Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład - stal czy żeliwo???

śmierdzące_stopy

Recommended Posts

Ale po co?

Czy aby kupić wkład kominkowy do domu (sztuk 1) muszę robić doktorat z kominków?

Przecież ta wiedza nigdy więcej się nie przyda.

Zadajemy takie pytania, aby wypowiedział się ktoś (w miarę) bezstronny, a nie sprzedawca w salonie kominków, który ma akurat najwyższą marżę na daną firmę.

Inna sprawa to ci którym się nie chce szukać w historii forum i po raz n-ty zadają to samo pytanie

Sorry za szczerość

Witam! Proszę o poradę nt wkładu kominkowego

Po przeglądnięciu internetu i odwiedzeniu kilku firm budujących kominki w chwili obecnej jesteśmy zdecydowani na dwa wkłady:

DOVRE 2180 CBS lub SEGUIN Visio 8.

Czy któryś jest godny polecenia? A może inny model o podobnych parametrach i wyglądzie?

Oba sa godne polecenia

Po przeglądnięciu internetu i odwiedzeniu kilku firm budujących kominki w chwili obecnej jesteśmy zdecydowani na dwa wkłady:

Czy któryś jest godny polecenia? A może inny model o podobnych parametrach i wyglądzie?

Lepiej weź Pame albo Hajduka

Żaden, bo oba są żeliwne, a stalowe sa lepsze....

Itd , itp....

Takich odpowiedzi może być całe mnóstwo.

Rozumiem, czyli ilu fachowców, tyle opinii?

I w podobnym przedziale cenowym nie ma wkładów kominkowych złych(gorszych) i dobrych(lepszych), modeli udanych oraz z wadami?

Myślę że większości pytających chodzi o to żeby nie kupić jakiegoś bubla z którym będą ciągłe problemy a nie żeby mieć ten jedyny wkład super hiper najlepszy

P.S. W końcu wątek miał tytuł "KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków":yes:

Ale po co?

Czy aby kupić wkład kominkowy do domu (sztuk 1) muszę robić doktorat z kominków?

Zadajemy takie pytania, aby wypowiedział się ktoś (w miarę) bezstronny, a nie sprzedawca w salonie kominków, który ma akurat najwyższą marżę na daną firmę.

Inna sprawa to ci którym się nie chce szukać w historii forum i po raz n-ty zadają to samo pytanie

Sorry za szczerość

Ech, naiwności...

Kominek, to serce domu. Trzeba wiedzieć czego się chce, by nie znaleźć się na kardiologii.

Jeżeli odpowiedzialność wyboru chcesz przenieść na forumowych doradzaczy, to gratuluje optymizmu.

Co innego, gdy szukający z detalami opisze swoją sytuację oraz oczekiwania. Wtedy można pokusić się o sugestię i wszelkie "za i przeciw", ale i tak wybór ostateczny należy do klienta (a być może pacjenta - kardiologii).:)

Ale po co?

Sorry za szczerość

Niestety, doktorat w tej kwestii staje się koniecznościa:(.

Na forach, takich jak to , znajdziesz głównie przedstawicieli jakiegoś producenta ( dystrybutora) lub zadowolonych posiadaczy swojego pierwszego lub drugiego kominka, nie mających żadnej skali porównawczej.

Przykładem niechaj będzie historia dwóch klientów, którzy wbrew moim radom zdecydowali się na zakup wkładów dość znanego producenta pod wpływem tego forum. Pierwszy kupił wkład do celów grzewczych i po pierwszych ochach, achach klnie ,że nie może regulować procesu spalania , drugi do celów klimatycznych, po kilku paleniach zapomniał otworzyć dopływ powietrza i pierdyknął mu holz-gaz , wyrywając drzwiczki .uszkadzając obudowę ,wyczystkę itp. Czyli , w ofercie jednego producenta możesz znaleźć wkłady zbyt nieszczelne jak i za szczelne. Dlatego życzę więcej paranoi i traktowania z dużą ostrożnością wypowiedzi tutaj zamieszczanych.

A zamiast doktoratu lepszą formą byłoby znalezienia miejscowego kominkarza z referencjami z minimum 5lat, na którego można zwalić odpowiedzialność :).

pzdr.

ps. prostą formą wstępnej selekcj jest wysyłanie na drzewo wszystkich zainteresowanych zleceniem , którzy twierdzą ,że jakiś producent to "mercedes" wśród kominków - najwiekszym i najlepszym producentom czasami udaję się stworzyć jeden, dwa dobre modele .

Bader tymi słowy: Pooojechałeś;)

" prostą formą wstępnej selekcj jest wysyłanie na drzewo wszystkich zainteresowanych zleceniem , którzy twierdzą ,że jakiś producent to "mercedes" wśród kominków - najwiekszym i najlepszym producentom czasami udaję się stworzyć jeden, dwa dobre modele "

Wysłałeś na drzewo forumowych wyjadaczy , tych którzy wolą jeździć i sprzedawać mercedesy niż jeździć zdezelowanymi daciami

Eniu zadaje pytania i sam sobie odpowiada na nie.....................:confused::o

Wybór wkładu do moich potrzeb zleciłem ( lokalnej ) firmie zajmującej się sprzedażą ,instalacją , obudową i serwisem . Zrobili wszystko od A-Z . Jak jest jakiś problem są u mnie na każde wezwanie ewentualnie telefonicznie rozwiązujemy wątpliwości.Jak na razie wszystko hula i jest OK . Tanio nie było ale coś za coś . Gdy zwracałem się z zapytaniem na forum bo miałem wątpliwości- okazywało się ,że(po uzyskanych sugestiach i odpowiedziach) tworzył mi się jeszcze większy mętlik a i tak pozostawało na wersji monterów .

" prostą formą wstępnej selekcj jest wysyłanie na drzewo wszystkich zainteresowanych zleceniem , którzy twierdzą ,że jakiś producent to "mercedes" wśród kominków - najwiekszym i najlepszym producentom czasami udaję się stworzyć jeden, dwa dobre modele "

Wysłałeś na drzewo forumowych wyjadaczy , tych którzy wolą jeździć i sprzedawać mercedesy niż jeździć zdezelowanymi daciami

Eniu zadaje pytania i sam sobie odpowiada na nie.....................:confused::o

To nie moja wina , że ów "mercydes" to jedynie świetnie opakowany zaporożec, przy którym nawet dacia ( chociaż brzydsza ) jest osiągnięciem techniki.

A jeżeli dobrze pamiętam, to Swój wkład podobnie tuningowałeś , jak wymagają tego owe " mercydesy" :D Jesteś zadowolony ? OK. Jeżeli ktoś chce zapłacić 3-10 razy tyle za wkład z powodu ładniejszej klameczki, czy nawet całej facjaty - OK. , ale nie wmawiajmy mu ,że kupuje jakiś wytwór high tech'u , gdy nie różni się technicznie od np. Twojego.

pzdr.

Wybór wkładu do moich potrzeb zleciłem ( lokalnej ) firmie zajmującej się sprzedażą ,instalacją , obudową i serwisem . Zrobili wszystko od A-Z . Jak jest jakiś problem są u mnie na każde wezwanie ewentualnie telefonicznie rozwiązujemy wątpliwości.Jak na razie wszystko hula i jest OK . Tanio nie było ale coś za coś . Gdy zwracałem się z zapytaniem na forum bo miałem wątpliwości- okazywało się ,że(po uzyskanych sugestiach i odpowiedziach) tworzył mi się jeszcze większy mętlik a i tak pozostawało na wersji monterów .

I o to właśnie chodzi ! :) Zrzuciłeś na nich odpowiedzialność i masz potężny bat ( tak , jak moi klienci mają na mnie ) - jeżeli będziesz niezadowolony z wykonanej usługi , to stracą wielu klientów . Gdy takich niezadowolonych będzie więcej , to szybko opuszczą branżę, robiąc miejsce tym lepszym.

A nie sądzę ,że zleciłeś to firmie z ogłoszenia :D

pzdr.

....Ech, naiwności...

Kominek, to serce domu. Trzeba wiedzieć czego się chce, by nie znaleźć się na kardiologii.....

Możesz to rozwinąć.Jak to serce domu???Jaki kominek ???Z DGP,ZPŁW ???.Czy jest głównym źródłem pozyskiwania ciepełka czy tak jak np u liwko i wielu innych się wypowiadających.stoi z fasonem w salonie i raz na jakiś czas oddaje na niego to do czego został wytworzony???:rolleyes:

Czy ty o czymś nie zapominasz???Każdy z nich jest omylny i czasami walnie fafroclem u klienta.Ci od mercedesów gdy inflacja zacznie galopować do przodu zaczną się rozglądać za np.Bentley.Wiesz co czeka wtedy inwestorów???:confused:.Po prostu zaczną się pojawiać inne cyferki z przodu ot i wsio.

Możesz to rozwinąć.Jak to serce domu???Jaki kominek ???Z DGP,ZPŁW ???.Czy jest głównym źródłem pozyskiwania ciepełka czy tak jak np u liwko i wielu innych się wypowiadających.stoi z fasonem w salonie i raz na jakiś czas oddaje na niego to do czego został wytworzony???:rolleyes:

Najpierw był kocioł gazowy... Zimne, białe ustrojstwo, łypiące na mnie błękitno- lodowatym okiem. W zmowie z Gazpromem drenował mi kieszeń.

W słoty jesienne postał kuminek - dla nastroju, a przy okazji nieźle grzeje (autorskie DGP).