Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zrozumieliśmy się.Myślałem że można zastosować mniejsze przekroje rur i z tańszych materiałów,mniejsze wentyle.No bo jak masz centralny nawiew to nie masz rozprowadzeń a na wywiewach można zastosować byle co.Ja mam układ nie wymagający żadnych rur,więc jest to zdecydowanie tańsze,ale nie w każdym domu tak można zrobić

Nie zrozumieliśmy się.Myślałem że można zastosować mniejsze przekroje rur i z tańszych materiałów,mniejsze wentyle.No bo jak masz centralny nawiew to nie masz rozprowadzeń a na wywiewach można zastosować byle co.Ja mam układ nie wymagający żadnych rur,więc jest to zdecydowanie tańsze,ale nie w każdym domu tak można zrobić

a ja piszę o układzie typowo komercyjnym takim z centralą wentylacyjną itd ...:)

rozwiązanie "po naszemu" jest znacznie tańsze ale tego nie da się sprzedać ...:p

tak swoją drogą wracając do możliwości chłodniczych takiej wentylacji to ja mam raczej problem z nadmiernym chłodzeniem chałupy niż jej przegrzewaniem...

wystarczy tylko kilka dni kiepskiej pogody i aktywuje mi się ogrzewanie które i tak już jet obniżone o 1* względem nastawień zimowych...:mad:

Mam pytanie o rozwiązanie wentylacji w przypadku domu piętrowego i w dodatku z piwnicą.

Dom jest bardzo prosty w bryle - zbliżony do sześcianu. Przekrój jak na załączonym rysunku.

przekroj.jpg

czy jak zastosuję dwa nawiewy centralne na parter i piętro to powinno dać radę?

Przez prostą bryłę powinno nie być problemu z doprowadzeniem świeżego powietrza do każdego pomieszczenia.

A co zrobić z wentylacją piwnicy? też umieścić jeszcze jeden nawiew?

Czy tylko wyciąg ?

Kolejnym pytaniem jest, czy w takim przekroju można wyrzucać zużyte powietrze na poddasze nieużytkowe (tak jak to robi Nydar)?

Docelowo nie planuję komina, a czy jednak powinienem zrobić samą wyrzutnię zużytego powietrza ponad szczytem domu?

Generalnie jestem na finalizowaniu projektu i jak o czymś można jeszcze pomyśleć to dobrze to już uwzględnić już teraz.

Przy dachu z wystawą południową myślę też o czerpni dachowej co mogłoby być w zimie przydatne.

Czekam na jakieś konstruktywne uwagi :)

U jaśka w piętrówce działa.To i u ciebie zadziała.Piwnice jedynie bym potraktował jako coś osobnego.Osobny nawiew i wywiewy.

Na strych nieużytkowy możesz kierować zużyte powietrze ale pod warunkiem że dasz izolację nakrokwiową z 10cm styropianu,potem płyty MFP,miedzy krokwie celulozę ok.30cm.Pogadaj z projektantem,że chcesz mieć wentylację wyporową.

Nie bierz z GWC tylko bezpośrednio. Nie wiem jaką masz temp. na zewnątrz ale za dnia biorę tylko z zewnątrz - o wiele cieplejsze i podgrzewa chałupę.

jeszcze wszystko w proszku bo czasu brak na dokończenie i na razie to tylko z GWC albo okno sobie otworzyć ...

docelowo ma być nagrzewnica wodna na wlocie do chałupy robiąca także jako część rekuperatora a także kolektor powietrzny...

w takich warunkach jak obecnie to powietrze leciało by przez kolektor ...

Czekam na jakieś konstruktywne uwagi :)

rozumiem że nie planujesz centrali wentylacyjnej a tylko wymiennik gruntowy ...

ja w takim układzie wszystkie pomieszczenia zebrałbym razem na strychu i doczepił do wspólnej wyrzutni, nawiew rozdzieliłbym tak aby na każdym poziomie był jeden nawiew, jeżeli dodatkowo jakiś kolektor wspomagający to jeszcze przepustnica z obejściem by się przydała i jakiś prosty układ sterujący ...

rozumiem że nie planujesz centrali wentylacyjnej a tylko wymiennik gruntowy ...

Na razie jestem na etapie planowania.

Wymiennik gruntowy wystarczyłby rurowy zwykły? Czy już niezbędny byłby żwirowy?

Wskazane byłoby też, żeby w zimie przy ogrzewaniu podłogowym wilgotność była jakaś znośna, bo standardowo przy podłogówce to może być kiepsko.

Na razie jestem na etapie planowania.

Wymiennik gruntowy wystarczyłby rurowy zwykły? Czy już niezbędny byłby żwirowy?

Wskazane byłoby też, żeby w zimie przy ogrzewaniu podłogowym wilgotność była jakaś znośna, bo standardowo przy podłogówce to może być kiepsko.

I tu pojawia się pytanie zasadnicze: Czy jest tu na forum jakiś inwestor, który używa dłużej niż 5 lat GWC, wszystko jedno jaki rurowy czy żwirowy?

Czemu pytam ? Sam się napaliłem żeby mieć cieplejsze powietrze zimą i chłodniejsze latem ale czytałem że po jakimś czasie niekoniecznie świeże powietrze wlatuje do domku. O kosztach nie wspominając.

Wymiennik powietrze-woda? Woda do CWU czy w kanał?

to nie ma być chłodnica powietrza wentylacyjnego bo mam GWC ...

ten wymiennik będzie sprzęgnięty z drugim na wylocie z chałupy a także ze zbiornikami solara i wstępnego grzania zimnej ...

zależnie od warunków będzie działał jako rekuperator lub nagrzewnica wykorzystująca energie zmagazynowaną w zbiornikach ...

Ufff, przebrnalem. Dwa dni to trwało. Pomysł mi się bardzo spodobał. Projekt dopiero mi się zaczyna rysować, szkielet drewniany 8x10m, z poddaszem użytkowym i bez strychu, 30 cm wełny skalnej w ścianach i dachu, na pustce powietrznej ~1,5m - chciałem w niej wylać chudziak i używać jako składziku na narzędzia, drewno do kociolka CWU itp rzeczy. Ale trafiłem tu i mam dwa pomysły. Dodam ze mieszkam na Podhalu.

Działkę mam taką, że od północy mam 60m skarpy ze średnim spadkiem ~16 stopni (jest mniej jest i więcej) więc wymarzone miejsce na dłuuuuuugą rurę GWC, myślałem o zwykłej WM ale z racji chęci ogrzewania domu konwektorami elektrycznymi chciałbym zmniejszyć zapotrzebowanie na to grzanie do minimum. Węgla nie chcę, bo przy obecnych cenach koszt palenia i instalacji to zwrot jakieś 25-30 lat czyli nie dla mnie. Do CWU będzie jednak piecyk na drewno, bo las blisko, do tego moge kupić raz w roku drewno z licytacji za grosze i starcza na grzanie CWU nawet przez dwa lata. Pomyślałem więc, że mógłbym w zbiorniku na CWU dać wężownicę i z niej skierować wodę do nagrzewnicy w wentylacji ale z jakimś ograniczeniem temperatury po drodze) i dmuchać dołem a wydmuchiwać górą.

Po lekturze wątku myslę czy by jednak nie olać tej pustki i zrobić to co nydar (czyli byłbym czwarty do testów). Rurę z GMC bym na końcu przeprowadził kolo piecyka do CWU aby maksymalnie ogrzać powietrze. Tylko u mnie trochę inny klimat jest: zimą -20* to standard a nie wyjątek. I tu pytanie czy to by miało jakiś sens?

Tu działecka i chałupa:

http://codesnipper.pl/dom/mapka.png

Edytowane przez CodeSnipper

zrobiłem układ 2 centralne nawiewy-jeden parter drugi piętro , i wywiewy w każdym pomieszczeniu (podziękowania dla jasiek71 i nydar) i chciałbym skierować powietrze z wyrzutni bezpośrednio na jednostkę zewnętrzną klimatyzatora(pompa p-p). dodam że chcę używać klimę do grzania w okresach przejściowych i tak do minus kilku stopni. czy jest sens w tym że powietrze z wyrzutni troszkę zapobiegnie zaszranianiu jednostki zewnętrznej i tym samym okres użytkowania może się wydłużyć na lekką zimę? wiem że klima przetłacza spore ilości powietrza a z WM nie będzie takich ilości ale stałe podgrzewanie jednostki może umożliwi pracę w nieduże mrozy. z drugiej strony czy wtedy nie będzie błędem że wyrzutnia będzie stosunkowo nisko położona przy gruncie ? czy to może mieć negatywny wpływ na pracę WM?

qubic.Napisz ile powietrza na godzinę planujesz usuwać z domu i ile bierze twojaPC p-p i do jakiej temperatury minusowej może działać.

nydar jednostka jest jaka jest.... nie wiem :)....poniżej link:

http://www.castorama.pl/klimatyzator-typu-split-18000-btu.html

nie spodziewam się niezwykłego działania ale chciałbym żeby chociaż do -5 jako tako chodziło :)

a wentylować chciałbym na potrzebne minimum, napewno nie wyjdzie jak u ciebie ale też przeciągu nie będzie. możesz tą sytuację przeanalizować ? kbab sprawdził w działaniu p-p i stwierdza że się opłaca .

Tak na północ. "Tamtędy" czyli pod chałupą czy po spadku? Patrząc na obrazek: RSŚ będzie na zachodniej ścianie, bardziej z tyłu.

Na tym spadku także będzie POŚ, bo kolektor ściekowy daleko i dali mi warunki na przepompownię i samodzielne kopanie prawie 90 metrów. I dobrze, przepompownia mi się powinna zwrócić po 8-10 latach (nie może być rozsączająca).

Tylko teraz tak: ile musze wykopać pod chalupą? Tyle co pod pustkę - czyli ookło 1,3m? I potem w to piach i rurki? Bo jeśli tak to za sam piach zabule pewnie kilka tysi, to może lepiej dać reku?

Code S.Faktycznie opłacalne jest najbardziej jak są idealne warunki.Ja miałem szczęście.Ty musisz przekalkulować.Jeżeli będą to poważne koszty,to pomyśl tylko o GWC jako zabezpieczenie przed zamrażaniem rekuperatora.Odpuścił bym też sobie RSŚ,bo stosowanie jego ma tylko sens jeżeli możesz zamontować GWC i GMC.Te trzy systemy muszą działać razem.Stosowanie tylko dwóch z nich niewiele da bo będzie wymagało rekuperatora.A więc nic nie zaoszczędzisz a tylko pomnożysz koszty.Nic na siłę.