Tomasz Brzęczkowski 02.08.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 No i to jest też jeden z tych dylematów: czy to req wytrzyma? EBM podaje żywotność swoich wentylatorów I-generacji bodajże 20.000 godzin przy max parametrach pracy. Niech będzie że na ogół w centralach pracują na 20% mocy i niech proporcjonalnie dłużej żyją. Jak 11 lat popracują to wszystko i czeka cię wymiana przynajmniej wentylatorów. czyli przed emeryturą raz i potem w czasie emerytury ze 2-3 razy (obyś żył jak najdłużej, effendi). Jeden wentyl w centrali 500m3/h to przynajmniej ile? 600? 700zł? Jak sam zauważyłeś 1200+ jednorazowo na emeryturze to nie w kij dmuchał ( no zależy też jaka emerytura) Zapewniam, że z gorszymi niż dziś wentylatorami - pracują non stop centrale już po 180 000h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.08.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 dodatkowo dając czerpnię do lasu zabierasz zielonemu "tlen" do oddychania niezbędny nocą - jak się ekolodzy o tym z mediów dowiedzą to masz akcję ekologów u siebie, łącznie z wypróżnianiem do rury w ramach protestu Czerpni nie znajdą bo zamontowana będzie w wydrążonym przez czas drzewie. Wypróżniać się nie będą bo im jaszczurki jajka oblezą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.08.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Łebski Jasiek ma darmowy uzysk. "A ile z tego odłożyłeś na konto?" he he ... nie mam konta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 No spoko a gdzie ja napisałem że będzie u mnie WG. Przeczytaj w mojej stopce to zauważysz ten szczegół a do tego kotłownia z kotłem na paliwo stałe. Mój dom nie powiem że będzie izolowany super hiper ale tragedii nie będzie. Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5660W Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanieQH,nd: 8875kWh/rok To teraz proszę jeszcze raz bo nie dawno o to prosiłem policz mi ile zaoszczędzę , może mnie uświadomisz jak to się ma naprawdę jak Ty tak oszczędzasz. wariantry: 1 samo reku 2 reku z gwc np rurowym, możesz podstawić osiągi Jaśkowego 3 samo gwc Do obliczeń możesz przyjąć węgiel jako paliwo podstawowe nie interesuje mnie prąd lub gaz czy olej temperature w domu 22*C sprawność reku niech będzie 65% Widzę atmosfera weekendowa nawet najwięksi twardziele odpuszczają. Przedstawię obliczenia do w/w wariantów oraz dołożę jeszcze jeden sama wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiena. Aby to policzyć trzeba jeszcze sprecyzować kilka rzeczy: Objętość powietrza: zakładam 100m3/h czyli 2400 m3/dobę Gęstość powietrza: 1,29 kg/m3 Ciepło właściwe 1005 J/ kg x oC Liczbę dni do wentylowania 200 dni Mnożąc powyższe dostajemy stałą 622296000 J/oC, którą będziemy mnożyć przez różnicę temp. zew a wew. Dla Ułatwienia stałą podzielimy przez 1 000 000 i pomnożymy przez 0,27778 otrzymamy wtedy wynik w kWh/oC Mamy stałą 172,86138 kWh/oC, która przemnożymy przez delta t Później wedle przypadków założymy dodatkowo odzysk z reku. Średnia temp. z całego sezonu grzewczego to 4 oC. Wariant 0. Wentylacja mechaniczna nawiewno - wywiena. Zakładam, że masz piwnice bądź inne miejsce na kocioł. Tam montujesz sobie czerpnie i puszczasz kanały nieizolowane. Powietrze z kanałów dogrzewa się ciepłem i wlatuje na salony z znośną temp. Pomijam fakt wykroplenia wody na kanałach Temp. wew. = 22oC Temp. zew. = 4 stopnie Delta 18oC Stała * Delta = 3111 kWh Najgorszy z przypadków. Wariant 1. Samo reku. Pytanie o sprawność reku? Pomijam koszty działania grzałki w zimie Zakładamy 50% Przyjmując obliczenia z wariantu 0 3111kWh * 0,5 = 1555kWh Wariant 2 GWC plus reku Zakładamy średnią temp. z okresu grzewczego za GWC 9 oC daje deltę 13oC Stała * Delta = 2247kWh z tego odzyskujemy poprzez reku 50% daje to nam 1124kWh Wariant 3 samo GWC Zakładamy średnią temp. z okresu grzewczego za GWC 9 oC daje deltę 13oC Stała * Delta = 2247kWh Suche obliczenia co na to rzeczywistość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 kszhu: Z CO2 to bajki dla małych dzieci.Wiem ile mają ludzie w blokach w zimie poniżej 1000ppm nie schodzą. Nikt nie wiem nikt się tym nie przejmuje. To taka babajaga przy doborze reku przez sprzedawców. Kup 500 bo inaczej będziesz miał duże ppmy. Hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Widzę atmosfera weekendowa nawet najwięksi twardziele odpuszczają. Przedstawię obliczenia do w/w wariantów oraz dołożę jeszcze jeden sama wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiena. Aby to policzyć trzeba jeszcze sprecyzować kilka rzeczy: Objętość powietrza: zakładam 100m3/h czyli 2400 m3/dobę Gęstość powietrza: 1,29 kg/m3 Ciepło właściwe 1005 J/ kg x oC Liczbę dni do wentylowania 200 dni Mnożąc powyższe dostajemy stałą 622296000 J/oC, którą będziemy mnożyć przez różnicę temp. zew a wew. Dla Ułatwienia stałą podzielimy przez 1 000 000 i pomnożymy przez 0,27778 otrzymamy wtedy wynik w kWh/oC Mamy stałą 172,86138 kWh/oC, która przemnożymy przez delta t Później wedle przypadków założymy dodatkowo odzysk z reku. Średnia temp. z całego sezonu grzewczego to 4 oC. Wariant 0. Wentylacja mechaniczna nawiewno - wywiena. Zakładam, że masz piwnice bądź inne miejsce na kocioł. Tam montujesz sobie czerpnie i puszczasz kanały nieizolowane. Powietrze z kanałów dogrzewa się ciepłem i wlatuje na salony z znośną temp. Pomijam fakt wykroplenia wody na kanałach Temp. wew. = 22oC Temp. zew. = 4 stopnie Delta 18oC Stała * Delta = 3111 kWh Najgorszy z przypadków. Wariant 1. Samo reku. Pytanie o sprawność reku? Pomijam koszty działania grzałki w zimie Zakładamy 50% Przyjmując obliczenia z wariantu 0 3111kWh * 0,5 = 1555kWh Wariant 2 GWC plus reku Zakładamy średnią temp. z okresu grzewczego za GWC 9 oC daje deltę 13oC Stała * Delta = 2247kWh z tego odzyskujemy poprzez reku 50% daje to nam 1124kWh Wariant 3 samo GWC Zakładamy średnią temp. z okresu grzewczego za GWC 9 oC daje deltę 13oC Stała * Delta = 2247kWh Suche obliczenia co na to rzeczywistość? Też udowodniłeś ekonomiczny bezsens req za: 6000 + instalacja 2000 + robocizna 3000 = 11000 (W3)2247-(W1)1555=692kWhx0,6zł=415,2zł/sezon 11000/415,2=26,5lat okres amortyzacji czysty bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 kszhu: Z CO2 to bajki dla małych dzieci. Wiem ile mają ludzie w blokach w zimie poniżej 1000ppm nie schodzą. Nikt nie wiem nikt się tym nie przejmuje. To taka babajaga przy doborze reku przez sprzedawców. Kup 500 bo inaczej będziesz miał duże ppmy. Hehe nie bać się CO2 - dobre jest, robi cieplejsze zimy - ergo, mniej wydajemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Zapewniam, że z gorszymi niż dziś wentylatorami - pracują non stop centrale już po 180 000h i tu też się musiał wpier....olić, troll jeden nie wie o czym pisze, ale się wpier..ala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Też udowodniłeś ekonomiczny bezsens req za: 6000 + instalacja 2000 + robocizna 3000 = 11000 (W3)2247-(W1)1555=692kWhx0,6zł=415,2zł/sezon 11000/415,2=26,5lat okres amortyzacji czysty bezsens Tutaj może instalatorzy się wypowiedzą co do cen. Jedno jest pewne jakąś instalację trzeba mieć bo wg to najgorsze rozwiązanie( a komin tez kosztuje) a sama instalacja pod wm tez kosztuje. Pewnie mniej bo nie trzeba tyle kanałów do połączenia wylotu i wlotu w reku. Tylko wylot na zew. Ale czy to tak wielki koszt? Wg mnie rozwiązanie numer 1 nie jest jeszcze najgorsze z ekonomicznego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 02.08.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dzięki Przemo za pochylenie się nad obliczeniami. Dla mnie to wystarczy i upewnia mnie w przekonaniu że moim przypadku reku to pomyłka. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Tutaj może instalatorzy się wypowiedzą co do cen. Jedno jest pewne jakąś instalację trzeba mieć bo wg to najgorsze rozwiązanie( a komin tez kosztuje) a sama instalacja pod wm tez kosztuje. Pewnie mniej bo nie trzeba tyle kanałów do połączenia wylotu i wlotu w reku. Tylko wylot na zew. Ale czy to tak wielki koszt? Wg mnie rozwiązanie numer 1 nie jest jeszcze najgorsze z ekonomicznego punktu widzenia. Masz błąd w tych wyliczeniach bo 1555 to już jest wartość końcowa. Uwzględnia 50% sprawność reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 uwzględniając wasze uwagi jestem skłonny skorygować cenę klasycznej WM na 7000, co daje amortyzację 17lat nadal czysty bezsens (no, z leciusieńkim zakurzeniem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Podajcie cenę wykonania gwc przez firmę. Bez swoich nakładów. Typowy inwestor z ulicy. Jeżeli ktoś chce poprawić cenę za reku to dobry moment do dalszych rozważań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Klasyczna vs co? Mnie mniej więcej tyle wszystko z GWC kosztowało. co kosztowało? sam robiłeś - czyli materiał, czy wynająłeś firmę i z robocizna tyle? Netto? Brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Podajcie cenę wykonania gwc przez firmę. Bez swoich nakładów. Typowy inwestor z ulicy. Jeżeli ktoś chce poprawić cenę za reku to dobry moment do dalszych rozważań. Firma w materiałach RE..U zrobi dla domu 150m GWC za 14-17 tyś polskich złotych nic nie wartych - przerost formy nad treścia IMHO. saam zrobisz z materiałem wydajne do 600m3/h z prędkścią poniżej 3m/s za 3500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 ... Ale reszta się zgadza. Poza cenami. taką ja dostałem wycenę od firmy na moją instalację jakbym ją robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Tak tak powiedz ksiegowemu, że ma sobie sam zrobić projekt kupić wszystkie elementy a później to złożyć. Kupić oczywiście z 25% rabatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Tak tak powiedz ksiegowemu, że ma sobie sam zrobić projekt kupić wszystkie elementy a później to złożyć. Kupić oczywiście z 25% rabatem. No sam widzisz jak nieekonomiczne to jest. Jak sam nie zrobisz to kieszeń głęboka, a dupa twarda bierzesz dwóch ludzi i koparkę na dzień, materiały do 2500, no niech tam 2800, koparka w moim rejonie 100/h=1000 i ludziom po dwie stówki = 400 = 4200 dwóch ludzi tzn swoich klientów, to 400stówki w kieszeni bo robią za darmo, bo jak nie,.... to im tyle faktur odrzucisz zakupowych w listopadzie, że na podatek nie uzbierają taki mały szantaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Kszhu wniosek taki, że cena reku i gwc jest równa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.08.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Nie jestem ksiegowym:) Takie życie. Sama praca to nie problem tylko trzeba mieć albo dobry projekt albo spędzić nieskończoną ilość godzin na forum na wyrobienie swojego poglądu na pewne rzeczy.Ps. Droga ta dniówka u nas za 100 do łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts