Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

puszka elektryczna na działce

Recommended Posts

Witam

Posiadam na działce taką skrzynkę elektryczną. Chciał bym się dowiedzieć (link do zdjęcia) jak ona wygląda w środku. Dodatkowo chciał bym się dowiedzieć się gdzie w tej skrzynce wpina się kabel doprowadzający prąd do domku. W domku wystaje mi przewód do którego muszę podłączyć prąd i jest to kabel z dwoma żyłami jedna w niebieskiej otoczce druga w czarnej i wszystko razem w czarnej otoczce.

Za pomoc będę wdzięczny.

DSC_5286.jpg

Takiego bubla dawno nie widziałem. Chcesz, żeby ktoś zginął korzystając z "tego czegoś"?

Instalacja po pierwsze ma być bezpieczna. Ten biały przewód wychodzący spod skrzynki to już w ogóle jest cudowny.

Wezwij elektryka. Ta skrzynka to po co w ogóle jest? Jeśli tam są jakieś bezpieczniki (tez ciekawe po co) to można kupić nieduże złącze kablowe, bo miejsce tej stalowej skrzynki jest na złomowisku, gdzie pewnie miała trafić z demontażu jakiejś przemysłowej instalacji.

skrzynka jest na działce rekreacyjnej stąd jej stan. Nie mam zamiaru wymieniać jej na nową. Chciałem się tylko dowiedzieć jak wygląda w środku chociaż mniej więcej i czy jeżeli z domku wyprowadzony mam kabel z dwoma żyłami to czy taki też mam poprowadzić od skrzynki. Jaki kabel będzie odpowiedni.

Żeby wiedzieć co jest w środku wystarczy do niej zajrzeć. Pewnie jakaś podstawka pod topik, trochę pajęczyn, rdza i zdechła mysz. Ale tylko zgaduję. Może są dwie podstawki z topikami i gniazdo os.

Co to za domek, z którego wystają dwie żyły?. Przyczepa kempingowa, holender, kontener budowlany? Dwie żyły wystarczą, aby się świeciło i prawdopodobnie to przeżyjesz, ale dla Twojego i innych użytkowników bezpieczeństwa powinieneś zaprosić kogoś kumatego na miejsce, niech obejrzy instalację w domku, skrzynkę i wyjaśni Ci, w jaki sposób i w jakich sytuacjach trzecia żyła, różnicówka i podobne drobiazgi zwiększają szanse na przeżycie kosztem okazjonalnego wyłączenia prądu w domku.

A nie prościej ją rozkręcić zamiast pytać jak wygląda w środku? Skąd my to mamy wiedzieć? Nowa była w środku pusta a co tam jest teraz, to Bóg jeden wie? Chociaż jeśli o prądzie nie masz zbyt dużej wiedzy, a tak mi się wydaje, to może lepiej do niej się nie zbliżaj i szukaj elektryka.

Jeśli w domku masz instalację 1-fazową, to w ziemi daj kabel YKY 3 x ..... Co w miejscu kropek to Ci nie powiem bo nie wiem co masz w domku, jaką moc masz przyznaną, jakie zabezpieczenie.

m.k.k

masz rację to barak który ustawiłem na swojej działce i na wiosnę mam zamiar podłączyć prąd z owej skrzynki. Od gniazdka (puszki) na zewnątrz idzie czarny przewód z dwoma zaizolowanymi kablami niebieskim i czarny. To chcę podłączyć do skrzynki z prądem na zewnątrz.

Wiadomo że nie chce tylko włączać światła tylko czasem coś podłączyć innego jak czajnik, kosiarka, radio i wiertarka. Stąd się pytam jaki przewód bo także przed puszka znajdującą się w domu muszę zrobić licznik do prądu.

Jedyna szansa w Twoim przypadku, żeby to miało ręce i nogi, to wezwanie elektryka. Do wiosny na pewno znajdziesz kogoś sensownego. Koszty można ograniczyć np. we własnym zakresie zrobić wykop pod kabel wg zaleceń elektryka. Bezpieczeństwo instalacji jest priorytetem, a pożar też nie jest mile widzianym wydarzeniem. Może nie zdajesz sobie sprawy, ale elektryka, to znacznie więcej niż połączenie dwóch "drutów", żeby "światło" było. Całość instalacji musi obejrzeć ktoś z doświadczeniem, bo jest zbyt dużo możliwych problemów do zlikwidowania.

Chyba, że chcesz nadal samemu podłączyć ten barak "przewodem z dwoma zaizolowanymi kablami", oraz samodzielnie wykonać licznik energii elektrycznej, to życzę powodzenia :bash: Jak do tej pory 3 osoby odciągają Cię od tego pomysłu, ile ich musi być, żebyś zmienił zdanie?

Żeby powiedzieć jaki kabel należy zastosować nalezy znać odległość baraku od Twojej stalowej skrzynki, przekrój i materiał żyły (alu, lub miedź) którym zasilana jest Twoja stalowa skrzynka, odległość między Twoją stalową skrzynką, a rozdzielnią z której jest zasilana, a także wartość zabezpieczeń w rozdzielni dla Twojego kabla, o ile takie zabezpieczenie istnieje.

Jeśli w Twojej skrzynce znajduje się tylko zasilanie dla Ciebie, tzn nie ma poprowadzonych kabli dalej do sąsiadów, to ja proponowałbym w ogóle zlikwidować tą skrzynkę, zmufowanie kabla, zakopanie całości i umiejszczenie zabezpieczeń w baraku.

Najpierw musiałbyś się też zorientować, czy to Twoje przyłącze w ogóle działa, bo jego stan nie wskazuje jednoznacznie na to. Może cały kabel zasilający Twoją działkę nadaje się do wymiany?

Ta działka jest na jakiś ogródkach działkowych, które mają swoją wewnętrzną instalację elektryczną, czy to przyłącze jest wykonane od sąsiada z normalnego domu?

Na podstawie tych wszystkich danych będzie można ocenić jakiej wartości dobrać zabezpieczenia, a zarazem ile mocy będzie można pobierać.

Do kupienia pewnie będziesz też miał jakąś niedużą rozdzielnicę natynkową, jakieś 2-3-4 wyłączniki nadprądowe typu S, wyłącznik różnicowo-prądowy, licznik energii elektrycznej, podstawkę pod licznik, może jakieś elementy do wykonania uziomu, ale najlepiej nic nie kupować, dopuki nie skonsultujesz się z elektrykiem, który będzie miał to robić i dopuki ten elektryk nie zobaczy całości instalacji u Ciebie.

Edytowane przez mateusz806

Żeby powiedzieć jaki kabel należy zastosować nalezy znać odległość baraku od Twojej stalowej skrzynki, przekrój i materiał żyły (alu, lub miedź) którym zasilana jest Twoja stalowa skrzynka, odległość między Twoją stalową skrzynką, a rozdzielnią z której jest zasilana, a także wartość zabezpieczeń w rozdzielni dla Twojego kabla, o ile takie zabezpieczenie istnieje.

Kolega Ci dobrze napisał. Za dużo niewiadomych. Taki baraczek, czajnik, radio, światło, kosiarka to obsłuży 16A, czyli jeśli jest blisko, żyły 2.5 wystarczą, a jeśli jest daleko, to też wystarczą (nie ulegną uszkodzeniu), ale będziesz miał na nich straty. Więc jeśli daleko, to żyły 4nn^2. Lub jeszcze grubsze.

A ile tych żył. Dwie, aby działało wystarczy. Ale będzie niezgodnie z obecnymi przepisami, chodzi o bezpieczeństwo instalacji i Twoje. Potrzebujesz 3, coby było zgodnie z literą prawa. Problemem jest instalacja w baraku - pewnie dwużyłowa, więc nie bardzo jest do czego tą trzecią podłączyć. Musisz liczyć się z tym, że elektryk, który to zobaczy, zaproponuje Ci wymianę całej instalacji wewnętrznej na 3-żyłową i wykonanie uziomu. Jaki uziom - zależy od warunków na miejscu.

No i licznik. Jeśli zakładasz go sam, to do rozliczania się z jakimś sąsiadem, od którego ten prąd ciagniesz, jeśli chodzi o rozliczenia z zakładem energetycznym, to zakład montuje swój licznik. Obecnie są montowane przeważnie w granicy działki (aby inkasent nie musiał wchodzić na Twój teren).

I jak napisano wyżej, upewnij się, że ta skrzynka jest do czegokolwiek podłączona po stronie zasilania. Bo może to tylko pozostałość, już odcięta lub nigdy nie podłączona. Aby to sprawdzić wystarczy neonówka za kilka PLN lub żarówka, oprawka i kawałek przewodu. I ktoś, kto wie, jak to wykorzystać. Jeśli nie masz bladego pojęcia, poproś choćby szwagra, który to kiedyś robił.

Co do zakupów - jeśli zlecasz komuś pracę, zleć mu też zakupy. Lokalny elektryk dostanie w hurtowni rabat, skasuje Cię jak bez rabatu, wyjdziesz na zero. Albo przynajmniej zleć mu przygotowanie listy materiałów. Inaczej dowiesz się, że to co kupiłeś, to się nie nadaje, a masz za małą wiedzę, wy nie dać się wpuścić w podwójne zakupy.

Edytowane przez m.k.k