grunt_wysadzinowy 02.02.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Na samych jętkach i tyle? Bez dodatkowych "listew"? Jaki masz rozstaw jętek? Tak, na samych jętkach. Rozstaw jest rożny ale każda płytę musiałem przyciąć wzdłuż czyli rozstaw nigdzie nie był większy niż 125cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.02.2021 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Na samych jętkach i tyle? Bez dodatkowych "listew"? Jaki masz rozstaw jętek? Łączenia płyt w dowolnym miejscu czy tylko na jętkach? Na samych jętkach i tyle? Bez dodatkowych "listew"? Jaki masz rozstaw jętek? Łączenia płyt w dowolnym miejscu czy tylko na jętkach? Na samych jętkach i tyle? Bez dodatkowych "listew"? Jaki masz rozstaw jętek?Ja mam strop drewniany, na to dechy. Na deskach legary co 50 cm. Płyty miałem na pióro wpust, ale łączenia robiłem (chyba) na legarach. Deski kładłem nie wzdłóż legarów , tylko w poprzek. Mam podłogę z płyty 18 i 25. 18 trochę do bani.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.02.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Ja mam 22mm i nie wyczuwam żadnego uginania się. Legary a raczej kleszcze mam też co ok 80-90 cm To jest niemożliwe przy takim rozstawie. Ja musiałem podnieść podłogę stryszku dlatego kupiłem wraz z płytami o gr 22mm łaty i wkręciłem je w dolne pasy wiązarów co ok 40cm. Na to poprzecznie położyłem płyty 250cm długie, bo taki miałem otwór w wiązarach na stryszek. Przy takim podparciu płyty sie nie uginają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.02.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Zastanawiam się, czy OSB-4 są mniej podatne na zginanie niż OSB-3. Grubość oczywiście 25 mm. Jeśli cena OSB-4 nie powala, to mógłbym się pokusić o ich zastosowanie w celu usztywnienia podłogi strychu nieogrzewanego bez konieczności dodatkowego podpierania, przy czym u mnie odległości między jętkami wahają się zasadniczo od 70-90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.02.2021 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Zastanawiam się, czy OSB-4 są mniej podatne na zginanie niż OSB-3. Grubość oczywiście 25 mm. Jeśli cena OSB-4 nie powala, to mógłbym się pokusić o ich zastosowanie w celu usztywnienia podłogi strychu nieogrzewanego bez konieczności dodatkowego podpierania, przy czym u mnie odległości między jętkami wahają się zasadniczo od 70-90 cm. A co będziesz robił na tym nieogrzewanym strychu? Jak mieszkał czy często tam przebywał, to owszem, dla swojego lepszego samopoczucia dawaj jak najgrubsze płyty. U mnie jest to graciarnia i mam osb 18mm z frezem położone na mijankę. na łączeniach deska pod spodem. Owszem, ugina się, ale cięższe graty stawiam na wiązarach a wchodzę tam raz na tydzień i to głownie po to, by sprawdzić co i jak na poddaszu, bo to pierwsza zima. Później zapewne będę wchodził raz na miesiąc albo rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts