Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór 3D i za ciepło w domu

mic8585

Recommended Posts

Mam taki problem, że w domu jest za ciepło. Jest to pustostan I chciałem uzyskać temperaturę rzędu 17-18oC natomiast ciągle dogrzewa mi na 21-23oC. Piec jest z podajnikiem tłokowym na ekogroszek (sterownik TITANIC, pracuje w układzie zamkniętym). Dodatkowo mam zawór 3D sterowany automatycznie (przy użyciu ST-430 Tech), czujnik pogodowy oraz czujnik pokojowy. Grzejniki są pozakręcane (jednie dwie niewielki podłogówki są odkręcone na ok. 28oC). Problem polega na tym, że jak odkręcę grzejniki na 1-2 to są praktycznie zimne, a jak na 3-5 to są bardzo gorące. Wydaje mi się, że coś nie tak jest z zaworem 3D, gdyż za mało dodaje zimnej wody celem obniżenia temperatury na grzejnikach. Czy to nie powinno być tak, że grzejniki powinny być letnie cały czas a nie bardzo gorące raz na jakiś czas (gdy się włączy pompa). Obecnie zawór 3D jest otwarty na 25% (I jest to zdefiniowane jako minimum w sterowniku wiec mniej nie będzie a nie wiem czy mogę ten parametr bezkarnie zmniejszyć). Na piecu zmniejszyłem temp. Z 65oC na 58oC ale nie zauważyłem poprawy sytuacji. Na sterowniku pokojowym zdefiniowałem 18oC ale i tak bieżąca temperatura jest 21-22oC. Fakt faktem, że w domu nie ma drzwi wewnętrznych i sam piec też dogrzewa dom. Powiedzcie czy to normalna sytuacja? Obecnie w domu w którym mieszkam ogrzewamy gazem i ze względów oszczędnościowych nie wychodzimy ponad 20oC a tu pustostan i gorąco jak w piekle.

• 1 month później...
Witaj. W sterowniku ST430 jest parametr "minimalne otwarcie zaworu", jego domyślna wartość to 5%. Parametr ten ustawiony na wartość fabryczną powoduje, że zawór nigdy nie ustawi się na mniej niż 5%, co przy dodatniej temperaturze zewnętrznej powoduje przegrzanie budynku. Zmniejsz tę wartość i będzie OK. Uwaga, gdy zawór ustawi się na 0% sterownik wyłączy pompę CO ( jeśli nią steruje). Pozdrawiam. Waldek.

Żeby grzejniki były stale letnie musiały by mieć otwarte zawory/głowice i ciągły obieg wody, czyli pompa musiała by pracowac cały czas. Do tego płynne sterowanie zaworem 3D w całym jego zakresie pracy, bo minimum 25% może byc dużo za dużo. Ja posłuchałem ,,mądrych rad" doświadczonego sprzedawcy i mam zawór 3D 5/4 cala. Efekt jest taki że używam nastawów od zera do 15% otwarcia. Letnie grzejniki miały by sens gdybyś tam mieszkał i chciał komfortu cieplnego bez nagłych skoków temperatury, a to jest przecież pustostan.