Mariusz7908 09.11.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam czy zawór 3D ma możliwość mieszania wody na instalacje c.o na dom i po zamknięciu puszczenie cieplej wody na powrót pieca ? Bo chyba jest to nie wykonalne tylko 4D . Bo jak tak czytam to każdy pisze coś innego w internecie kręćka można dostać z tych odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.11.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam czy zawór 3D ma możliwość mieszania wody na instalacje c.o na dom i po zamknięciu puszczenie cieplej wody na powrót pieca ? Bo chyba jest to nie wykonalne tylko 4D . Bo jak tak czytam to każdy pisze coś innego w internecie kręćka można dostać z tych odpowiedzi . Jezeli była by taka sama funkcjonalność zaworu 3d i 4d to po co wymyslac zawór 4d i komplikowac to co nieskomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.11.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 3d, to jak by połowa funcjonalności 4d. W zależności gdzie chce się uzyskać podmieszanie, montuje się w odpowiedniej kolejności z pompą. Ochrona powrotu, to kocioł / pompa / 3d, regulacja temperatury w CO, to kocioł / 3d / pompa. Jak chesz mieć jedno i drugie, montujesz kocioł / pompa / 4d / pompa. w delikatnym skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 10.11.2012 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Dziękuje zapadła decyzja wymiana 3 d na 4 d tylko mój instalator twierdzi ze zrobi to z jedna pompa na c.o za zaworem i ze to będzie działać. Mam wątpliwości mogę podrzucić zdjęcie kotłowni i układu może ktoś coś doradzi .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 10.11.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 to podrzuć to popatrzymy co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 10.11.2012 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.11.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 (edytowane) 3 i 4 drogowe robią to samo Oczywiście dobrze zamontowany. Ale jak chcesz podnieść temperaturę powrotu .To i tak musisz zamontować dodatkową pompę ,która pobierze wodę z zasilania i wtłoczy w powrót. Nawet przy 4 drogowym .Ale to nie jest dobry pomysł.Narysuj przepływy wody Edytowane 10 Listopada 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 3d, to jak by połowa funcjonalności 4d. W zależności gdzie chce się uzyskać podmieszanie, montuje się w odpowiedniej kolejności z pompą. Ochrona powrotu, to kocioł / pompa / 3d, regulacja temperatury w CO, to kocioł / 3d / pompa. Jak chesz mieć jedno i drugie, montujesz kocioł / pompa / 4d / pompa. w delikatnym skrócie Tylko przy różnych nastawach zaworu będzie pracowała jedna lub dwie pompy na CO.W pozycji pełnego otwarcia 4 drogowego na co powrót i tak bedzie zimny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 10.11.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Czerwona strzałka zasilanie górna pompa do cwu niebieska powrót niebieski krzyżyk łączenie powrotów . Ta cienka rurka z lewej nad regulatorem która leci do powrotu to wracająca woda z cwu . Ale jak działają 2 pompy to ona nie trafia do powrotu chyba strumienie wody się spotykają to jeden z problemów który udało mi się odnaleźć . A wszystko sprowadza się do tego ze w tym sterowniku co mam jest opcja ochrony powrotu jak mam ja aktywna i ustawiona na 35 stopni to po nocy rano zawór jest zamknięty na 0 i włączona ochrona powrotu . Po dołożeniu do pieca opału i wzroście temp powrotu sterownik powinien wrócić do normalnej pracy . Tak się jednak nie dzieję muszę wyłączyć ta opcję zawsze rano albo całkowicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 11.11.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Proszę o poradę bo nie chce jutro podjąć pochopnie decyzji i wymienić 3d na 4d a efekt będzie mizerny albo będzie jeszcze gorzej dodam ze teraz regulacja ciepła na dom z 3d działa mi bardzo dobrze problemem jest niska temp powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 11.11.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Czy ja dobrze widzę, że masz miedziane kształtki wkręcane bezpośrednio w ocynkowaną stal , np na powrocie zaraz nad sterownikiem masz zawór kulowy, redukcja ocynk i miedź, albo drugie miejsce wyjście z kotła trójnik i w górę redukcja stalowa i miedź? To przecież gwarantuje korozję elektrochemiczną. Jak ostatnio zobaczyłem co "renomowany instalator" nawywijał u znajomego w kotłowni, to myślałem, że padnę, chyba bił rekord w ilościach armatury zastosowanej w instalacji, do tego połączenia miedzi ze stalą, redukcja na wyjściu z kotła z 2" do 3/4", i zawory na rurze bezpieczeństwa i powrocie do kotła. Za takie kwiatki wziął 1500zł, ale to tylko takie wtrącenie poza tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 11.11.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Tak dobrze widzisz i masz rację ale dalej nie wiem nic konkretnie czy wstawiać 4 D i przy tym przekroju to jest 1 cal zadziała powrót grawitacyjnie . Czy może lepszym rozwiązaniem będzie sama pompka na dopływie i powrocie krotki obieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.11.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Też myślę nad podniesieniem temperatury powrotu i czytając o zaworach n. drożnych dochodzę do wniosku, że najpraktyczniej to chyba będzie jak zrobię ( jak jeden z użytkowników z forum) krótki obieg kotłowy tzn. za jedną z pomp ładujących CO wstawię trójnik dalej zawór kulowy i prosto rurką miedzianą do powrotu kotła. W ten sposób pompa ładująca CO podgrzeje też powrót kotła - no może to zbyt proste albo nawet i prostackie ale pewnie zadziała a zaworem kulowym mogę trochę wysterować przepływem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 .Witam! Zawór 3d służy do zapewnienia odpowiedniej temperatury zasilania układu, utrzymania zadanej temperatury wyjścia CWU itd.Do zapewnienia gorącego powrotu wody, której temperatura może być np. sztywna nastawą, służy zawór 4d. Tylko ten drugi tworzy nam 2 obiegi połączone ze sobą czymś w rodzaju nastawnego sprzęgła hydraulicznego. Do działania układu wystarczy pompa główna - za zaworem.Żeby upewnić się, że będzie działał obieg kotłowy, wystarczy uświadomić sobie, że tyle samo wody, ile wyjdzie z kotła, musi do niego wrócić. Więc jeżeli pompa wodę z kotła (w jakiejś proporcji) pobiera, ta także musi do niego wracać w takiej samej ilości (przemieszana oczywiście). Sterowanie zaworu stopniem jego otwarcia ma tylko utrzymać odpowiednią temperaturę powrotu jako wartość, w tym przypadku, priorytetową.Jeszcze jedna rzecz - zawór 4d nie jest (nie może być) zaworem szczelnym. Nie musimy się więc bać, że płaszcz wodny pieca zostanie odcięty od układu. Chociaż nie jestem hydraulikiem, to jednak nie piszę jako zupełny teoretyk - taki układ pracuje u mnie już jakieś 8 lat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 11.11.2012 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 A jak działa zawór temperaturowy 3 d np 50 stopni ? Dało by rade u mnie go zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 12.11.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam czy zawór 3D ma możliwość mieszania wody na instalacje c.o na dom i po zamknięciu puszczenie cieplej wody na powrót pieca ? Bo chyba jest to nie wykonalne tylko 4D . Bo jak tak czytam to każdy pisze coś innego w internecie kręćka można dostać z tych odpowiedzi . To co masz u Siebie nie powoduje podgrzewania czynnika "na powrocie" kotła, powoduje mieszanie powrotu i zasilania tak aby obnizyć temperaturę zasilania instalacji. Jeśli chcesz to przerobić tak aby podnieść temperaturę "powrotu" na kotle to musisz przerobić - wtedy zmniejszy Ci się możliwosć regulowania temperatury zasilajacej instalację CO, ale będziesz regulował mocą grzewczą (czyli przepływem), natomiast uzyskasz pełną regulację temperatury "powrotu" kotła. Odpowiadajac dosłownie na twoje pytanie - tak jest to możliwe, ale wtedy nie będzię pełnego mieszania i wynikających z tego zalet zasilania instalacji CO. Kolokwialnie: będzie szła ta sama temperatura co z kotła (powiedzmy że ta sama), ale mniej wody w instalację popłynie (bo część wróci zaworem 3d na "powrót") - w efekcie moc grzewcza zasilajaca grzejniki spadnie. Jeśli instalacja choćby częściowo zasila podłogówke to w ogóle nie rozpatruj tego rozwiązania bo będzie nieprawidłowe - wtedy wymień na 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 12.11.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Wymieniłem na 4D afriso calowy efekt dobry ale z tym powrotem trochę dalej kijowo . Jak się zamknie na 0 to wtedy powrót robi się gorący grawitacyjnie a jak np jest na 5 zawór to w powrót leci prawie nic nawet na 3 jak ustawie . Chyba jednak brak pompy kotłowej przed zaworem chyba żałuje decyzji wymiany bo niewiele się zmieniło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.11.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Pytasz a robi co ci się wydaje .Pisałem załóż pompę podnosząca temp powrotu.Na doświadczenia szkoda kasy.Ten 4 D tylko zaszkodził ,teraz pompa będzie mieszała przez kocioł ale i przez zawór.A przez zawór jest bez sensy Edytowane 13 Listopada 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 13.11.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Teraz musze w to brnać boje sie ze jak dam pompe przed zawor albo na powrocie to bedzie bałagan . Sam juz nie wiem jak dam przed to jak beda działa obie pompy to moze ta mocniejsza na instalacje wyciagac cieplo co ma isc do powrotu z tego drugiego obigu . Mieliscie racje na błedach sie człowiek uczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 13.11.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie możesz tak przeskakiwać z 0 na 5-tkę. Trzeba to robić stopniowo - czasem trzeba spróbować popuścić i cofnąć. Układ zimny nie zachowuje się tak samo jak wygrzany. Ta sama pozycja dźwigni zaworu w różnych stadiach grzania nie da tej samej temperatury. Najlepiej tu zastosować automatykę - silnik ze sterownikiem z zadaną minimalną temperaturą powrotu.To zawór z jakimś termostatem czy zupełnie manualny? Bo sterownika, jak rozumiem, nie masz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts