Maciek-L 10.04.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Jestem na etapie instalaji wod-kan. Na parterze jest tylko piasek nie ma jeszcze chudziaka. Instalator chce położyć rury do zw i cw na piasku a na to chudziak. Czy można tak zrobić. Rury to plastiki -Aspol. Na chłopski rozum to bez izolacji straty ciepła będą chyba spore. Jak można to zaizolować, a może trzeba się wstrzymać i położyć rury dopiro na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.04.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 W większości przypadków rury te układa się na chudziaku ale układanie w piasku to nie przestępstwo (chyba) należało by to zrobić w otulinie lub peszlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 11.04.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 W większości przypadków rury te układa się na chudziaku ale układanie w piasku to nie przestępstwo (chyba) należało by to zrobić w otulinie lub peszlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winjarek 11.04.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Ja w piasku układałem tylko rury kanalizacyjne. Potem był chudy beton. Na chudziaka 5 cm styropianu i dopiero na tym styropianie były położone rury zimnej i ciepłej wody oraz c.o. I to wszystko zostało przykryte następną warstwą styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 15.04.2004 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 ja się w moim krótkim żywocie nie spotkałem z rurkami cw i zw w piasku tylko zawsze na chudziaku lub na płycie ... ale w otulinach peszlach może funkcjonowac tylko po co ... no i w wypadku awarii jeszcze trudniej o jej usunięcie proszę o napisanie jakie ostateczne decyzje zostały podjęte moje motto na dziś "ora et labora" Ostatecznie wyszło tak, że nawaliła zgrzewarka do rur i ta sama ekipa rozpocznie kładzenie chudziaka. W tym czasie mają dostać nową zgrzewarkę (chyba tak się nazywa to urządzenie). Rury położone będą na chudziaku, być może jeszcze je jakoś ocieplę. Miałem kłaść też styropian i kończyć podłogę, ale nie mam jeszcze tynków i obawiam się, że podczas ich kładzenia (a będą chyba cementowo wapienne) podłoga się zniszczy. Znalezłam jednak znajomego, który ma położone rury w piachu i ocieplone, twierdzie , że nie ma problemów z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts