Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury cwu w pod?odze na gruncie

Recommended Posts

Jestem na etapie instalaji wod-kan. Na parterze jest tylko piasek nie ma jeszcze chudziaka. Instalator chce położyć rury do zw i cw na piasku a na to chudziak. Czy można tak zrobić. Rury to plastiki -Aspol. Na chłopski rozum to bez izolacji straty ciepła będą chyba spore. Jak można to zaizolować, a może trzeba się wstrzymać i położyć rury dopiro na styropianie.

ja się w moim krótkim żywocie nie spotkałem z rurkami cw i zw w piasku tylko zawsze na chudziaku lub na płycie ... ale w otulinach peszlach może funkcjonowac tylko po co ... no i w wypadku awarii jeszcze trudniej o jej usunięcie

proszę o napisanie jakie ostateczne decyzje zostały podjęte

moje motto na dziś "ora et labora"

Ostatecznie wyszło tak, że nawaliła zgrzewarka do rur i ta sama ekipa rozpocznie kładzenie chudziaka. W tym czasie mają dostać nową zgrzewarkę (chyba tak się nazywa to urządzenie). Rury położone będą na chudziaku, być może jeszcze je jakoś ocieplę. Miałem kłaść też styropian i kończyć podłogę, ale nie mam jeszcze tynków i obawiam się, że podczas ich kładzenia (a będą chyba cementowo wapienne) podłoga się zniszczy.

Znalezłam jednak znajomego, który ma położone rury w piachu i ocieplone, twierdzie , że nie ma problemów z ciepłą wodą.