Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje nie wiadomo skąd

Recommended Posts

Witam:)

Na początku 2013r kończy mi się gwarancja na okna ALUPLAST .Przez rok czasu kiedy wstawili nam okna w styczniu nic takiego nie odczuwaliśmy,dopiero kiedy zaczęła się jesień i przyszły wiatry zaczęliśmy odczuwać że gdzieś wieje.Nie mam pojęcia skąd to wieje i ucieka ciepło.W marcu już byli (nie chętnie) panowie i pociągnęli między parapetem a oknem silikonem.Myśleliśmy ,że to właśnie tam wieje.Niestety przyszły listopadowe wiatry które na 8 piętrze są wyczuwalne i nadal wieje.Skąd nie mamy pojęcia.Zrobiliśmy test z kartką od gazety którą wsadziliśmy pomiędzy skrzydłem /uszczelką/ a ościeżnicą.Kartka nam oczywiście nie chciała wyjść.Czyli z tego co nam wiadomo w tym miejscu okna są szczelne.Mamy również zaklejony na górze ręcznie sterowany nawiewnik.Proszę o radę co mamy dalej zrobić??

Czy warto w tym momencie wzywać kogoś z kamerą termowizyjną,która zapewne coś pokaże?? Co do tej kamery termowizyjnej to jedni proponują nam samo badanie termowizyjne które kosztuje około 300 zł a inni proponują nam badanie termowizyjne plus badanie szczelności powietrznej,które kosztuje już niestety ale około 700 zł.Nie mam pojęcia kogo wzywać i czy w ogóle warto.

Witam

z opisu można zaryzykować, że niestety montaż tego okna nie był na najwyższym poziomie i przewiewy są pomiędzy oknem a murem. Czy można to naprawić? Można, jak wszystko, tanio raczej nie będzie bo skoro to 8 piętro to raczej trzeba to zrobić od środka, niestety taka "prowizorka" zlikwiduje przewiewy jedynie ponowny kompletny montaż zlikwiduje problem w 100%.

Pozdrawiam

Co do tej kamery termowizyjnej to jedni proponują nam samo badanie termowizyjne które kosztuje około 300 zł a inni proponują nam badanie termowizyjne plus badanie szczelności powietrznej,które kosztuje już niestety ale około 700 zł.Nie mam pojęcia kogo wzywać i czy w ogóle warto.

Jedni i drudzy chyba z Caritasu albo od brata Alberta:-). Obym się mylił, ale przewiduję poziom usług na poziomie jakości montażu:-). Małe bywa piękne. Tanie rzadko!

Trochę dziwne to "wianie" :cool:

Albo wieje i można stwierdzić miejsce nieszczelności albo nie wieje, jednak chcecie na siłę coś znaleźć przed upływem gwarancji.

Test z kartką jeszcze nie dowodzi, że w tym miejscu na pewno jest szczelne.

Poza tym:

- okno ma być szczelne w takim zakresie w jakim było przebadane - nie jest powiedziane, że nie może przewiewać kiedykolwiek

- ile razy było konserwowane od czasu zakupu?

Powiadasz, ze macie zaklejony nawiewnik ?

Nie znam się co prawda na oknach,ale tak się zastanawiam-skoro gwarancja kończy się za 2 miesiące,to okna maja tyle lat co gwarancja,ile lat aluplast daje gwarancji?Przecież chyba nie rok :eek: a piszesz że od stycznia do jesieni od wstawienia okien było ciepło?A co w nastepnych latach?

Ile lat tam mieszkacie?Przy starych oknach nie było takiego uczucia chłodu?

Mówisz że nie wiesz skąd wieje-gdyby wiało od okien zlokalizowałbyś to dłonią.

Dziękuje za odpowiedź i proszę mi napisać czy w takim wypadku potrzebuję jeszcze wizyty kogoś z kamerą termowizyjną tak jak napisałam na początku??

Okna były zakładane w styczniu 2011 roku a te wianie występuje na całej szerokości , długości okien.Po prostu wszędzie zarówno z góry i z dołu.

Edytowane przez nestea72

Gwarancja jest dobrowolna, więc może być udzielona zarówno na rok jak i 10 lat lub wcale ..

Ważniejsze w tym wątku jest to, czy wieje czy nie?

Jasne,tylko jednak wiele wspólnego mają te dwie rzeczy ze sobą,bo zachodzi pytanie co działo się przez cały poprzedni okres gwarancyjny jeżeli gwarancja była jednak dłuższa niż rok.

Dla mnie pierwszy post to trochę masło maślane,ale może specjaliści od okien coś jednak wychwycą.

Ja bym zaczął od tego, że masz okno PRODUCENTA X (nazwy nie podajesz) na profilach Aluplast. Mogła to okno wykonać porządna firma, ale równie dobrze jakiś garażowy "producent". Obstwiam że jednak to drugie, bo przy normalnej firmie byłoby wiadomo, ile wynosi gwarancja (skąd ten rok??)

Na forum "budujemy dom " ktoś już CI dobrze odpisał - może być winne oblodzenie otworu w dniu montażu.

Obawiam się jednak, że tak jak firma nie potrafiła okna wstawić, tak i nie będzie umiała go naprawić. O ile samo okno jest dobrej klasy, bo może równie dobrze być wyrobem oknopodobnym, który np. nie ma właściwych wzmocnień czy odpowiednej ilości okuć.