Radiowiec 11.11.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witajcie, mam duży problem, a wprowadzka zaplanowana na dziś. Otóż w piątek serwisant uruchomił mi kocioł gazowy kondesnacyjny Beretta Conica Green 24kW. W domu 150m2 same grzejniki, lekko przewymiarowane. Problem polega na tym, że nie mogę wygrzać domu. Mam sterwonik pokojowy i pogodówkę. Na sterowniku w przypływie desperacji ustawiłem już 30 stopni, termostaty rozkręcone na 5, a w domu tylko 17,5 stopnia. Ocieplenie jest dobre - 15 styro szarego na ścianach, 80 wełny na poddaszu. Dodam, że grzejniki są zaledwie letnie! Przy termostacie pokojowym na piecu mogę tylko zwiększyć grzanie w granicach -5 +5 i zrobiłem na najwyższą wartość. Kocioł osiąga tylko temperaturę 50 i się wyłącza, aż spadnie do 31. Wodę grzeję tylko do 40. Co mogę zrobić sam, aby osiągnąć te 21 stopni? Krzywą serwisant ustawił na 1. Ja nie wiem, jak się to ewentualnie zmienia, bo w instrukcji nic na ten temat nie ma. Pomóżcie proszę, Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.11.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 też nie wiem jak zmienić krzywą na 1,4 .A sprawdziłbym filtr na powrocie co .W nowej instalacji to prawie standard ,że zapchany.A tak awaryjnie ustaw tryb kominiarz bedzie grzał na max co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.11.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 A czy przypadkiem nie jest tak, że to pogodówka wyłącza zbyt szybko piec - bo na zewnątrz jest kilkanaście stopni w plusie, więc uznaje, że nie potrzeba więcej ciepła. Może się mylę, ale jakoś mi się wydaje, że pogodówka jest nadrzędna w stosunku do sterownika pokojowego, jeśli chodzi o włączanie i wyłączanie pieca. Poza tym jeśli to pierwsze grzanie, to też chyba trochę musi potrwać, żeby się nagrzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 12.11.2012 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Dzisiaj wołam serwisanta, niech to ustawi, bo jest jeszcze jeden problem - kocioł nie grzeje wody użytkowej, rano była zimna. Zaobserwowałem jedną rzecz - w nocy temperatura w domu wzrosła o 1 stopień - jestem więc już pewien, że to kwestia tej pogodówki, która podała, że temperatura na zewnątrz spadła, a więc zasilanie na kotle wzrosło. Jeszcze kwestia włączeń kotła - włącza się bardzo często (w sensie płomień), tak raz na minutę, dwie. Podgrzewa do 50 i bardzo szybko spada do 33. To normalne, że tak szybko traci temperaturę? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.11.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 W domu 150m2 same grzejniki, lekko przewymiarowane. Problem polega na tym, że nie mogę wygrzać domu. Mam sterwonik pokojowy i pogodówkę. Pomóżcie proszę, Michał. same grzejniki ?? i podłogówkę ? A mieszacz Sprawdź filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 12.11.2012 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Nie nie, mam same grzejniki. Pogodówkę w sensie czujnika na północnej ścianie. Grzejniki duże, dobrane do zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts