compi 15.05.2013 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 a jak masz podłączone do instalacji te wiatraki i do czego są przymocowane ...? Wentyle mają własne systemowe klamry zaciskowe z mocowaniami do ściany lub suifitu, ale to jest bez znaczenia bo trenowałem ich wyciszenie również poprzez niemocowanie do podłoża. Jeden mam z pionowym montażem, drugi poziomym.Ten z pionowym ma z jednej strony nasunięty sonoduct, z drugiej pamiętam, że nawet uszczelkę z paska gąbki zastosowałem. Buczenie jest zależne od prędkości. Poradzono mi patent z zastosowaniem dławików z lampy świetlówkowej, ale na razie nie kombinowałem, bo to buczenie nie wpływa na komfort życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.05.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 To tez mówię - ARW, i bez przesady drogo nie jest http://allegro.pl/regulator-obrotow-1-5a-nagrzewnica-wodna-arw-011-i3248151046.html Tylko do salonu to się raczej mało nadaje X 2 na nawiew i wywiew : ). Spora kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A po co 2? Jeden do dwóch nie starczy ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.05.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Za mały, chyba że masz patenty w stylu nydara i jego parterówki, gdzie to działa. Ja nie chcę cały czas żyć odzyskiem, nie mam do tego głowy, umiejętności, wiedzy i nie ryzykuję. Opieram się na tym co nowe, ale sprawdzone. Dla tego mam z GWC nawiew, tak jak w czystych pomieszczeniach i wywiew na wyrzutni z pomieszczeń tzw. brudnych typu łazienka, kuchnia czy wiatrołap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.05.2013 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Z zasady nic co nowe nie jest sprawdzone:D. Z zasady to co jest sprawdzone nie jest jednoznaczne,że najlepsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.05.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Masz zapał, potencjał i warsztat - działaj. Choćby dla potomności. Oby jakiś patent wpadł i spora kasa z eksperymentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.05.2013 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ja nie dla kasy.Ja z lenistwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Za mały, chyba że masz patenty w stylu nydara i jego parterówki, gdzie to działa. Ja nie chcę cały czas żyć odzyskiem, nie mam do tego głowy, umiejętności, wiedzy i nie ryzykuję. Opieram się na tym co nowe, ale sprawdzone. Dla tego mam z GWC nawiew, tak jak w czystych pomieszczeniach i wywiew na wyrzutni z pomieszczeń tzw. brudnych typu łazienka, kuchnia czy wiatrołap. nie bardzo czaję . TT150 ma max. pobór prądu 0,28A, a ARW do 1,5A, więc co ma nie starczyć? Sorry że pytam - głupi ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.05.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) nie bardzo czaję . compi myśli o wentylacji bez udziwnień w szczelnym domu czyli wywiewno-nawiewnej,gdzie potrzebujesz dwa wentyle,jeden na nawiew,drugi na wywiew. Edytowane 15 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 compi myśli o wentylacji bez udziwnień w szczelnym domu czyli wywiewno-nawiewnej,gdzie potrzebujesz dwa wentyle,jeden na nawiew,drugi na wywiew. Poważnie??? a ja niby o czym piszę? to że dwa wentyle to już ustaliliśmy, cytat compi-ego był do ARW. Ty Arturo72 jak zwykle w tyle za awangardą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 16.05.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Nydar dziekuje za spotkanie! Przydaloby sie z pol dnia dla mnie, bo pytan wiecej niz odpowiedzi W kazdym razie zazdroszcze przeszklen i reszty pomyslow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.05.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Coś tam w głowie zostanie:D.Choćby podejście do problemu można zweryfikować.Powodzenia w budowaniu na mazurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.05.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Po burzliwych dyskusjach wątek się wyciszył.W prawie 1400 postach padały różne pomysły i argumenty.Mam prośbę do nydara. Czy mógłbyś podsumować ten wątek? Konkretnie chodzi mi o to, co po tej całej dyskusji zmieniłbyś w swoim rozwiązaniu zaproponowanym w pierwszym poscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.05.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Po burzliwych dyskusjach wątek się wyciszył. W prawie 1400 postach padały różne pomysły i argumenty. Mam prośbę do nydara. Czy mógłbyś podsumować ten wątek? Konkretnie chodzi mi o to, co po tej całej dyskusji zmieniłbyś w swoim rozwiązaniu zaproponowanym w pierwszym poscie? Tez jestem ciekaw. Ale ze mamy juz polowe maja to wiekszosc forumowiczow zakasalo rekawy i dlubie na budowach:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.05.2013 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 W zasadzie nic,może z wyjątkiem usadowienia nadmuchu świeżego powietrza.Mam wyjątkowo niekorzystną bryłę budynku i od kratki nawiewnej do anemostatu wyciągowego w drugiej łazience jest ok.20mb.Z obserwacji wynika że od kratki nawiewnej do najdalszego wyciągu powinno być max.ok.10mb.O przekroju rury GWC już pisałem.Fi 110 jest za mała dla grawitacyjnego pędzenia zimą.Nagrzewanie nadmiarem ciepła z kolektorów słonecznych gruntu pod budynkiem ,w połączeniu z RSŚ dało średnią temp.nadmuchu w sezonie grzewczym +/-18oC.Myślę,że to dobry wynik,zwłaszcza,że zima była długa i ostra.Sam RSŚ również zdał egzamin.Temperatura ścieków nie spadła poniżej +6oC.O ile na początku rekuperator-ścieki parowały i była jakaś strata z tym związana,o tyle po czasie na powierzchni ścieków ustaliła się warstwa tłuszczu,która zablokowała parowanie.Dno rekuperatora jest wolne od osadów.Okresowe spuszczanie wody z wanny skutecznie usuwa osady.Wykrystalizował się pomysł elektronicznej PC.Mam już wszystkie podzespoły z wyjątkiem obudowy radiatora .Z uwagi na fakt odległości drugiej łazienki (te nieszczęsne 20mb.) i chęć uruchomienia odzysku z powietrza zużytego przez EPC chcę z dwóch łazienek (najwyższa temperatura) pobierać powietrze wentylatorkiem 31,5m3/h.Pchanie zużytego powietrza na poddasze nieużytkowe,również okazało się trafionym pomysłem.Temp.na poddaszy ,nawet w najsroższe mrozy nie spadła poniżej 15-16oC.Zamierzony cel,minimalizacja strat przez sufit ,został osiągnięty.Wentylacja z dolnym nadmuchem i górnymi wywiewami okazała się dobrym rozwiązaniem .Najbardziej zanieczyszczone powietrze było powyżej głowy,do tego wilgotność przez cały okres temp.poniżej zera +/- 40%.ps.Wentylatorek komputerowy FD9733BLD12MS 12V daje spręż max.60Pa, zużywa razem z prostownikiem 12V 5A POS 12500D 7,3W. Będzie podawał ciepłe zużyte powietrze do EPC. ps.Wentylator do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.05.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Dzięki, o takie podsumowanie mi chodziło . Uzupełnij je może jeszcze tylko o podanie powierzchni pomieszczeń i ich kubatury oraz wielkości strumienia powietrza nawiewanego. Z tego co pamiętam robiłeś pomiary stężenia CO2. W jakich granicach się ono utrzymywało? Najlepiej dodaj te informacje poprzez edycję poprzedniego posta. Ja swój usunę i będzie porządek w temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.05.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Powierzchnia 140m2,kubatura 400m3.Nadmuch 75m3/h przez 24h/dobę,bez względu czy są domownicy,czy nie.CO2 przy trzech osobach 900-1000ppm. ps.Jak z tą lambdą?Norma kłamie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.05.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Jasiek71, zerknij na link a przypomnisz sobie o co chodzi: http://www.kamami.pl/index.php?productID=179972 i np jeszcze ten: http://nettigo.pl/products/78 Teraz mi odpowiedz, czy "dokładność 0.03 hPa, zakres pracy 300 - 1100 hPa" są wystarczające? jak dla mnie to dokładność rzędu 0,1hPa była by OK... moja chałupa to nie stacja kosmiczna ... ale zdam się na ciebie bo nie bardzo czaję jakie mogą być różnice ciśnienia pomiędzy wnętrzem domu a zewnętrznym , moje obserwacje ograniczają się do tego że jest jakieś tam nadciśnienie lub podciśnienie bo mi folię w oknie wydyma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomx_krk 28.05.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jasiek71, zerknij na link a przypomnisz sobie o co chodzi: http://www.kamami.pl/index.php?productID=179972 i np jeszcze ten: http://nettigo.pl/products/78 Teraz mi odpowiedz, czy "dokładność 0.03 hPa, zakres pracy 300 - 1100 hPa" są wystarczające? Jeśli to jest kontynuacja Waszego pomysłu na pomiar różnicy ciśnień wewnątrz / zewnętrzn to nie wiem czy dwa takie czujniki wypalą, ale te czujniki mają na sztywno wpisany jeden adres i do I2C raczej nie ma szans 2 takich samych podpiąć w jakiś prosty sposób. Bardziej wydaje mi się, że lepszym pomysłem byłby tutaj czujnik ciśnienia różnicowy - myślę o takim cyfrowym na I2C: http://pl.farnell.com/honeywell-s-c/asdx001d44r-do/czujnik-cisnienia-silikonowy-0/dp/1225308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.05.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ale musisz jakoś to zbadać i wskazać próg zadziałania - przy jakiej różnicy ma nastąpić wyrównywanie. a jak to obadać ? czym zrobić pomiary...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts