiem się należy . Zrobiłem dzisiaj małe doświadczenie z głowicami,Peltierem i radiatorem.Na razie nic nie zaizolowane,więc starałem się utrzymywać temp.głowic taką jak otoczenie(22oC -brak strat na głowicach). Temperatura radiatora bez wentylatora na razie ,oscyluje wokół 11-12oC.Przepływ wody-25L/h.Temp.wody na zasilaniu- 11oC.Temp.wody za głowicami 16oC. Wychodzi to mniej więcej tak. Aby podgrzać taką ilość wody o 5oC/h,potrzeba: 25kg x 5* x4200J/kg / 3600000 J/kW = 0,146kW Na ogniwach Peltiera otrzymałem O,113W (pomiar z watomierza) Czyli COP o,146:0,113 = 1,29 Do podgrzania zimą wody wodociągowej o tmp.4oC do 40oC,potrzeba : 200kg x36* x4200J/kg / 3600000 J/kW =8,4kW Z podgrzewania wody wodociągowej zużytym powietrzem otrzymujemy: 200kg x 18* x 4200J/kg / 3600000 J/kW=4,2kW Z Peltierami potrzeba drugie tyle czyli 4,2kW ale uwzględniając COP ( 1/1,29=0,77),otrzymujemy 4,2kW x 0,77 =3,23kW Łącznie z instalacji do podgrzewania wody zużytym powietrzem i PC na Peltierach ,uzyskamy 200L wody o tmp. 40oC ,zużywając 3,23kW energii elektrycznej zamiast 8,4kW. COP = 2,6. Wydaje się,że jedynymi podzespołami,mogącymi ulec uszkodzeniu to transformator lub płytki Peltiera.Wymiana-banalnie prosta. No i najważniejsze.PC na ogniwach Peltiera będzie pracować bez względu czy na dworze +20 czy -20oC. Koszt. Handmade ze zbiornikiem z KO ,szacunkowo ok.2000PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.05.2013 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Używasz słów które są dla mnie obce.Do prób wykorzystuję prostownik BSP-12/4.Mam też POS 12500D 12V,5A.Nie znam się na tym.Co powinienem mieć aby było niezawodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.05.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Nie wiem o czym piszesz.Napisz co mam kupić i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.05.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Góra 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.05.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Dzięki.Aż im się papy śmiały do moich peltierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.05.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 pierwsze spostrzeżenia z mojej "odwróconej" wentylacji, co prawda jeszcze w prowizorce ale ... mija tydzień pięknej słonecznej pogody a w chałupie 23-24* łącznie z poddaszem i najmniejszych oznak przegrzewania się budynku pomimo tego że pompuje tylko 100-120m3/h... musiałem obniżyć temperaturę na sterownikach ogrzewania bo nad ranem w niektórych pomieszczeniach jest na krawędzi załączenia, nie chcę ich całkowicie wyłączać bo służą za termometry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Pamiętasz jak rok temu się o to sprzeczaliśmy?.Twierdziłem,że taka wentylacja schładza dom o 3-4oC. U mnie jest trochę gorzej. Mam przy całodniowym słońcu 25-27oC,ale nie mam jeszcze zabezpieczonych okien.A jest ich cała ściana od sufitu do podłogi. Mam małą zagadkę.Otóż dach przy ostrym majowym słońcu w maju dochodzi do 70oC.W domu +25-27oC.Powietrze anemostatami usuwane jest na poddasze,a tam + 20-21oC. Kto wie dla czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Z 80-ciu ton materiału o cieple właściwym poniżej 1000J/kg/k za dużo nie uciułasz.Inercja spora ale to parę razy za mało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 To ledwo 100-to parę kWh ciepła lub chłodu.A pod chatą setki ton:yes: piachu chętnego by się ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Mam gruntową wiosną na jakiś 2-2,5m.Mimo tego najniższa temperatura z GWC (początek kwietnia) to 16,5oC.Teraz znowu rośnie bo solarek parę dni chodził.Jest 18,5oC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts