ketjov 09.11.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam, Przymierzam się do budowy domu (zabudowa szeregowa, środkowy segment, dwie kondygnacje, częściowe podpiwniczenie, działka ze spadkiem), w projekcie mam przewidzianą ścianę o grubości 36 cm, proszę o poradę z czego budować? Co polecacie? Wiem, że jest multum podobnych wątków na różnych forach ale wszystkie z reguły kończą się tak samo (odchodzenie od głównego tematu na rzecz pyskówki).. Wszelkie podpowiedzi mile widziane (jestem początkujący w tym temacie).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fishionelka 09.11.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam, Przymierzam się do budowy domu (zabudowa szeregowa, środkowy segment, dwie kondygnacje, częściowe podpiwniczenie, działka ze spadkiem), w projekcie mam przewidzianą ścianę o grubości 36 cm, proszę o poradę z czego budować? Co polecacie? Wiem, że jest multum podobnych wątków na różnych forach ale wszystkie z reguły kończą się tak samo (odchodzenie od głównego tematu na rzecz pyskówki).. Wszelkie podpowiedzi mile widziane (jestem początkujący w tym temacie).. A jaki materiał jest zaproponowany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.11.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Z BK, a ściślej z bloczków P+W Solbet. Ja z takich budowałem i nie żałuję (w projekcie miałem Ytong). Bloczki równiutkie i tańsze od Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.11.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Proponuję ściany zewnętrzne z byle czego o gr. 24 cm + styropian 12 cm albo więcej:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 10.11.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Proponuję ściany zewnętrzne z byle czego o gr. 24 cm + styropian 12 cm albo więcej:popcorn: To chyba nie zbyt cieły mur proponujesz. Ja mam 24 PTH + 15/18 cm styro i nie jest to ideał. Teraz gdybym budowała to silikaty 18cm +ok 25 cm styro i było by znacznie "cieplej" tzn lepiej zaizolowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.11.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 ale ten wątek to chyba nie jest o tym, kto więcej ma styro na ścianach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Kilkadziesiąt/kilkanaście lat temu ludzie mieszkali w domach/blokach o ścianach zewnętrznych z pianobetonu 24 dłuuuuugie lata i jakoś wytrzymywali.... Przyznaję elementy żelbetowe - mostki typu nadproża-wieńce były ocieplone 5 cm warstwą supremy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 10.11.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 ale ten wątek to chyba nie jest o tym, kto więcej ma styro na ścianach ?? To fakt. Może warto zorientować się nt ceramiki 18 cm. Jest to też materiał konstrukcyjny choć nie jest tak mocny jak silikaty ale "standardowy" domek jednorodzinny powinien utrzymać, choć to dokładnie powinien policzyć konstruktor. Wtedy zaoszczędzone centymetry grubości można zainwestować w styro. Aha miało nie być o styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 10.11.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Kilkadziesiąt/kilkanaście lat temu ludzie mieszkali w domach/blokach o ścianach zewnętrznych z pianobetonu 24 dłuuuuugie lata i jakoś wytrzymywali.... Przyznaję elementy żelbetowe - mostki typu nadproża-wieńce były ocieplone 5 cm warstwą supremy.... No tak, ale jakie wtedy były koszty ogrzewania? Zapewne ułamek tego co obecnie. Jak koszty były by takie same to ludzie by nie inwestowali w izolowanie bo po co... odkręcali by tylko bardziej termostaty na kaloryferach i już, a rachunek by się zwiększył tylko o kilka groszy. Niestety te czasy i ceny już nie wrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 11.11.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jeśli 36cm grubości, to ja bym proponował 18cm silikaty + 18cm styropianu grafit, i mamy dokładnie 36cm Jak najtańszy, najzdrowszy i najmocniejszy materiał na ścianę i jak najwięcej ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knigen 17.11.2012 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 ale styropian dusi domo wiele lepsza wełnaa najlepiej dać sam ytong ale ten energo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.11.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Fajnie. Możesz to troszeczkę rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 17.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts