Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja hybrydowa WMG

Recommended Posts

A ja coś mam wrażenie, że mieszacie i to ostro.

Wyporowa to chyba jak sama nazwa mówi, polega na samoczynnym wyporze jednych mas powietrza przez drugie na zasadzie różnicy temp./gęstości/ciśnień - dlatego sama zadziała w chłody a i latem z jakim "kominem słonecznym" też jak kto ma.

Mechaniczna to taka, która w sposób mechaniczny (wentylator/y) tłoczy powietrze. Położenie na i wywiewów nie ważne - może być na dole, z boku, na górze. Wystarczy popatrzeć na realizacje przemysłowe czy te do zbiorowego przebywania ludzi - laboratoria, hale produkcyjne, sportowe, pływalnie, sale projekcyjne, konferencyjne itp. mają nawiewy u dołu lub po bokach a wywiewy górą i zawsze są to wentylacje mechaniczne (bez lub częściej z odzyskiem ciepła - rekuperator).

Jednak chyba jest troche inaczej niz piszesz:

Taki epierwszy z brzegu opis:

http://www.wentylacja.org.pl/pages-43.html

Generalnie nie chodzi o to, czy wezmiemy do tego wentyle czy nie, tylko o to, ze WM "miesza" powietrze czyste ze zuzytym, a WW wypycha zuzyte na rzecz czystego.

WM powszechnie montowana bez wentyli nie ruszy, WW przez duza czesc roku moze dzialac bez wymuszenia, lub tez z niewielka pomoca wentyli.

Niestety WW nie jest bez wad, bo czesciej moze dojsc do dyskomfortu termicznego, cos za cos.

To co jest w halach, plywalniach to z reguly sa to uklady mieszane i bardziej zlozone, pozostanmy moze przy domkach bedzie latwiej ogarnac :)

Z doswiadczenia moge powiedziec, iz podzielam opinie, ze latem WM nie sprawdza sie zupelnie, tutaj jest duze pole do popisu dla WW, podwyzszenie temperatury nawiewu nie musi duzo kosztowac, wystarczy troche sloneczka i ciepla starczy na wiele godzin dmuchania:) Poza tym skoro ja i wielu innych uzywaja reku zima na min. nastawach to moze warto byloby rozwazac okresowe wlaczanie wentylacji w cyklu np 15 minut on/45 minut off. Ryzyko mysle zadne biorac pod uwage, ze przy WG totalnie ulomnej jakos ludzie zyja.

Pozdrawiam i wspolczuje prekursorom odnawiajacym stare, sprawdzone techniki, ze tak na nich wszyscy psy wieszaja, no ale jak sie idzie pod prad to tak jest:)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy WM jest jeszcze inny problem: mala intensywnosc wymianny powoduje brak swiezego powietrza tam, gdzie drzwi sa pozamykane. Bo ile takiego swiezego (nie zmieszanego) trafi do lazienki przy wymianie 50 m3/kondygnacje, jesli roznica temp. bedzie minimalna i wszystkie drzwi pozamykane?

Prz WW jednym na pietro swieze, zimniejsze powietrze dostaje sie do kazdego pomieszczenia wlasnie pod drzwiami. Ja to tak rozumiem i jestem w stanie uwierzyc, ze to moze dzialac lepiej niz WM, bo ze WM nie zawsze chce dzialac jak nalezy to juz niestety wiem, roznica robi sie zwlaszcza zima, kiedy nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie WM gonil na maxa, a swieze powietrze bysmy chcieli miec wszedzie.

Wiem, ze bijemy piane o "grosze", ale w moim przypadku samych kanalow na rzecz WW mialbym ok. 40 metrow mniej.

Pozdrawiam

Wystarczy poszukać w onecie ,,wentylacja wyporowa" Tam jest opisane co,jak i dlaczego.Ja mam dom nisko energetyczny więc temp.podłogi nie przekracza 25oC.Nawiew z GWC to +/- 18oC o 2-3oC mniej jak w domu.Można by rzec książkowe parametry aby to działało najefektywniej.Nie ma poczucia dyskomfortu chłodniejszym nawiewem.Powietrze podgrzane od podłogi i tak ściele się po posadzce,bo jest zimą bardziej suche niż to w domu przez co cięższe.Wypiera to wilgotniejsze i zanieczyszczone pod sufitem.Ot i cała tajemnica ,,niewidzialnych kanałów Arturo".

to że u ciebie lało to nie znaczy że u mnie też ...;)

http://www.twojapogoda.pl/polska/lubelskie/tereszpol

A gdzie tam są temperatury z maja 2013 ?? Podaj te namiary na priva bo jak będą faktyczne upały to się skusze i podjadę .

PS nie odpowiedziałeś co ci pomoże w styropianowcu w czasie upałów w razie awarii prądu otwarcie okien ( poza uzyskaniem identycznej wysokiej temperatury jak na zewnątrz ).

A gdzie tam są temperatury z maja 2013 ?? Podaj te namiary na priva bo jak będą faktyczne upały to się skusze i podjadę .

PS nie odpowiedziałeś co ci pomoże w styropianowcu w czasie upałów w razie awarii prądu otwarcie okien ( poza uzyskaniem identycznej wysokiej temperatury jak na zewnątrz ).

Poprzedni post zignorowalem ale jak powtarzasz to trzeba sprostowac.

Rozmowa dotyczy wentylacji a nie akumulacji. Każdy wie jakie zalety ma szkilet a jakie silka.

Przewietrzanie w nocy to normalna praktyka w użytkowaniu domów niskoenergetycznych.

Ile razy w ciagu ostanich 5 lat nie miales prądu dłużej niż 3 godziny?

Tylko, że prawidłowa WM wypor. to nawiew w każdym pomieszczeniu więc przewodów więcej czyli drożej. Czym dalej od nawiewu do wywiewu tym większe szanse na to, że do i z pomieszczenia będzie na i wywiewane nie wiadomo co.

Też twierdzę, że są to "grosze" bo na pewno nie 200% a może 20% mniejsze stężenie CO2, lepsza temp. czy wilgotność dzięki WM wypor. A jak "grosze" to je można załatwić zwiększoną wydajnością każdej konkurencyjnej wentylacji a nie opowiadać o cudownych "znacznych różnicach".

I świetnie! Tylko przyjmij do wiadomości, że nie zawsze i nie wszędzie tak się da lub warto.

I dobrej nocy wszystkim!

Powinnismy piszac WM trzymac sie tezy, ze chodzi o typowa, powszechnie stosowana WM mieszajaca, piszac WM wyporowa sugeruje sie rozwiazanie, ktorego tutaj ikt nie rozpatruje, wiec moze zostanmy przy:

WM - wentylacja mieszajaca (tutaj nazwa mowi wszystko)

WW - wentylacja wyporowa (moze byc mechaniczna bad grawitacyjna)

Swoja droga musi byc chyba jakis powod, ze firmy nie montuja nawiewu w kazdym pomieszczeniu, ten model WM chyba sie z czegos bierze , ktos wie skad?

Pozdrawiam

U mnie będzie domek mały, wszystkie drzwi zazwyczaj będą otwarte więc dwa nawiewyw centralnym punkcie każdej kondygnacji w zupełności wystarczą. Wydaje mi się, że niezrozumienie czy spory wynikają też z tego, że każdy z nas ma trochę inny dom i inne nawyki. Domaganie się pomiarów dla mnie jest o tyle śmieszne, że jeśli u kogoś to działa i użytkownik jest zadowolony, to czego się czepiać? Ja jestem mniej techniczny niż nydar czy jasiek ale zdążyłem pojąć tyle, że to rozwiązanie nie jest dla każdego, więc chyba o to chodziło, prawda? Trzeba by było być kompletnym debilem, żeby bez pytań o szczegóły zrobić to co panowie zrobili a potem mieć do nich pretensje "bo u mnie nie działa!".

nydar - takie coś wyrzeźbiłem:

http://maniowy.net/dom/piec-rakietowy.jpg

Jak myślisz ma to sens? Rurki z wodą szły by przez bufor 400l. i pompka w systemie.

Skoro i tak piecyk oddaje ciepło do pomieszczenia, to niech je oddaje z sensem.

Jeśli masz bufor 400L i podgrzejesz go do 70oC,to dysponujesz wodą ze zakumulowanym użytkowo ciepłem (do 40oC) wartości 14 kWh.Na cele socjalne spokojnie starcza nawet na trzy cztery dni.Do CO trudno powiedzieć,bo będzie zależało od energooszczędności domu.Pisałeś że domek mały,to myślę,że jedno rozpalenie na jeden dzień starczy spokojnie.Nie wiem co sądzić o płaszczu powietrznym na zewnątrz pieca.Będziesz miał od 70-80oC do 30-40oC.Trochę niewygodne te wahania.Nie była by lepsza nagrzewnica z zaworem trójdrożnym z możliwością ustawienia stałej temp.w nagrzewnicy bez względu na temp.kotła?

Ja mam kominek z płaszczem wodnym ,podpięty do bufora 1500L,pędzony grawitacją.Podgrzewanie powietrza załatwia mi GWC i RSŚ.Bufor zasila podłogówkę i CWU.

Prawidłowa wentylacja wyporowa nie wymaga w każdym pomieszczeniu nawiewu.Mam jedną kratkę nawiewną 350 x 350mm przy podłodze i to w zupełności wystarcza.Powietrze samoczynnie rozchodzi się po domu,ponieważ w każdym pomieszczeniu zasysają anemostaty wyciągowe.Mówimy o domach a nie halach.Przy powierzchni 140m2 w parterze to działa.Choć gdybym budował jeszcze raz to dał bym dwa nawiewy,ale tylko dla tego ,że mój dom jest prostokątny a nawiew mam z jednej strony krótszego boku.

Co do złotej myśli,że ,,większość ludzi nieźle żyje z WG" to nie komentuje,bo i po co.Poczytaj co pisał Przemysław jak zaczął badać ppm CO2 . 5000ppm to dobry wynik w bloku( o ile dobrze pamiętam). Oczywiście że się nie zatruł bo czasami pisze. Ja powyżej 2000ppm wstaje jak na lekkim kacu.

Powinnismy piszac WM trzymac sie tezy, ze chodzi o typowa, powszechnie stosowana WM mieszajaca, piszac WM wyporowa sugeruje sie rozwiazanie, ktorego tutaj ikt nie rozpatruje, wiec moze zostanmy przy:

WM - wentylacja mieszajaca (tutaj nazwa mowi wszystko)

WW - wentylacja wyporowa (moze byc mechaniczna bad grawitacyjna)

Swoja droga musi byc chyba jakis powod, ze firmy nie montuja nawiewu w kazdym pomieszczeniu, ten model WM chyba sie z czegos bierze , ktos wie skad?

Pozdrawiam

Jestem za.Skoro mechaniczna i grawitacyjna ma swój skrót,to czemu nie wyporowa. Czyli wentylacja wyporowa to WW. Można zarezerwować dla wentylacji tłokowej WT.Bo też taka jest.Jak komu za dużo 1000ppm CO2 w domu,to może sobie zafundować tłokową.

a może po prostu zostańmy przy WMG ...:p

jako że pomagamy grawitacji doczepiając wentylatory ...

generalnie to mam w dalekim poważaniu czy komuś się podoba mój układ wentylacyjny i nie mam zamiaru niczego na siłę udowadniać, w tym wątku wrzucam tylko spostrzeżenia a czy ktoś daje temu wiarę czy nie to już nie moje zmartwienie...;)

Bede za jakis czas musial poprosic o projekt wentylacji, to moze jak mi sie trafi kumaty projektant poprosze o opcje na WW, kusi mnie miec 1 nawiew na pietro, ale niewielkim kosztem moge w projektowanym budynku zrobic nawiew oddzielnie na kazde pomieszczenie przy podlodze, wtedy mozna dolozyc przepustnice zeby odcinac np sypialnie w ciagu dnia i wentylowac cala reszte, przy 1 nawiewie ciezko byloby kontrolowac ile tego powietrza pojdzie do pomieszczen, ktorym odcialbym wywiew, i badz tu czlowieku madry:(

Z jadenj strony Jasiek mowi, ze nawiew ok. 14 stopni nie daje dyskomfortu, z drugiej dla WW najodwazniejsi sugeruje gradient temp. 6 stopni, do 22-23 troche brakuje:(

Pozdrawiam

Nydar, Ty masz nawiewy wszedzie, tak?

Czujesz bardzo zimno jak baaardzo powoli nawiewa te 18 stopni?

Bo jak w pracy siedze pod klima to mam dyskomfort ale ona robi huragan na poziomie 1000 m3/h z temp. 14 stopni :p

Edit: Kurde, tak bardzo bijemy piane ze sie zastanawiam czy jesli nawet 12 stopni z mala intensywnoscia nawiewalo to czy 2,3 metry od nawiewu bedzie dyskomfort?

Jasiek, chyba jednak zrobie wycieczke w Twoje rodzinne strony, do nNydara mam za daleko:P

Pozdrawiam

Edytowane przez miloszenko