Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca, grzejników do mieszkania w kamienicy

skarżyski

Recommended Posts

Witam wszystkich. Dzięki temu forum wymieniłem okna, znalazłem drzwi wejściowe. Zostało mi na ten rok zrobić już tylko ogrzewanie. Mieszkanie ma 70 m2, wysokość 3.20 m. Kamienica właśnie po remoncie. Mieszkanie ma ocieploną klatkę schodową, wymienione okna na nowe, nowe drzwi wejściowe. Jest to ostatnie piętro, 80% wysokości mieszkania pokrywa dach, który jest ocieplony. Strych jest także ocieplony, wełna 20cm.

Poszukuje porady jaki piec dwu funkcyjny by był optymalny, grzejniki i rury do takiego mieszkania. Czy lepiej w takim wypadku grzejniki stalowe, czy metalowe. Rurki miedź czy tworzywo, czy puszone dołem czy górą. W mieszkaniu tym zamierzam trochę pomieszkać , więc szukam sprawdzonych firm. Prosiłbym o porady czego się wystrzegać, jakich firm, bo jestem laikiem w tym temacie. Wdzięczne będę za każde porady.

Nie wiadomo jaki był zakres remontu owej kamienicy ale obliczenia ozc potrzebne są w tym przypadku jedynie do doboru mocy grzejników w kazdym pomieszczeniu.

Projektowe obciążenie cieplne nie powinno przekroczyć 12 kW tym bardziej ze są wymienione okna, ocieplony strych, sciana od klatki również, podłogi są stropem mieszkania poniżej. Niewiadomą jest ocieplenie scian zewnetrznych. Szacuje to obciązenie na ok 5-8 kW. Wystarczający będzie kocioł o mocy 12 kW z najmniejszą mozliwą moca minimalną. Jezeli nie ma możliwości zainstalowania zasobnika cwu, to tylko kocioł dwufunkcyjny.