Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszanie wody zaworem 3 D jak działa

Mariusz7908

Recommended Posts

Mam automatykę siłownik i sterownik techa z zabezpieczeniem powrotu na 35 albo mogę dać więcej ale na tym 4 drożnym nie testowałem na 3D działał rewelacyjnie . Czyli ty twierdzisz ze mam założyć siłownik ustawić i poczekać efekt będzie lepszy jak na 3 D ? W związku z tym ze zawór mam wadliwy nowy 4D otwiera się na 10 ale przy 7 straszny opór i nie mam siłownika zamontowanego piszę z tego co zaobserwowałem wieczorem sterując go ręcznie . Dziś montujemy nowy 4d sprawny już w 100% i nie mam już ochoty spuszczać wody więcej dlatego myślę nad pompka . Ale jak temp miała by się ustabilizować to dam sobie spokój .

Musi działać. Nie będziesz miał przecież żadnego nietypowego układu. Zawory 4d coraz częściej są po prostu wymagane przez producentów urządzeń kotłowych - szczególnie tych na drewno.

Ja przy swoim sterowania nie mam, ale u mnie układ ma bardzo stabilną temperaturę. Jak zgaśnie, to przy rozpalaniu daję na 1-kę - 2-ę, póki się nie rozgrzeje kocioł i nie zacznie mi wracać ciepła woda z grzejników. Potem 4-ka i tak już sobie hula. Nie jest to do końca tak, jak powinno być, ale zawsze coś daje, bo kocioł już 8-my sezon (odpukać), a wrony krakali, że padnie z pewnością po 4-ech.

Też mam calowy, a pompa ma być za zaworem. Jeżeli pociągnie Ci jakąś ilość wody z kotła (właściwie to nie pamiętam co masz), to przecież tyle samo musi wrócić - tu grawitacja niepotrzebna - obieg kotłowy będzie wymuszony właśnie tą pompą za zaworem.

Rury masz o większej średnicy? Jaką masz moc?

Tak , pompa za zaworem . Mam 4D , fajna sprawa . Kiedy tylko nie jest na max to jedna pompa zasila wszystko . Pracują grzejniki na temp. czynnika ustawionej na zaworze i pracuje również cwu na temp. oczywiście kotła . Przy temperaturach jak dzisiaj stoi na 5 temp. w domu 20-21 st. kocioł 55 . Bez żadnej automatyki . Zupełnie niepotrzebna . Kiedy rano wychodzę przystawiam tylko na 3 , jak wracam do domu znowu na 5 . Edytowane przez sskiba

Dziękuje zapadła decyzja wymiana 3 d na 4 d tylko mój instalator twierdzi ze zrobi to z jedna pompa na c.o za zaworem i ze to będzie działać. Mam wątpliwości mogę podrzucić zdjęcie kotłowni i układu może ktoś coś doradzi .Pozdrawiam

Instalator dobrze mówi ,/kocioł ,zawór 4-drog..pompka na co/,ważne są cale np.wyjście z kotła 2 cale,zawór 6/4.

Oczywiście przed tym wszystkim odejście do zb.wyrównawczego i do bojlera.

Powodzenia