pleban68 11.11.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam, jestem nowy na forum, ale czytałem już sporo porad, które jednak nie rozwiały moich wątpliwości.Problem może jest banalny, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co do sposobu rozpalania w kotle, który posiadam. Krótko mówiąc nie wiem czy w każdym typie kotła można rozpalać od góry, bo taki sposób jest często preferowany.Kocioł mam pierwszy sezon i uczę się dopiero w nim palić:drewno, węgiel,ekogroszek. Wszystko byłoby ok, gdyby nie smoła, która w znacznej ilości osadza się w kotle, ale najbardziej boję się o komin.Palę z dmuchawą temperatura na kotle 55-60 stopni.Moje najważniejsze pytanie czy w tym typie kotła mogę rozpalać od góry,bo producent w instrukcji podaje sposób rozpalania tylko tradycyjny od dołu i czy to zmniejszyłoby wydzielanie smoły.Mój kocioł to Wilk 19 producent Stalmir Pleszew. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 11.11.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Jeśli dobrze widzę przekrój to jest to kocioł górnego spalania. Czytać temat"Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.11.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Masz za mocny kocioł w stosunku do tego co potrafią odebrać grzejniki.Na 99% palisz drewnem.Jak rozpalasz w piecu wszystko się ładnie pali dopóki piec nie osiągnie zadanej temperatury.Po jej osiągnięciu dmuchawa się wyłącza, brak powietrza, w kotle się dusi, koksuje, smoli...Jak nie masz wkładu kominowego to za niedługo czekają cię wykwity na kominie/w domu.Rozwiązanie palić węglem, lub skomplikować układ i dołożyć po drodze do grzejników zbiornik buforowy min 300L.Ja mam to drugie rozwiązanie i piec się nie smoli. Palę 100% drewnem, różnym, niekoniecznie dobrym. Wbrew pozorom temat niełatwy i bardzo poważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pleban68 12.11.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Paliłem przez dwa dni węglem i ekogroszkiem a efekt smolenia nie zmniejszył się. Masz rację pisząc, że jest to efekt duszenia opału w piecu, ale nie wiem jak temu zapobiec przy paleniu z dmuchawą.Dostałem poradę żeby zmniejszyć moc dmuchawy tak aby pracowała cały czas z małą mocą, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie.Mam jeszcze pytanie w kwestii otworów w drzwiczkach zasypowych tzn. czy powinny być odsłonięte przy paleniu z dmuchawą czy tylko przy ciągu naturalnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts