Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Układam panele i gdzieś czytałem,że trzeba dopasować końce,tak żeby pasowały do siebie słoje,wzory itp.

Sprawa chyba oczywista ale nie przy moich panelach.

Rozpakowałem całą paczkę i za żadne siły nie da się dobrać tych "pasków" jeden do drugiego...

Niechce popełnić błędu więc pytam Was o co chodzi ;)

To już taki urok paneli czy to jest jakiś sposób na to ?

p111112_16.040001.jpg

p111112_16.030004.jpg

p111112_16.030003.jpg

p111112_16.030002.jpg

p111112_16.030001.jpg

Edytowane przez newyork
https://forum.murator.pl/topic/173569-jak-dopasowa%C4%87-s%C5%82oje-w-panelach-pod%C5%82ogowych/

Raz w życiu słyszałem o panelach z tak robionym słojami, że dawało się je spasowywać. Słyszałem. Widzieć czegoś takiego nie widziałem nigdy. Jeśli te twoje się nie spasowywują, to znaczy, że się tak nie da. Układasz jak leci i tyle.

J.

No co :)

Kto pyta nie błądzi.

Jakbym poukładał,a na koniec zapytał i wyszłoby na to,że jest na to sposób to by dopiero była awaria ....

Dostałem odpowiedź z sklepu :

Tego typu paneli nie układa się według wzoru ponieważ mają one strukturę tzn mozaiki.

Pewnie, ze kto pyta nie bladzi :-)

Niedawno ulozylam moje panele jak lecialy i caly czas sie zastanawialam, czy nie mozna bylo zrobic tego lepiej. Teraz wiem, ze nie mozna bylo. Z cudzych watpliwosci skorzystalam i ja. Dziekuje :-)

Tak zgadza sie tego typu paneli się nie uklada w/g wzoru. Istnieją jednak panele i to więcej niż można byłoby pomyśleć, w które powinno układac się.

Skoro naturalne drewno nie daje takiej możliwości, to dopasowywanie w ten sposób paneli laminowanych tylko podkreślałoby ich nienaturalność...

Wyjątek stanowią właśnie takie panele z laminatem imitującym mozaikę przemysłową - tu akurat dużo lepiej wyglądałoby gdyby dało się dopasować do siebie wzór deszczółek (ja się nigdy z taką opcją nie spotkałam!). Inaczej niestety przypadkowy układ podkreśla granice między panelami i sprawia, że od razu widać, że to nie jest prawdziwa drewniana mozaika.