nydar 29.06.2013 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Barth.Oj tam oj tam.Przeceniasz mnie.Klej trzyma jak go nima(tak mówił pewien stolarz).A ja mówię,że najlepsza automatyka to grawitacja.Nie zepsuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Arturo z ciepła żarówek można skorzystać.Np.do podgrzania powietrza z twojego nie wydolnego rekuperatora.Zamiast nawiewu lampa podsufitowa .Po nerach ci nie będzie ciągnąć.A o tych m3 to koledzy chyba piszą o nośniku energii do podgrzania a nie o wodzie.Mniej jadu.Mniej jadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 29.06.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 może coś takiego?: Za 200zł masz gotowy system pomiaru temp. i wilgotności po IP. I nawet nydar powinien się z tym uporać Faktycznie wyglada bardzo obiecujaco. Osobiscie skasowalem winzgroze pare lat temu, ale u zony na laptopie jeszcze zostala to soft sie przetestuje po wakacjach Moze do tego czasu opisza Open Controlera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.06.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 A czy któryś z panów z zacięciem do monitorowania,byłby w stanie w ramach pro bublico bono ,opracować taki system monitoringu on-line ,coby i temperaturę i wilgotność i stężenie CO2 podawał..Zapłacę za materiały a montaż i instrukcja obsługi w ramach forumowej przyjaźni.Sailah liczę że podejmiesz rękawicę.Byłeś widziałeś.Dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.06.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Proponuję od razu 1000m3 cwu na rok... Ostatnio jasiek bulwersował się jak mu podałem,że zużywam 12m3 całej wody a nie tylko cwu na miesiąc,uważał to za nie możliwe i kosmiczne zużycie a tu proszę,od razu walnął 700m3 a ja skromny mam tylko 12*12=144m3 na rok. No cóż,tylko prawda Was uratuje... 1300m3/rok to jest 1,300mln litrów na rok a to jest 108,333tys.litrów miesięcznie a to jest 3611 litrów dziennie a to jest 150l na godzinę. Arturo, nie moglem sie powstrzymac, wiec napisze: jak sie ktos glupi rodzi to glupi umiera. Wez chlopie przeczytaj kilka postow wczesniej co pisalem z Jaskiem, ale ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem to Ci wyjasnie, podalem ile m3 gazu zuzywam na grzanie wody uzytkowej, dotarlo? Czym Ty sie kierujesz, ze wszedzie wszystko inne niz Twoje krytykujesz? Nie podoba Ci sie to tu nie wchodz, po co sie szarpiesz z innym - gorszym wg CIebie swiatem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.06.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Faktycznie wyglada bardzo obiecujaco. Osobiscie skasowalem winzgroze pare lat temu, ale u zony na laptopie jeszcze zostala to soft sie przetestuje po wakacjach Moze do tego czasu opisza Open Controlera Nie potrzebujesz windowsa. To sie konfiguruje po IP (przez przegladarke). Nawet ze smartfona wejdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.06.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Słuchajcie chłopaki, nie wiem czy przewinęło się to w tym wątku, ale raczej nie bo śledzę go uważnie. Mianowicie chodzi o różnice w przepływach w typowej WM a hybrydowej jakie należy zapewnić zgodnie z PN-83/B-03430.W "typowej" wentylacji mamy:wyciąg:- w kuchni - 70 m3/h- w lazience - 50 m3/h- w WC - 30 m3/h- w pomocniczych pomieszczeniach - 15 m3/hZałóżmy, że suma powietrza wyciąganego to 200m3/h. Zatem te 200m3/h dostarczyamy do pokoi. A tez instalacja hybrydowa nydara, gdzie nawiew jest centralny, a wszędzie wyciągi. W takiej sytuacji, do 200m3/h wyciąganych w kuchni, łazience itp. dochodzi drugie 200m3/h w pokojach ! Sumarycznie musimy zatem zapewnić przepływy rzędu 400m3/h ! To jest bardzo dużo i to jest duży minus dla wentylacji hybrydowej nydara. Jak Wy to widzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Przeczytaj cały wątek - poznasz różnice bylo o tym na 3 strony chyba sprawa przewija się średnio co 5 stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.06.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Nie wiem czy się zrozumieliśmy. Różnice znam i wiem, że w hybrydowej można znacząco zmniejszyć przepływy. Chodzi mi o praktyczne zapewnienie parametrów jakie podaje w/w norma. Chodzi mi przede wszystkim o kuchnie, gdzie przyjmując gości i przygotowując gorące posiłki na 12 osób chciałbym te 50m3/h wyciągać. Jeśli zwiększę obroty tak, aby te 50m3/h osiągnąć, to adekwatnie w pozostałych pomieszczeniach też będzie zwiększony przepływ. W wentylacji mechanicznej będzie to wówczas 200m3/h w hybrydowej będzie to 400m3/h, tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.06.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Barh3z Chcieć - to móc!Załóż odpowiedni sprzęt i realizuj swoje chciejstwa!Przyjmując tuzin gości wymieniaj sobie tyle, ile zapragniesz. Nawet 5000m3 na godzinę w tej kuchni.Ale... BARDZO Cię proszę, abyś mi wytłumaczył co to za norma i czego dotyczy.Także - na ile lat mnie posadzą, jak nie spełnię wymogów TEJ normy, tylko inne,I podaj może też normę "dla domku jednorodzinnego stojącego na własnej działce, żółtego i z czerwoną dachówką"Taka by mi się przydała a znaleźć nie umiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.06.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Witam. Ja to widze tak: na czas odbioru zapewniasz odpowiedni przepływ. Chyba, że ktoś ma inny pomysł. Natomiast odnoszac sie do słow Arturo, to zastanawiam sie jak kominiarz dokonuje odbioru wentylacji grawitacyjnej latem ? Na podstawie przekroju komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.06.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 adam_mk - pomiń to co napisałem o normie. Odpisz na to:"Chodzi mi przede wszystkim o kuchnie, gdzie przyjmując gości i przygotowując gorące posiłki na 12 osób chciałbym te 50m3/h wyciągać. Jeśli zwiększę obroty tak, aby te 50m3/h osiągnąć, to adekwatnie w pozostałych pomieszczeniach też będzie zwiększony przepływ. W wentylacji mechanicznej będzie to wówczas 200m3/h w hybrydowej będzie to 400m3/h, tak ?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.06.2013 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 U mnie był kominiarz do odbioru. Zapytał o rodzaj wentylacji.Odpowiedziałem zgodnie z prawdą mechaniczna. Aaa.Odpowiedział kominiarz,po czym wyjął kwity spytał o parametry wentylatora .Wypisał, skasował i poszedł.Żadnej łapówki nie dostał.Karolek 75.Nic nie musisz na czas odbioru robić.Normalnie eksploatujesz tak jak zawsze.Przecież WMG to zwykła grawitacyjna ze wspomaganiem wentylatorowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.06.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Nie mam zamiaru. To pomysl na UPARTEGO kominarza. Poza tym nie mam jeszcze czego podkręcać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 30.06.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Barth3z mialem na mysli soft do ladowania firmware'u, ale faktycznie mozna tez po tftp. Nydar na mnie najwczesniej mozesz liczyc od pazdziernika. W wakacje bede tylko 3.5 tygodnia w kraju i juz mnie szlag trafia na sama mysl :/ Ale w miedzyczasie wystosuje maila do tworcow, zeby wydali firmware skrojony pod rejestracje temp., wilgotnosci i ew. co2. Moze tez opcje liczenia sprawnosci reku z 4 czujnikow + przystepny manual dla wiekszej gawiedzi dla takiej konfiguracji. Pisza na forum, zeby podrzucac im pomysly.. Edytowane 30 Czerwca 2013 przez sailah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.06.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Nie wiem czy się zrozumieliśmy. Różnice znam i wiem, że w hybrydowej można znacząco zmniejszyć przepływy. Chodzi mi o praktyczne zapewnienie parametrów jakie podaje w/w norma. Chodzi mi przede wszystkim o kuchnie, gdzie przyjmując gości i przygotowując gorące posiłki na 12 osób chciałbym te 50m3/h wyciągać. Jeśli zwiększę obroty tak, aby te 50m3/h osiągnąć, to adekwatnie w pozostałych pomieszczeniach też będzie zwiększony przepływ. W wentylacji mechanicznej będzie to wówczas 200m3/h w hybrydowej będzie to 400m3/h, tak ? i ty uważasz że jak w domku będzie biesiadowało całe popołudnie i wieczór 12 osób to te 50m3/h w kuchni i 200m3/h po całości wystarczy do zapewnienia całkowitej świeżości powietrza...? nie wiem jak u innych ale wentylacja w moim domu ma zapewnić skuteczną wentylację dla czteroosobowej rodziny a nie dla drużyny piłkarskiej... a dla pana kominiarza mam regulację wydajności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 jasiek71, chodzi mi tylko o kuchnie. Załóżmy, że te 12 biesiaduje na zewnątrz a przygotowanie posiłków realizowane jest w kuchni. Na tą chwile podchodzę do sterownika i zwiększam obroty wentylatora w rekuperatorze do takiego poziomu, żeby w kuchni osiągnąć 50m3/h. W "typowej" wentylacji mechanicznej przepływ powietrza w domu będzie na poziomie 200m3/h. W wentylacji hybrydowej, gdzie wszędzie mamy wyciągi i jeden centralny nawiew suma przepływu powietrza będzie 2x większa,czyli 400m3/h. Chłopaki, bardzo mi się podoba Wasz pomysł na wentylacje hybrydową, tylko chciałbym wyjaśnić tą kwestie. W końcu jak dojdzie do realizacji będę musiał zakupić odpowiedni rekuperator, a póki co wychodzi mi, że muszę zakupić jednostkę bardziej wydajną ... A może inaczej, zapytam. Jasiek, nydar, powiedzcie, na jaką wartość przepływu ustawialiście poszczególne anemostaty wywiewne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.06.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 A może inaczej, zapytam. Jasiek, nydar, powiedzcie, na jaką wartość przepływu ustawialiście poszczególne anemostaty wywiewne ? dobre pytanie bo u siebie nawet tego nie mierzyłem, tylko na czerpni i wyrzutni... postaram się jutro wieczorem polatać z anemometrem po chałupie i podam ale obstawiam że na niskich obrotach z kuchni jest wyciągane nie więcej niż 30m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.06.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Zrób pomiary przy maksymalnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.06.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Zrób pomiary przy maksymalnych obrotach. na maksymalnych obrotach to mam ok. 600m3/h na centralnym nawiewie w otwartej całej dolnej części domu ... ale ok. pomierzę i tak i tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts