Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, im bliżej budowy tym więcej niewiadomych, jesteśmy na etapie oczekiwania na PnB, projektant zaprojektował mi płytę fundamentową, po części na moją prośbę (mamy bardzo wysoki poziom wód gruntowych, glina na 2 m), i tu jestem w kropce, wszędzie gdzie czytam o płycie fundamentowej to jest wszystko na styropianie/styrodurze i dopiero beton, a mój projektant (nie ufa styropianowi co będzie za x lat) zaprojektował odwrotnie tzn. opiszę warstwami od gruntu:

1 Podsypka żwirowa 30-40cm zagęszczana warstwami

2. Folia jako warstwa poslizgowa oraz izolacyjna

3. Beton B25- 25cm grubości w tym zbrojenie prętami fi12 co 25cm, pod scianami nośnymi i zewnetrznymi co 12,5

4. Styropian grubości 20cm i dopiero właściwa posadzka

Wokół płyty XPS 10cm

Do tego trzeba byłoby zrobić opaskę przeciwwysadzinową

Ogólnie mnie to się spodobała taka wersja, gdyż planujemy sami wykonać płytę, wtedy szalujemy, robimy kanalizację, zbroimy, zalewamy, a dopiero w warstwie styropianu mogę sobie na spokojnie rozprowadzić instalację elektryczną, wodną, centralny odkurzacz, kanalizacja i na to cienka szlichta

W tradycyjnym rozwiązaniu wszystko bym musiał wykonać w warstwie zbrojenia, dokładne podejscia szczególnie pod odpływy spod wanny i brodzika - odpływ liniowy w posadzce bo nie będzie brodzika tylko kabina typu WALK IN, podłogówka też co prawda tylko ma być w kuchni, łazienkach. korytarzu, ogólnie wszędzie gdzie planujemy płytki na podłodze więc dla nowicjuszy nie tak łatwo

Beton do płyty zaproponowali mi w betoniarni B-25 W8 przy ilości 50m3 po 200zł/m3

Wiele nasuwa mi się pytań jak to będzie z termiką takiej płyty, co będzie na styku ściany, płyty, gruntu (naroże przy posadzce)

Rozwiązanie droższe, ze względu na dodatkową posadzkę na płycie ale jak wysłałem zapytanie o wykonanie takiej płyty to lekko cena ścięła mnie z nóg (wyszło coś około 400zł/m2 z ogrzewaniem wodnym)

Jak sam policzyłem to wyszło dużo mniej.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, ile was wyszedł stan surowy otwarty, bo wyceny jakie otrzymałem od firm są na poziomie 200-210 tyś. Na stronie projektu są to mniejsze kwoty ??

Czy buduje ktos może w okolicy Poznania??

Mi wydaje się bardzo drogo. My mieliśmy 3 wyceny i wszystkie niemal identyczne. Przy dachu pokrytym papą 130 tyś (dach w firmie dekarskiej 35 tyś). Dach pokryty dachówką betonową z orynnowaniem 160 tyś. Mieliśmy własny materiał na więźbę więc stanęło na 140 tyś. Woj podlaskie.

Czy dokonywaliście może jakiś zmian w kuchni. Przeszkadza mi trochę że jest ona taka wąska. Zastanawiam się albo nad wyrzuceniem spiżarni oraz szafy z sienia i przesuniecie ściany w prawo , wtedy kuchnia zyskała by na wielkości. Albo zostawić spiżarnie ale pozostałą ścianę za spiżarnia tylko przesunąć, tym sposobem zyskał bym szeroki front

Czy dokonywaliście może jakiś zmian w kuchni. Przeszkadza mi trochę że jest ona taka wąska. Zastanawiam się albo nad wyrzuceniem spiżarni oraz szafy z sienia i przesuniecie ściany w prawo , wtedy kuchnia zyskała by na wielkości. Albo zostawić spiżarnie ale pozostałą ścianę za spiżarnia tylko przesunąć, tym sposobem zyskał bym szeroki front

Tak zrobiła m. in. mikadusia - cofnij się kilka stron do fotek jej kuchni lub kilka dalej, aby zobaczyć rzuty zmian jakie zrobiła.

IMHO to dobry pomysł, tym bardziej jak chce się aby była nieco bardziej "otwarta" na salon...

• 3 weeks później...

Witam.

Dawno mnie tutaj nie było.

Widzę ze coraz więcej osób buduje wariantowego.

My już mamy nasz domek prawie całkiem skończony.

Muszę przyznać że mieszka się w nim super i jak na dzień dzisiejszy nic bym w nim nie zmieniła:no:

Dodam kilka fotek żeby zobaczyć jak wygląda w całości.Wiadomo że każdy ma inny gust odnośnie elewacji noo ale mi się bardzo podaba:wiggle:

DSC08174.jpgDSC08175-001.jpgDSC08176.jpgDSC08177.jpgDSC08179.jpg

Pozdrawiam wszystkich.

Marta

Witam.Ja z 4 pokojów zrobiłam 3 i w sypialni mam garderobę.Te 4 pokoje z projektu nie są zbyt duże.Nie mam dwóch łazienek tylko jedną a z tej małej zrobiłam sobie pomieszczenie na prasowalnice,odkurzacz,reczniki itp.Bardzo potrzebne jest takie podręczne miejsce w domu a w projekcie czegoś takiego nie ma.

masz może rysunek w na którym widać te zmiany, chodzi mi w jaki sposób poprzesuwałaś ściany?

Witam.Ja z 4 pokojów zrobiłam 3 i w sypialni mam garderobę.Te 4 pokoje z projektu nie są zbyt duże.Nie mam dwóch łazienek tylko jedną a z tej małej zrobiłam sobie pomieszczenie na prasowalnice,odkurzacz,reczniki itp.Bardzo potrzebne jest takie podręczne miejsce w domu a w projekcie czegoś takiego nie ma.

• 4 weeks później...