Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częściowy odbiór budynku mieszkalnego a PSP i PIS

Recommended Posts

Witam,

Mam pewien problem z odbiorem budynku jednorodzinnego mianowicie miła Pani z Państwowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Warszawie kazała mi uzupełnić dokumenty o zawiadomienia z Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Państwowej Straży Pożarnej o braku przeciwskazań . Mój kierownik budowy upiera się że takie dokumenty nie są wymagane przy budnynkach jednorodzinnych gdzie nie jest prowadzona działalnośc gospodarcza.

Proszę o informację czy takie dokukmenty są wymagane?

Z góry dziękuję

Jeśli złożyłeś/aś papiery o wydanie pozwolenia na użytkowanie to musisz takie dokumenty dostarczyć. Pytanie czy nie chciałeś złożyć zawiadomienia o zakończeniu budowy (i jeśli nie nastąpi sprzeciw to się wprowadzasz.

Do dokumentów należy również: 10) oświadczenia inwestora o braku sprzeciwu lub uwag ze strony organów wg art. 56 ustawy P.b. t.j.: Państwowej Inspekcji Sanitarnej; Państwowej Straży Pożarnej; lub w przypadku reakcji organów odpowiednie decyzje lub postanowienia o zajętym stanowisku, →DRUK 5

To jest ze strony PINB. Powołują się na art. 56 prawa budowlanego :

Art. 56. 1. Inwestor, w stosunku do którego nałożono obowiązek uzyskania pozwolenia

na użytkowanie obiektu budowlanego, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie z właściwością

wynikającą z przepisów szczególnych, organy:

1)(uchylony),

2)Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

3)

(4)

(uchylony),

4)Państwowej Straży Pożarnej

- o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania.

Organy zajmują stanowisko w sprawie zgodności wykonania obiektu budowlanego z

projektem budowlanym.

2. Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia

otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag.

Zerknij więc do swojego PnB i sprawdź co tam jest napisane. Jeśli nie masz takiego obowiązku, to odpisz pani na piśmie - i to szybciutko. Z tego co widzę pozmieniały się dokumenty od lutego tego roku.

Edit: doczytałam : częściowy odbiór. Więc niestety zgodnie z powyższym. Nie musisz mieć tych dokumentów jeśli składasz zawiadomienie o zakończeniu budowy. A to niemożliwe w przypadku częściowego odbioru.

Edytowane przez Nefer

Witam,

Mam pewien problem z odbiorem budynku jednorodzinnego mianowicie miła Pani z Państwowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Warszawie kazała mi uzupełnić dokumenty o zawiadomienia z Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Państwowej Straży Pożarnej o braku przeciwskazań . Mój kierownik budowy upiera się że takie dokumenty nie są wymagane przy budnynkach jednorodzinnych gdzie nie jest prowadzona działalnośc gospodarcza.

Proszę o informację czy takie dokukmenty są wymagane?

Z góry dziękuję

Wygląda na to, że trafiłaś na kierbuda co nie odróżnia zakończenia budowy od zgłoszenia o pozwolenie na użytkowanie gdy budowa jeszcze trwa.

Jeśli po wizycie pani Inspektor tylko tych papierków Ci brakuje to mały problem. PINB lubi być dużo bardziej upierdliwy.