Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szerokość okna a nadproże

Recommended Posts

Mam krótkie techniczne pytanie. Jakiej (maksymalnie) szerokości okno,można zamontować bez nadproża ?

Ściana 250 mm , z ceramiki.

Okno wstawiane jest w otwór okienny z uformowanym już nadprożem, więc twoje pytanie powinnaś skierowac jednak nie do montazysty, ale do projektanta budynku (architekta?). Okno nie może przenosić obciążeń z muru.

Opisz ( najlepiej rysunek ) co to jest" bez nadproża ". Poza koniecznością przytwierdzenia okna na stałe mechanicznie do nadproża jest też kwestia izolacji : termicznej, akustycznej , przeciwwilgociowej i przeciwwiwtrowej.POTWIERDZAM okno nie może być nadprożem budynku tzn nie może przenosić ciężaru budynku.

Opisze pokrótce o co mi chodzi , z góry przepraszam za laicki słownik, ale stolarka, to nie jest mój żywioł ;)

Mam wymurowany dom z porothrrmu 25 na razie bez ocieplenia. Na poddaszu mam wyłącznie okna połaciowej i niestety jest zbyt ciemno, stąd pomysł by w ścianie szczytowej umieścić okno (okna) wydaje się to łatwiejsze, niż wstawianie dodatkowych okien dachowych.

Myślałam o wstawieniu 2, może 3 wąskich (ok 50 cm) długich (150 cm) okien, jednak wolałabym nie pruć całej ściany by wstawiać nadproża, lecz wyciąć wyłącznie otwory okienne. Stąd moje pytanie - czy można w takim przypadku odpuścić sobie montaż nadproża?

Mógłabyś spowodować " piękną " katastrofę budowlaną. KONSTRUKCJA DACHU( i przyległych ścian pionowych ) nie może być dowolnie modyfikowana. Pomysł musisz omówić a architektem który dom zaprojektował ( taka modyfikacja wymaga zmiany projektu budynku ).Mogę wyobrazić sobię taką sytuację ,że po zmodyfikowaniu projektu przy zachowaniu zasad budowy budynku przy założeniu ,ze konstrukcja dachu na to pozwala demontuje się częściowo ścianę i w to miejsce wstawia okno , ale o tym czy jest taka możliwość musi zadecydować archtekt ( pomocny bedzie też kierownik budowy , czy inspektor nadzoru )

Dzięki :)

Myślałam, że to będzie łatwiejsze, tym bardziej,że w łazience (na drugiej ścianie szczytowej) mam małe okno, bez nadproża.

Nic to,skontaktuję się z projektantką - niech oceni co można z tym fantem zrobić.

Jeżeli ta ściana jest szczytowa, nie wspiera się na niej konstrukcja dachu i mówimy o poddaszu to da się wyciąć takie mikrusy bez katastrofy pod warunkiem że odległość między nimi będzie sensowna. Tylko nie rozumiem dlaczego upierasz się bez nadproża. Przecież w górnej części możesz poszerzyć otwór i wstawić nadproża L-19. Wtedy można wstawić jedno okno szersze, tylko praca na raty.

Oczywiście, konsultacje z konstruktorem/kier-budem polecam, z architektem - nie polecam.

dziękuję - u mnie nie ma wieńca ponad planowanymi oknami -ale juz mam jaśniejszą sytuację

Jeżeli ta ściana jest szczytowa, nie wspiera się na niej konstrukcja dachu i mówimy o poddaszu to da się wyciąć takie mikrusy bez katastrofy pod warunkiem że odległość między nimi będzie sensowna. Tylko nie rozumiem dlaczego upierasz się bez nadproża. Przecież w górnej części możesz poszerzyć otwór i wstawić nadproża L-19. Wtedy można wstawić jedno okno szersze, tylko praca na raty.

Oczywiście, konsultacje z konstruktorem/kier-budem polecam, z architektem - nie polecam.

Tak - szczytowa, Tak -dach się na niej nie wspiera, Tak to poddasze.

Myślałam ,że wstawienie nadproza to wyższa szkoła jazdy z koniecznością rozebrania większej części ściany szczytowej.

Ale już ogarniam :)

Firewall -moja pani architekt jest przeciwieństwem tego na kogo Ty trafiłeś - ona realizuje mój dom -nie swój :)

Poprosze by przeliczyła co trzeba i naniosła zmiany do projektu .

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem

a cholera,myślałam,że wstawienie okna jest takie proste ;)