Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak osuszyć ściany mieszkania

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum.

Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego mieszkania w stanie deweloperskim. Budynek jest 6 rodzinny. Moje mieszkanie 94m2 znajduje się na parterze pomiędzy 3 mieszkaniami, z wyjściem do ogrodu. Budowę domu rozpoczęto w maju br. i oddano na początku listopada. Ściany ocieplone są styropianem 12cm, a podłoga docieplona jest 10cm styropianem, znajduje się ogrzewanie podłogowe. Całe mieszkanie ogrzewana jest gazem z kotła wiszącego 2-funkcyjnego firmy beretta junior 14/21i (od razu ciśnie się pytanie odnośnie jakości tego kotła czy jest dobry,oszczędny,wystarczający?). Pytania które mnie nurtują to:

1. Jak skutecznie osuszyć mieszkanie aby rozpocząć pracę wykończeniowe. Myślałem o zakupie/wynajmie osuszacza tylko zastanawiam się co będzie lepszym (tańszym) rozwiązaniem no i jakie parametry osuszacza?

A może nie używać osuszacza tylko odkręcić ogrzewanie i rozszczelnić okna??? Tylko od razu nasuwa się pytanie jak stwierdzić że mieszkanie jest już wysuszone???( pomiar wilgotności stacją pogodowa z hipermarketu jest adekwatne?).

2. Jeżeli chodzi o wentylację mieszkania,w kuchni znajduje się otwór w szybie wentylacyjnym. Chciałbym zamontować okap??Jak to zrobić żeby nie utracić możliwości wentylacji pomieszczenia czy wybić kolejny otwór na osobną wentylację?? tylko gdzie pod rurą od okapu czy może obok ??? jak to zrobić żeby był okap i wentylacje jednocześnie>?

oj to o duzo za duzo .Na Twoim miejscu nagrzewalbym mieszkanie i wietrzyl raz na czas.W sytuacji gdy na dworze jest cieplo i panoje mniejsza wilgotnosc niz w domu wystarczy wietrzenie.Poniewaz akurt w marketach trwaja wyprzedaze klimatyzacji to moze najlepiej bedzie jak kupisz klime z funkcja oszuszania pomieszczen ,widzialem ostanio taka na wyprzedazy za 300zl ,wiec taniej niz sam osusacz ,lub jego dluzsze wyporzyczenie .Co zas sie tyczy higrometrow z marketow to roznie bywa ,zreszta sam zobacz ,czesto w marketach wisza obok siebie ,a kazdy wskazuje inna wilgotnosc .Praktycznie to ogrzewac oszuszac i wietrzyc ,ale wlasciwe parametry wilgotnosci pwoietrza (czyli 40-60%)i tak prawdopodobnie uzyskasz najwczesniej w przyszlym roku na jesieni ,oczywiscie jezeli lato bedzie sloneczne i nie wilgotne.Pzdr

Właśnie czekam na akt notarialny. Bez tego nie mogę załatwić formalności z gazownią, energią itp. Tak mnie nurtuje jeszcze wstawienie profesjonalnego osuszacza o wydajności ok 100l/24h tylko czy oby to nie jest z byt szybkie suszenie? Z tego co wiem to lepiej wysuszać mieszkanie powoli, grzać, wietrzyć. Jak długo musiałby pracować taki osuszać żeby w mieszkaniu była odpowiednia wilgotność? Oczywiście przypuszczalnie.

Na tą chwile mam pouchylane okna (zrobiłem przeciąg).

Do jakiej wartości musi spaść wilgotność żeby wejść z wykończeniem?

Edytowane przez oscyp1980

jezeli chcesz zrobic wykonczeniwke zgodnie ze sztuka budowlana , to wlasciwie powinienes poczekac do nastepnej jesieni,ale mozesz to przyspieszyc stosujac osusacze ,z tym ,ze nie zalecalbym stosowania osusacza o az tak duzej wydajnosci.Wez tez pod uwage ,ze przy robieniu wykonczeniwoki znow Ci podskoczy drastycznie wilgotnosc , bo gdzies ta woda z keljow ,gipsu musi odparowac

Niestety nie oszczedzaj na kosztach wygrzewania, wietrzenia - wiekszosc wody MUSI zostac odparowana. Jesli gdzies tam w murach ta wilgoc sie przyczai to pozniej klopot znacznie wiekszy.

Dobrze jest suszyć mieszkanie właśnie zimą, bo w zimie powietrze jest dużo bardziej suche niż latem (wbrew pozorom)

To prawda chociaz dziwie sie, ze kolezanka napisala wbrew pozorom. Tu nie ma pozorow, latem wilgotnosc powietrza jest wieksza i tyle.

Co po temp. 25'C jak wilgotność na poziomie 75%.

Na tą chwilę nie ogrzewam mieszkania okna uchylone, wiatr szaleje po ścianach i muszę powiedzieć że ściany już suche a sufity mają jasne prześwity. Zastanawiam się od kiedy ruszyć z grzaniem. Pierwsza myśl była od nowego roku. Jeszcze czeka mnie wygrzewanie podłogówki.

• 3 years później...

Jeśli tak wygląda problem to proponuję zastosować metodę iniekcji krystalicznej. Moi klienci z powodzeniem ją stosują w różnych stanach zawilgocenia. Iniekcja krystaliczna jest bardzo skuteczna. Substancje czynne pod wpływem działania siły grawitacji przenikają głęboko w podłoże i wchodzą w reakcję z dostępnymi środkami wiążącymi tworząc nierozpuszczalne w wodzie związki. Super skuteczny preparat można dostać tu:

[sPAMER]

Edytowane przez Elfir