covallus 05.12.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 ja się trochę obawiałem info o pracującym stropie drewnianym - nie wiem na ile prawdziwe... i możliwości pęknięć i/lub skrzypienia... też jestem ciekaw czy faktycznie duża różnica w cenie jest... gorzej chyba drewno wykańczać od spodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 05.12.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 gorzej chyba drewno wykańczać od spodu? Drewno wykańczać?? Przecież wszytko zabudowuje sie KG Co ma skrzypieć jeśli nie bedziemy mieli poddasza użytkowego? Dadatkowo jeśli planujemy reku - drewniany strop jest dużym ułatwieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghaga 05.12.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Mozna wiedziec jaki byl koszt stropu drewnianego? Wszyscy tu pisza o terivie. My tez chcemy zmienic na drewniany. I sie zastanawiamy czy nie bedzie z tym problemu? Koszty: Więźba, belki stopowe i deski na podłogę ok 14 tyś (dla nas to był koszt dachu), wełna, stelaże, płyty itp. niecałe 9 tyś i 6 tyś robocizna. Tyle bez kosztów szpachlowania i malowania. Sufity robiliśmy w lipcu. Na razie nic się z nimi nie dzieje. Strych ma być nieużytkowy. Nie było problemów ze schowaniem rekuperacji, w ogóle jej nie słychać w wełnie. Sprawdzaliśmy strop kamerą termowizyjną i wypadł bardzo dobrze. Strop drewniany mieliśmy już w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konopia 05.12.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Damkis86 czy można wiedzieć gdzie się budujecie? Podany koszt obejmuje to co wymienił marcuso86? "Do tej pory czyli z ociepleniem zew, cwu, co, elektryką i tynkami? Strop monolit?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damkis86 05.12.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Damkis86 czy można wiedzieć gdzie się budujecie? Podany koszt obejmuje to co wymienił marcuso86? "Do tej pory czyli z ociepleniem zew, cwu, co, elektryką i tynkami? Strop monolit?" Tak, wszystkie instalacje powyprowadzane (brak pieca i całej instalacji zewnetrznej CWU i CO w kotłowni) koszt jaki podałem obejmuje budowe systemem gospodarczym. Nie wiem jak koszty się mają systemem zleconym. Budujemy się pod Jarosławiem na podkarpaciu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandzi 07.12.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Koszty: Więźba, belki stopowe i deski na podłogę ok 14 tyś (dla nas to był koszt dachu), wełna, stelaże, płyty itp. niecałe 9 tyś i 6 tyś robocizna. Tyle bez kosztów szpachlowania i malowania. Sufity robiliśmy w lipcu. Na razie nic się z nimi nie dzieje. Strych ma być nieużytkowy. Nie było problemów ze schowaniem rekuperacji, w ogóle jej nie słychać w wełnie. Sprawdzaliśmy strop kamerą termowizyjną i wypadł bardzo dobrze. Strop drewniany mieliśmy już w projekcie. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadusia 14.12.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 [ATTACH=CONFIG]374567[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374568[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374569[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374570[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374571[/ATTACH] Super fotorelacja, aż przypomniała mi się moja budowa. Bo jak się mieszka to szybko z pamięci ulatuje taki surowy stan i trud włożony w wykończenie. Jest super, pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikadusia 14.12.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nasza elewacja, może kogoś zainspiruje. Mi się podoba, ale nie każdemu musi:) Wybaczcie wszechobecny bałagan wokół domu, ale ciągle prace trwają i nie ma sensu przenoszenia materiałów. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez mikadusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaLublin 14.12.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Nasza elewacja, może kogoś zainspiruje. Mi się podoba, ale nie każdemu musi:) Wybaczcie wszechobecny bałagan wokół domu, ale ciągle prace trwają i nie ma sensu przenoszenia materiałów. [ATTACH=CONFIG]375852[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375842[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375851[/ATTACH] Bardzo ładna elewacja. Jakie były koszty? Okna są drewne - jakiej firmy? I również ile kosztowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annatazja 14.12.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Witam jestem na etapie lania stropu(projekt m132 wariantowy - bez użytkowego poddasza) i zastanawiam się nad ewentualna zmianą konstrukcji dachu, tak żeby wygospodarować więc przestrzeni "użytkowej". Czy ktoś mógłby podesłać fotki ze strychu przy wykonaniu zgodnie z projektem pierwotnym bez zmian? Chciałabym zobaczyć ile faktycznie jest tam miejsca i jak gęsto są rozmieszczone słupy. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konopia 18.12.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Tak, wszystkie instalacje powyprowadzane (brak pieca i całej instalacji zewnetrznej CWU i CO w kotłowni) koszt jaki podałem obejmuje budowe systemem gospodarczym. Nie wiem jak koszty się mają systemem zleconym. Budujemy się pod Jarosławiem na podkarpaciu. Pozdrawiam. Gospodarczy, masz na myśli dużo "swojej" roboty, czy w sensie, że rożne ekipy do różnych prac? bo znam takich co to wykańczają sami do SSZ. Dopytuje bo planuje budżet na inwestycję, chcę systemem gospodarczym budować raczej bez własnego zaangażowania- mam pracę biurową- jesteśmy na etapie zakupu projektu, chcemy wprowadzić też kilka zmian. Jak to u Was było? wszystkie zmiany u projektanta nanoszone czy można z murarzami coś ustalić i zmienić- nie wiem czy tak można na "gębę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 18.12.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 generalnie można - przede wszystkim zgodne z prawem budowlanym głównie zmiany nieistotne. cała reszta wygląda mniej więcej tak: - albo zmiany maluje architekt adaptujący - albo kierownik budowy w trakcie (jak architekt chce za dużo za zmiany) - albo ekipa robi na bieżąco zmiany (jak kierownik też chce za dużo za wpis i rysunek ze zmianą/poprawki) Z tego co ja się dowiedziałem od mojej pani architekt, na końcu zgodnie ze sztuką zmiany wszelakie ona przed oddaniem budynku powinna "przypieczątkować", że jest z nimi ok (formalność) - ew. z tego co rozumiem mógłby być problem, gdyby nadzór budowlany wpadł z kontrolą/odbiorem i zastał np. kuchnię w innym pomieszczeniu... podobno nasze przepisy budowlane są tak chore, że to zmiana rodzaju zagospodarowania pomieszczenia czy coś w ten deseń... Generalnie dobrze mieć to dogadane z kierownikiem budowy - jak nie będzie miał z tym problemu (i dodatkowo doradzi), to z tego co widzę, chyba mniej problemów ze zmianami niż u architekta, który mam wrażenie często "pierdołami" nie ma ochoty się zajmować - za dwie kreski daje wtedy niezłą stawkę Zmiany istotne i tak wymagają projektu zamiennego i ponownej decyzji, zmiany nieistotne wystarczy rysunek ze zmianą, adnotacja w dzienniku i pieczątka kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza16 19.12.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Witam,mam pytanie czy to projekt domu wariantowy132? Jeśli tak to mam pytanie, ponieważ w projekcie wydaje się że budynek jest niższy czy został podniesiony? Są 3 schodki u państwa a w projekcie są podajże 2. Zastanawiamy się z mężem nad wymiana właśnie projektu domu który zakupiliśmy na wariantowy 132 czyli taki jak u Państwa ale powiem że u Państwa wygląda z zewnątrz dużo ładniej i korzystniej niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza16 19.12.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Nasza elewacja, może kogoś zainspiruje. Mi się podoba, ale nie każdemu musi:) Wybaczcie wszechobecny bałagan wokół domu, ale ciągle prace trwają i nie ma sensu przenoszenia materiałów. [ATTACH=CONFIG]375852[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375842[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375851[/ATTACH] Witam, mam pytanie czy to projekt domu wariantowy132? Jeśli tak to mam pytanie, ponieważ w projekcie wydaje się że budynek jest niższy czy został podniesiony? Są 3 schodki u państwa a w projekcie są podajże 2. Zastanawiamy się z mężem nad wymiana właśnie projektu domu który zakupiliśmy na wariantowy 132 czyli taki jak u Państwa ale powiem że u Państwa wygląda z zewnątrz dużo ładniej i korzystniej niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 20.12.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 odpowiem na szybko za mikadusię tak to M132, podniesiony. ja zaczynam na wiosnę i też podniosę dach o 1 bloczek BK, bo w oryginale praktycznie nie ma żadnej ścianki kolankowej (poddasze nieużytkowe) i linia okien wydaje mi się zlewać z linią dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roza16 20.12.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 odpowiem na szybko za mikadusię tak to M132, podniesiony. ja zaczynam na wiosnę i też podniosę dach o 1 bloczek BK, bo w oryginale praktycznie nie ma żadnej ścianki kolankowej (poddasze nieużytkowe) i linia okien wydaje mi się zlewać z linią dachu... Dziękuję za odpowiedź A w projekcie mikadusia też podniesiony jest budynek tylko o 1 BK? Orientuje się może Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konopia 20.12.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 generalnie można - przede wszystkim zgodne z prawem budowlanym głównie zmiany nieistotne. cała reszta wygląda mniej więcej tak: - albo zmiany maluje architekt adaptujący - albo kierownik budowy w trakcie (jak architekt chce za dużo za zmiany) - albo ekipa robi na bieżąco zmiany (jak kierownik też chce za dużo za wpis i rysunek ze zmianą/poprawki) Z tego co ja się dowiedziałem od mojej pani architekt, na końcu zgodnie ze sztuką zmiany wszelakie ona przed oddaniem budynku powinna "przypieczątkować", że jest z nimi ok (formalność) - ew. z tego co rozumiem mógłby być problem, gdyby nadzór budowlany wpadł z kontrolą/odbiorem i zastał np. kuchnię w innym pomieszczeniu... podobno nasze przepisy budowlane są tak chore, że to zmiana rodzaju zagospodarowania pomieszczenia czy coś w ten deseń... Generalnie dobrze mieć to dogadane z kierownikiem budowy - jak nie będzie miał z tym problemu (i dodatkowo doradzi), to z tego co widzę, chyba mniej problemów ze zmianami niż u architekta, który mam wrażenie często "pierdołami" nie ma ochoty się zajmować - za dwie kreski daje wtedy niezłą stawkę Zmiany istotne i tak wymagają projektu zamiennego i ponownej decyzji, zmiany nieistotne wystarczy rysunek ze zmianą, adnotacja w dzienniku i pieczątka kierownika. dzięki za wszelkie uwagi, na pewno się przydadzą w najbliższej przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 20.12.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedź A w projekcie mikadusia też podniesiony jest budynek tylko o 1 BK? Orientuje się może Pan? Zapytaj ją przez PW Nie pamiętam dokładnie niestety, ale gadaliśmy o tym jak odwiedzaliśmy ich budowę i dom już gotowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulqu 20.12.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Nasza elewacja, może kogoś zainspiruje. Mi się podoba, ale nie każdemu musi:) Wybaczcie wszechobecny bałagan wokół domu, ale ciągle prace trwają i nie ma sensu przenoszenia materiałów. [ATTACH=CONFIG]375852[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375842[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]375851[/ATTACH] Witam. Jeśli można wiedzieć to ile wyniosla was hydraulika na gotowo juz? Wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annatazja 20.12.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Witam mowa jest o podniesieniu o jeden bloczek przed czy po stropie? odpowiem na szybko za mikadusię tak to M132, podniesiony. ja zaczynam na wiosnę i też podniosę dach o 1 bloczek BK, bo w oryginale praktycznie nie ma żadnej ścianki kolankowej (poddasze nieużytkowe) i linia okien wydaje mi się zlewać z linią dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts