larencase 11.11.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam, odkupiłem po okazyjnej cenie pustaki ceramiczne porotherm dryfix 11,5 cm. Chce postawić ścianke działową w garażu wiec idealnie ten wymiar mi odpowiada pod wzgledem grubości oraz dużych wymiarów dzieki których oszczedzam na czasie pracy, ilości zaprawy. Mam tylko dylemat czym i jak mam to murować? Producent zaleca wykorzystanie pianki do murowania, ja oczywiście myślałem o tradycyjnej zaprawie. Drugi dylemat to zakładka którą posiadaja pustak na jednym z boków, mam rozumieć że warstwe zaprawy nakładam tylko na warstwe poziomą ściany boki trzymają sie na zakładce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 11.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 jesli chcesz szybko i czysto kup pianke. jesli masz wiecej (troche czasu) i ma byc taniej to kup gotowa zaprawe murarska (ot chocby MURFIX w LeroyMerlin) i wymuruj tradycyjnie na to, tyle ze bez spoiny pionowej. jesli sie nie myle to mozesz uzyc tez kleju do budowy scian na cienka spoine, czyli chyba KB15 z ATLAS'a - tylko to info sprawdz sobie dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larencase 16.11.2012 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Zdecydowałem się na piankę, jak pisałem wcześniej będę murował działówkę w garażu. Jak połączyć nową ścianę z już istniejącą. Ktoś mi radził aby te ściany przewiązać. Bo inaczej będą pękać, co wy o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 17.11.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesoga 23.07.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Normalnie w ścianie nośnej powinieneś umieścić kotwy. Z reguły zatapia się je w zaprawie przy murowaniu ścian, ale w takim przypadku jak opisujesz to nie jest możliwe możesz więc podkuć ścianę i wpuścić pustaki z działowej w nośną. Przewiązanie też oczywiście warto zastosować, ale to będzie wymagało docinania pustaków - a to już oznacza konieczność użycia porządnego sprzętu Natomiast sama zaprawa powinna być cementowa, bo to w końcu wnętrze! A kleje o których tu piszą użytkownicy mogą wydzielać jakieś szkodliwe substancje i nie warto potem tego wdychać... Mi zawsze wszyscy powtarzali że ściany działowe powinno się murować zwykłą zaprawą, bo tak jest bezpieczniej dla zdrowia. I tego się będę trzymać - po co w końcu ryzykować i testować jakieś wynalazki na sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts