Adi_22 09.03.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Witam, im bliżej budowy tym więcej niewiadomych, jesteśmy na etapie oczekiwania na PnB, projektant zaprojektował mi płytę fundamentową, po części na moją prośbę (mamy bardzo wysoki poziom wód gruntowych, glina na 2 m), i tu jestem w kropce, wszędzie gdzie czytam o płycie fundamentowej to jest wszystko na styropianie/styrodurze i dopiero beton, a mój projektant (nie ufa styropianowi co będzie za x lat) zaprojektował odwrotnie tzn. opiszę warstwami od gruntu:1 Podsypka żwirowa 30-40cm zagęszczana warstwami2. Folia jako warstwa poslizgowa oraz izolacyjna3. Beton B25- 25cm grubości w tym zbrojenie prętami fi12 co 25cm, pod scianami nośnymi i zewnetrznymi co 12,54. Styropian grubości 20cm i dopiero właściwa posadzkaWokół płyty XPS 10cm Do tego trzeba byłoby zrobić opaskę przeciwwysadzinową Ogólnie mnie to się spodobała taka wersja, gdyż planujemy sami wykonać płytę, wtedy szalujemy, robimy kanalizację, zbroimy, zalewamy, a dopiero w warstwie styropianu mogę sobie na spokojnie rozprowadzić instalację elektryczną, wodną, centralny odkurzacz, kanalizacja i na to cienka szlichta W tradycyjnym rozwiązaniu wszystko bym musiał wykonać w warstwie zbrojenia, dokładne podejscia szczególnie pod odpływy spod wanny i brodzika - odpływ liniowy w posadzce bo nie będzie brodzika tylko kabina typu WALK IN, podłogówka też co prawda tylko ma być w kuchni, łazienkach. korytarzu, ogólnie wszędzie gdzie planujemy płytki na podłodze więc dla nowicjuszy nie tak łatwo Beton do płyty zaproponowali mi w betoniarni B-25 W8 przy ilości 50m3 po 200zł/m3 Wiele nasuwa mi się pytań jak to będzie z termiką takiej płyty, co będzie na styku ściany, płyty, gruntu (naroże przy posadzce) Rozwiązanie droższe, ze względu na dodatkową posadzkę na płycie ale jak wysłałem zapytanie o wykonanie takiej płyty to lekko cena ścięła mnie z nóg (wyszło coś około 400zł/m2 z ogrzewaniem wodnym) Jak sam policzyłem to wyszło dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENTA35 22.03.2016 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 witam jestem z krakowa czy ktos moze ma tam dom? chcialabym zobaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyller 27.03.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 witam jestem z krakowa czy ktos moze ma tam dom? chcialabym zobaczyc My rozpoczynamy budowe w Skawinie, mysle ze kolo czerwca. Jak Bedziesz zainteresowana to poznym latem SSO bedzie juz stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario0108 08.04.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam!Jestem na etapie robienia elektryki. Czy ktoś ma może taki domek w okolicach Zielonej Góry? Z chęcią rzuciłbym okiem na domek i podpatrzył kilka rozwiązań. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicram80 12.05.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witam jestem z Krasnegostawu. Budujemy Wariantowy a dokladnie juz prawie koniec budowy. Jezeli masz jakies pytania odezwij sie pod ten adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonb1 22.05.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Wariantowy z oknami (SSZ) Przy okazji, proszę o info, jak planowaliście rozkład elektryki. Interesuje mnie również aranżacja salonu (gdzie TV, stół, itd., itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuchcikk 05.06.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Witam, ile was wyszedł stan surowy otwarty, bo wyceny jakie otrzymałem od firm są na poziomie 200-210 tyś. Na stronie projektu są to mniejsze kwoty ??Czy buduje ktos może w okolicy Poznania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonb1 05.06.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Witam, ile was wyszedł stan surowy otwarty, bo wyceny jakie otrzymałem od firm są na poziomie 200-210 tyś. Na stronie projektu są to mniejsze kwoty ?? Czy buduje ktos może w okolicy Poznania?? Ceny różnią się w zależności od województwa, ale wydaje mi się, że cena wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuchcikk 05.06.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Ceny różnią się w zależności od województwa, ale wydaje mi się, że cena wysoka. Dzięki za szybką odpowiedź, możesz powiedzieć ile Ciebie wyniósł SSO i jakie zmiany robiłeś w środku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghaga 05.06.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Witam, ile was wyszedł stan surowy otwarty, bo wyceny jakie otrzymałem od firm są na poziomie 200-210 tyś. Na stronie projektu są to mniejsze kwoty ?? Czy buduje ktos może w okolicy Poznania?? Mi wydaje się bardzo drogo. My mieliśmy 3 wyceny i wszystkie niemal identyczne. Przy dachu pokrytym papą 130 tyś (dach w firmie dekarskiej 35 tyś). Dach pokryty dachówką betonową z orynnowaniem 160 tyś. Mieliśmy własny materiał na więźbę więc stanęło na 140 tyś. Woj podlaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuchcikk 08.06.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Czy dokonywaliście może jakiś zmian w kuchni. Przeszkadza mi trochę że jest ona taka wąska. Zastanawiam się albo nad wyrzuceniem spiżarni oraz szafy z sienia i przesuniecie ściany w prawo , wtedy kuchnia zyskała by na wielkości. Albo zostawić spiżarnie ale pozostałą ścianę za spiżarnia tylko przesunąć, tym sposobem zyskał bym szeroki front Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 09.06.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Czy dokonywaliście może jakiś zmian w kuchni. Przeszkadza mi trochę że jest ona taka wąska. Zastanawiam się albo nad wyrzuceniem spiżarni oraz szafy z sienia i przesuniecie ściany w prawo , wtedy kuchnia zyskała by na wielkości. Albo zostawić spiżarnie ale pozostałą ścianę za spiżarnia tylko przesunąć, tym sposobem zyskał bym szeroki front Tak zrobiła m. in. mikadusia - cofnij się kilka stron do fotek jej kuchni lub kilka dalej, aby zobaczyć rzuty zmian jakie zrobiła. IMHO to dobry pomysł, tym bardziej jak chce się aby była nieco bardziej "otwarta" na salon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario0108 09.06.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Witam, ile was wyszedł stan surowy otwarty, bo wyceny jakie otrzymałem od firm są na poziomie 200-210 tyś. Na stronie projektu są to mniejsze kwoty ?? Czy buduje ktos może w okolicy Poznania?? Witam! Mi wyszło około 180 tys za otwarty. Buduję w lubuskim pod zieloną górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 09.06.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 czy ktoś z Was zmieniał tradycyjny fundament na płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaDębica 27.06.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Witam. Dawno mnie tutaj nie było. Widzę ze coraz więcej osób buduje wariantowego. My już mamy nasz domek prawie całkiem skończony. Muszę przyznać że mieszka się w nim super i jak na dzień dzisiejszy nic bym w nim nie zmieniła:no: Dodam kilka fotek żeby zobaczyć jak wygląda w całości.Wiadomo że każdy ma inny gust odnośnie elewacji noo ale mi się bardzo podaba:wiggle: Pozdrawiam wszystkich. Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuchcikk 28.06.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 mam pytanie odnośnie wielkości pokoi, jak oceniacie je w praktyce czy nie są za małe, sypialnia 11, 6 oraz te 2 po 10,7. Zastanawiam się czy z 4 nie zrobić 3 trochę większych. Żona znowu jest zdania, żeby zostawić tak jak jest a z jednego z nich (10,7) zrobić garderobę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaDębica 28.06.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Witam.Ja z 4 pokojów zrobiłam 3 i w sypialni mam garderobę.Te 4 pokoje z projektu nie są zbyt duże.Nie mam dwóch łazienek tylko jedną a z tej małej zrobiłam sobie pomieszczenie na prasowalnice,odkurzacz,reczniki itp.Bardzo potrzebne jest takie podręczne miejsce w domu a w projekcie czegoś takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuchcikk 28.06.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 masz może rysunek w na którym widać te zmiany, chodzi mi w jaki sposób poprzesuwałaś ściany? Witam.Ja z 4 pokojów zrobiłam 3 i w sypialni mam garderobę.Te 4 pokoje z projektu nie są zbyt duże.Nie mam dwóch łazienek tylko jedną a z tej małej zrobiłam sobie pomieszczenie na prasowalnice,odkurzacz,reczniki itp.Bardzo potrzebne jest takie podręczne miejsce w domu a w projekcie czegoś takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuchcikk 24.07.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Czy ktoś z Was powiększał może okno w kuchni, jeśli tak to wstawcie proszę jakieś zdjęcia. Wydaje mi się to dobrym pomysłem,ale obawiam się może negatywnie wpłynąć na na efekt wizualny z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1maniek69 25.07.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Witam ile was kosztowalo centralne ogrzewanie Chodzi mi o podlogowki i grzejniki bez pica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts