nicolas1 07.11.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 witam, Mam duży problem z oszacowaniem mniej więcej wartości tego domu : http://otodom.pl/dom-swarzedz-210m2-5-pokoi-680000-pln-id15952225.html rozmawiałem z właścicielem i dogadaliśmy cenę na 650tyś zł. czy jest to kwota w miarę rozsądna by wydać ją na ten dom i działkę ? jak widać trzeba by było pokryć dom tynkiem szlachetnym,pokryć schody zewnętrzne,powiększyć taras,wyrównać działkę,położyć kostkę przed wjazdem garażowym oraz wejściem,zamontować rolety,frontowe ogrodzenie jest bardzo tanie siatka i brama wjazdowa z furtką,jest przygotowana klatka do schodów na poddasze ale bez schodów,na poddaszu doprowadzona instalacja grzewcza,prąd itp. reszta domu jest ok. czy jednak myśleć o budowie nowego? działki w tym rejonie są już do dostania w granicach ok.200-250zł. ale idzie też dostać troszkę dalej za ok. 140-160zł. m2 bardzo proszę o waszą opiniedom ma 140m2 parteru,70m2 poddasza,40m2 garaż 850m2 działki. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 07.11.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Gdybys miał sam wybudować dom to jaki ? Ile potrzebujesz metrów ?Dom z ogłoszenia jest raczej skromnie wykończony - panele i płytki ( raczej tanie) , nie ma szału ...Skoro w tej okolicy działki kosztują 200-250 zł za metr to należy przyjąć że ta działka na której stoi dom kosztowała około 170 tyś, czyli na dom zostaje około 500 tyś. Za taka kwotę można wybudować naprawdę fajny dom, ja zdecydowanie wybrałabym budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 07.11.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 witam, Mam duży problem z oszacowaniem mniej więcej wartości tego domu : http://otodom.pl/dom-swarzedz-210m2-5-pokoi-680000-pln-id15952225.html rozmawiałem z właścicielem i dogadaliśmy cenę na 650tyś zł. czy jest to kwota w miarę rozsądna by wydać ją na ten dom i działkę ? jak widać trzeba by było pokryć dom tynkiem szlachetnym,pokryć schody zewnętrzne,powiększyć taras,wyrównać działkę,położyć kostkę przed wjazdem garażowym oraz wejściem,zamontować rolety,frontowe ogrodzenie jest bardzo tanie siatka i brama wjazdowa z furtką,jest przygotowana klatka do schodów na poddasze ale bez schodów,na poddaszu doprowadzona instalacja grzewcza,prąd itp. reszta domu jest ok. czy jednak myśleć o budowie nowego? działki w tym rejonie są już do dostania w granicach ok.200-250zł. ale idzie też dostać troszkę dalej za ok. 140-160zł. m2 bardzo proszę o waszą opinie dom ma 140m2 parteru,70m2 poddasza,40m2 garaż 850m2 działki. pozdrawiam serdecznie "Dom wykończony materiałami wysokiej jakości," - po obejrzeniu zdjęć stwierdzam że wprost przeciwnie.. policz chociażby odtworzeniowo : działka: 170 - 200 tys, zagospdarowanie: max 20 tys, dom ok 400 tys - co daje łącznie ok 600 - 620 tys - więc żadna okazja - raczej mieszcząca się w widełkach wartości rynkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicolas1 07.11.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 gdybym miał budować to dom w tym stylu co jest w ogłoszeniu ok. 200m2 w raz z garażem z ewentualną adaptacją poddasza na przyszłość gdyby dzieci chciały mieszkać z nami jakiś czas:-)dach kopertowy najlepiej z ceramiki bo w tym z ogłoszenia jest z blacho dachówki.ale czy na taki dom z podstawowym wykończeniem wszystkich pomieszczeń pod klucz starczy ok. 450 tyś zł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.11.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dom z ogłoszenia to raczej niski standard. Budując od podstaw zrobisz wszystko tak jak chcesz, ale jeżeli zależy Ci na czasie to zawsze możesz skuć płytki czy zmienic co nie będzie pasować. Jednak wiadomo to też są koszty. Za 450 tys. dużej willi w wysokim standardzie nie zbudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicolas1 07.11.2012 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 jestem tą nieruchomością zainteresowany ponieważ dał bym w rozliczeniu mieszkanie które powiem szczerze nie jest łatwo sprzedać,od roku walczę i nic w tym temacie,dla tego mnie to interesuje,ale mieszkanie zawsze mogę też sprzedać taniej i budować od podstaw.Panowie pytanie zasadnicze i krótkie czy za 450tys zł. wybuduje dom tego typu tej wielkości i z podstawowym wyposażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 08.11.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Mnie się zdaje że wybudowanie takiego domu za 450 tys nie jest problemem, tym bardziej, że jak napisano wcześniej, wykończenie, delikatnie mówiąc, nie jest z górnej półki.A mieszkanie na ile jest wycenione w tej transakcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicolas1 08.11.2012 00:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) mieszkanko to spółdzielcze własnościowe takie:http://otodom.pl/index.php?mod=show&insId=15741244na tym osiedlu idzie dostać takie do remontu już za 230tys zł. nie wiem czy czekać i szukać dalej klienta ale powiem szczerze że mam powoli dość czekania walczę już rok i dalej nie ma zainteresowania a wydałem parę złotych na remont tego mieszkania i szkoda mi oddawać za bezcen,ceny spadły i trudno dostępne kredyty zrobiły swoje że nieruchomości coraz ciężej sprzedać,więc wariant zamiany jest bardzo korzystny moim zdaniem.Nie dawno zmarł mi ojciec i zostawił parę groszy które chciał bym ulokować w dom jak najszybciej bo wiadomo pieniądze szybko się rozchodzą.do tego żona mi nie daje żyć.-)mieszkanie z garażem przy zamianie liczone jest na 300tyś zł. Edytowane 8 Listopada 2012 przez nicolas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 08.11.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Dom jest wykończony najtańszymi materiałami. Powiem tak-jeżeli nie możesz sprzedać mieszkania,jest właściwie wszystko jedno czy przepłacisz za ten dom 100 tyś,czy opuścisz na mieszkaniu 100 tyś i pozbędziesz się go od ręki.Tutaj nic nie tracisz ani nic nie zyskujesz,jakakolwiek by była decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 08.11.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ten dom ma 210m2 tylko w teorii, w praktyce ma 140m2 plus zapewne zupełnie dziewicze, gołe poddasze (nawet nie ma okien połaciowych) - jeśli jest tam goły strop, to na jego zagospodarowanie dorzuć 50-100 tys. Jeśli ten dom kosztuje po odjęciu działki 500 tys, to faktycznie wybudujesz za tyle takie coś w tym stanie i używając tych materiałów wykończeniowych. Jak dobrze zakombinujesz, to nawet coś więcej, np. lepsze materiały, albo jakoś zagospodarujesz poddasze. Pytanie, czy chcesz się w to bawić. Budowa to męczące zajęcie i raczej nieprzyjemne dla kogoś, kto się na tym nie zna i nie marzy o takim 'hobby'. No ale będziesz miał dom taki jaki chcesz, w miejscu jakim chcesz itd itp. Niemniej jeśli dom się podoba i nie masz problemu ze standardem materiałów (jestem gorącym zwolennikiem umiaru w wydawaniu pieniędzy na wykończenie wnętrza, ale muszę przyznać, że istotnie tam jakoś to "tanio" wygląda), to go kup. Szkoda życia na budowę, a płytki i podłogi, jeśli będziesz chciał, wymienisz na lepsze za parę lat przy okazji remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 08.11.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Też jestem zdania że budowa to nie zajęcie dla każdego. No i okoliczności-rynek jest taki że nic się nie sprzedaje,więc ludzie idą"w zamiany" i tego już się nie da rozliczyć na zasadzie czy się na pewno opłaciło.Gdyby to była gotówka,to można więcej marudzić.W końcu ci ludzie też dostaną mieszkanie,którego nikt nie chce na dzień dzisiejszy kupić.Więc czy oni na pewno dostaną swoje 650 tyś,a Nicolas na pewno tyle zapłaci za dom? Edytowane 8 Listopada 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 08.11.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Kupno domu i budowa od zera to zupełnie dwa różne światy. Najpierw trzeba się określić, a później przeglądać oferty. Budowa domu murowanego od zera to 2 lata udręki, stosy papierów, jeżdżenia, urzędów, sklepów, pseudofachowców-naciągaczy, zgłębiania wiedzy, siwych włosów itd. Faktem jest, iż cel końcowy jest tego wart, czego sam jestem przykładem, poza tym budujemy pod siebie (choć z tym bywa różnie ze względu na możliwości finansowe) ale w przypadku zakupu płaci się sprzedającemu i ...ma się swój dom, co najwyżej jakiś remont 2-3 miesięczny z możliwością mieszkania. Kwestia podejścia do tematu. Edytowane 8 Listopada 2012 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 09.11.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Dom wykończony tak, jak widać. Może nie są to materiały z najwyższej półki, nie ma granitów, ale nie ma też 'ciekawych' rozwiązań np. łuczki, boazerie, łazienka w czerni itp, których nabywca musi się szybko pozbywać, bo odpowiadały tylko pierwszemu właścicielowi. Te wnętrza są bardzo neutralne: wystarczy tylko pomalować i można mieszkać. Potem można je sobie przerobić. Najważniejsze jednak co jest w ścianach i pod podłogami i jak jest ocieplony dach czy strop (czy poddasze jest zaizolowane) - zobacz rachunki za ogrzewanie. Jeżeli lokalizacja domu ci odpowiada i oczywiście sam dom - to propozycja nie jest zła. Budowa jest mimo wszystko długa i męcząca i wcale może nie wyjść taniej za podobny dom. Zawsze można się jeszcze troszkę potargować... Powodzenia!A co do standardów wykończenia, to zajrzałam przed chwilą zobaczyć to mieszkanie na zamianę i nie widzę specjalnych różnic: styl inny, ale te regipsowe wymyślne sufity z halogenami - jak dla mnie wszystko do wyrzucenia by było, to samo się tyczy strukturalnych tynków (a chyba się ciężko to usuwa)... Edytowane 9 Listopada 2012 przez Zuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 09.11.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Sprawdzenie domu to konieczność przy zakupie. Prosiłbym o zdjęcia z czasów budowy oraz udał się tam z rzeczoznawcą itp. dokładnie sprawdzając cały dom. Nigdy nie będziemy mieć 100% pewności, że nie ma jakieś fuszerki, ale w ten sposób można sprawdzić czy dom np. nie ma błędów konstrukcyjnych czy jakiś rażących zaniedbań itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicolas1 11.11.2012 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 bardzo wam wszystkim dziękuje za wypowiedzi,dużo mi to pomogło i mam już inne podejście do całości.właściciele domu go sprzedają bo im w życiu prywatnym nie wyszło rozwodzą się i muszą podzielić majątek,jeden bierze moje mieszkanie drugi pieniądze a mi to w miarę na rękę.więc nie sprzedają dla tego że coś jest nie tak z domem.jednak muszę jeszcze posprawdzać to co tu pisaliście.najważniejsze wiem że nie przepłacam jakiś kolosalnych kwot bo ugryzł bym się gdybym dowiedział się że mogę taki dom wybudować bez działki za 300tyś zł.co do remontu stopniowo powoli a na początek poszła by działka i jej zagospodarowanie oraz tynk szlachetny na mury. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts