Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak murować dryfix

Recommended Posts

Witam, odkupiłem po okazyjnej cenie pustaki ceramiczne porotherm dryfix 11,5 cm. Chce postawić ścianke działową w garażu wiec idealnie ten wymiar mi odpowiada pod wzgledem grubości oraz dużych wymiarów dzieki których oszczedzam na czasie pracy, ilości zaprawy. Mam tylko dylemat czym i jak mam to murować? Producent zaleca wykorzystanie pianki do murowania, ja oczywiście myślałem o tradycyjnej zaprawie. Drugi dylemat to zakładka którą posiadaja pustak na jednym z boków, mam rozumieć że warstwe zaprawy nakładam tylko na warstwe poziomą ściany boki trzymają sie na zakładce?

jesli chcesz szybko i czysto kup pianke. jesli masz wiecej (troche czasu) i ma byc taniej to kup gotowa zaprawe murarska (ot chocby MURFIX w LeroyMerlin) i wymuruj tradycyjnie na to, tyle ze bez spoiny pionowej.

jesli sie nie myle to mozesz uzyc tez kleju do budowy scian na cienka spoine, czyli chyba KB15 z ATLAS'a - tylko to info sprawdz sobie dokladnie

• 8 months później...
Normalnie w ścianie nośnej powinieneś umieścić kotwy. Z reguły zatapia się je w zaprawie przy murowaniu ścian, ale w takim przypadku jak opisujesz to nie jest możliwe :) możesz więc podkuć ścianę i wpuścić pustaki z działowej w nośną. Przewiązanie też oczywiście warto zastosować, ale to będzie wymagało docinania pustaków - a to już oznacza konieczność użycia porządnego sprzętu :) Natomiast sama zaprawa powinna być cementowa, bo to w końcu wnętrze! A kleje o których tu piszą użytkownicy mogą wydzielać jakieś szkodliwe substancje i nie warto potem tego wdychać... Mi zawsze wszyscy powtarzali że ściany działowe powinno się murować zwykłą zaprawą, bo tak jest bezpieczniej dla zdrowia. I tego się będę trzymać - po co w końcu ryzykować i testować jakieś wynalazki na sobie :)