Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dawajcie styropian na góre. Min 20 cm. Kurcze dziwie sie że zamieszkaliscie w domu parterowym z nieocieplonym stropem.

no cóż... zmusiła nas do tego że tak powiem "sytuacja życiowa" :-/

To nie jest tak, że urządziliśmy sobie wnętrza na cacy, a zostawiliśmy nie ocieplony strop... Najważniejsza była dla nas jak najszybsza przeprowadzka oraz żeby było na czym spać i gdzie zjeść... Zapytasz pewnie po co w takim razie zdecydowaliśmy się na taki duży dom? Można było w sumie wybudować "leśniczówkę" ponosząc o połowę mniejsze koszta, ale dom buduje się na całe życie, a nie na rok czy dwa...

Na ocieplenie stropu zwyczajnie zabrakło kasy :-/

Jeśli damy na górę styropian to wiadomo, że trzeba go jakoś zabezpieczyć... albo wylewka, albo chociaż siatka i klej, a jest to wydatek ok 8700 zł tak jak pisała Pani EwciaSz.

Rozkładając samą wełnę, pomijając miejsca nad garażem i tarasem to koszt ok 2500 zł. Stąd moje pytanie czy można rozłożyć samą wełnę czy trzeba ją od razu czymś zabezpieczać?

Witam,

Jakie drzwi wstawialiście między wiatrołapem a kotłownią. Czy macie tam drzwi przeciwpożarowe? Otwierane na kotłownię czy wiatrołap? Typowe przeciwpożarowe są raczej brzydkie. Ja bym chciała mieć takie jak w wewnętrzne w całym domu. Proszę o zdjęcia jak to u Was wygląda.

U nas są takie jak w całym domu, tylko bez doświetlenia, otwierane na kotłownię.

W skali całej budowy bez przesady...

A różnica w wydatkach na ogrzewanie i brak ucieczki ciepła zasadnicza :yes:

Ja na razie liczę teoretycznie, ale ceny z internetu do kupienia na dziś - jakbym miał gdzie trzymać, to zgodnie z projektem 25 cm (15+10) wełny chyba jakiś rockwool z lambda = 0,032 to wychodziło mi ~8500 PLN netto.

Witam

Czy ktoś buduje ten dom na śląsku - jeśli tak czy była by możliwość obejrzenia domku na żywo?

Ci który juz mają SSO - czy mogli by państwo podać koszt całkowity z wyróżnieniem zastosowanych materiałów oraz stropu i ław/płyty

Pozdrawiam

Ławy fundamentowe 20 tys, ściany (nośne i działowe) i kominy 20 tys, strop terriva 20 tys, dach 30 tys. Oczywiście do tego robocizna