nydar 11.11.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Zamontowałem oczyszczalnię 2300l trzykomorową z tunelami rozsączającymi 12mb.Rodzina trzyosobowa.Mam pytanie do posiadaczy tego lub podobnego rozwiązania z tunelami.Na co trzeba uważać przy eksploatacji aby była bezawaryjna i długoletnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2012 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 No fakt.Decyzja o oczyszczalni zapadła z dnia na dzień.O wyborze zadecydowała jak zawsze kasa.Mam rozdzielone ścieki na fekalne i szare.Miało być:fekalne do szamba10m3,a szare do oczyszczalni.A jest jak jest .Wszystko do oczyszczalni.Uznałem ,że zbiornik trzykomorowy będzie skuteczniejszy i mniej kłopotliwy niż jednokomorowy .Grunt mam doskonale przepuszczalny,czysty piaseczek.Nie widziałem na działce nigdy kałuży . Wolał bym aby te ścieki jednak się oczyszczały.Skoro jest zgodnie z prawem,to może nie jest tak źle,zwłaszcza,że grunt piaszczysty a do wody daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.11.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Grunt mam doskonale przepuszczalny,czysty piaseczek.. Też tak mam ale dla ścieków nie jest to wystarczający argument Chłonność się zmniejsza i robią się problemy. Myślę, że problem będzie z każdą oczyszczalnią pytanie tylko kiedy i jak duży pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.11.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Mam rozdzielone ścieki na fekalne i szare.Miało być:fekalne do szamba10m3,a szare do oczyszczalni.Moim skromnym zdaniem takie zalozenie tez bylo bezsensowne. Tania dreanzowka + szambo 10m3 to juz pewnie cenowo bardzo blisko do skutecznej oczyszczalni biologicznej. A ze grunt super chlonny to i studnia chlonna by sie sprawdzila a to chyba tansze niz jakies tunele. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2012 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 No ale tunele chyba wystarczą na dłużej niż studnia chłonna.Na ile wystarczą waszym zdaniem (12mb.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 No ale tunele chyba wystarczą na dłużej niż studnia chłonna.Na ile wystarczą waszym zdaniem (12mb.)Tego to nie wiedza najstarsi goralne. Obliczyc tez sie nie da. W tych tunelach rozsaczasz "sklarowane" scieki. W studni chlonnej po oczyszczalni biologicznej, masz juz niezle oczyszczpona wode. Ciezko porownywac wiec trwalosc obu rozwiazan. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.11.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A z doświadczenia 5,10 czy więcej lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.11.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A z doświadczenia 5,10 czy więcej lat? Będzie ciężko o taką informację. Z doświadczenia, to wiadomo, że nieszczelne szamba na terenach piaszczystych nie wymagają wywozu przez 2-3 lata. Jak opróżnisz osadnik raz w roku, to możesz się spodziewać dłuższego okresu nasączania swojej działki ściekami. O ile dłuższego - to już loteria... Jak pisali przedmówcy - masz zgodne z prawem urządzenie, które nie potrafi oczyszczać ścieków, chociaż nikt Ci tego nie może udowodnić w świetle obowiązującego prawa. Marna pociecha - ale zawsze coś. Zostaw jak jest i obserwuj rynek. Grunt masz chłonny, osadnik posiadasz. Teraz tylko dołożyć tanim kosztem stopień oczyszczania biologicznego i będzie dobrze . Gdzieś już widziałem takie cudeńko, ale nie pamiętam w której firmie. Za parę lat, jak problem zakolmatowanych drenażówek stanie się nagminny, będzie tego z pewnością na pęczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.11.2012 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 czyli mam rozumieć,że urzędnicy państwowi zrobili mi kuku,pozwalając na kupno ,,oczyszczalni" która nie oczyszcza tylko truje środowisko.Chociaż z drugiej strony ,twierdzenie,że ścieki przechodząc przez warstwę piasku nie ulegną oczyszczeniu,też nie są do końca wiarygodne.Pomijam fakt,że złoże rozsączające po jakimś czasie zostanie zamulone.Bo skoro zostanie zamulone to coś tam jednak żyje w tym złożu i pożera te nieczystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.11.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 czyli mam rozumieć,że urzędnicy państwowi zrobili mi kuku,pozwalając na kupno ,,oczyszczalni" która nie oczyszcza tylko truje środowisko.Chociaż z drugiej strony ,twierdzenie,że ścieki przechodząc przez warstwę piasku nie ulegną oczyszczeniu,też nie są do końca wiarygodne.Pomijam fakt,że złoże rozsączające po jakimś czasie zostanie zamulone.Bo skoro zostanie zamulone to coś tam jednak żyje w tym złożu i pożera te nieczystości. Urzednicy panstwowi nie mogli Ci zabronic czegos, co formalnie jest dozwolone. To przepisy sa kulawe. Europa zachodnia (bogatsza i dbajaca bardziej o srodowisko) zabronila wszelakich oczyszczalni drenazowych. Z drenazowymi jest tak, ze one moga dobrze dzialac. W sprzyjajacych warunkach grunotowo-wodnych i starannej budowie. Niestety to czy zostalay spelnione wszystkie warunki poprawnej jest szalenie ciezkie do kontrolowania. Wiec w praktyce to wyglada tak, ze dopoki nie smierdzi, nikt z wlascicieli sie tematem nie interesuje. Czego wymaga dobrze dzialajacy drenaz? Tlenu, i gwarancji ze sklarowane scieki po osadniku gnilnym odpowienio wolno sie przez zwir przesaczaja Tak zeby na dole byc faktycznie oczyszczonymi. Sklarowane zeby drenazu nie zapychaly. Wiec na zdrowy rozsadek moze to wymagac wymiany gruntu w drenazu na odpowiedni. Wobec powyzszego wciskanie ze zadne filtr nie jest potrzebny, jest moim zdaniem delikatnie mowiac niedopowiedzeniem. Wole 2 razy do roku wyczyscic jakis "gowniany" filtr niz po 10 miec zamulony drenaz :-/ A czym sa tunele rozsaczajace? Po pierwsze sa krotkie i male, wiec pracujacy pod nimi teren jest mniejszy niz w przy tradycyjnym drenazu. Wedlug producentow ma byc to zaleta bo mnie miejsca zajmuje. Po drugie maja duza objetosc, co pozwala duzo scieku tam wpompowac i szybko zrzucic. Niby tez zaleta bo oczyszcalnia niewrazaliwa na zwiekszona produkcje sciekow, ale znowu w praktyce teren pod drenazem dostaje scieki pewnie za szybko, i znowu moga sie nie doczyscic. Jestem szczesliwcem z kanalizacja. Ale jakbym mial miec oczyszczalnie, to wylacznie biologiczna. Tak zeby scieki ja ouszczajace w zadnej konfiguracji i sytuacji nie stanowily zagrozenia dla srodkowska. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.11.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Może jednak nie jest tak źle.Do rozsączania ścieków grunt musi spełniać pewne warunki aby nastąpiło prawidłowe oczyszczenie.Może problem polega na tym ,że takie oczyszczalnie są montowane na nieodpowiednich gruntach-słabo przepuszczalnych ,gliniastych.Tunele rozsączające jak i rury wymagają dobrej wentylacji .Ja mam i jedno i drugie.Grunt nie znający pojęcia kałuża ,a tunel przewietrzany (dwie czerpnie przy gruncie i wyrzutnia ponad dachem) .Wiatr hula pod tunelami .Przy wyrzutni czuć zapach tworzywa(zapach materiału konstrukcyjnego ). Tak się zastanawiam.Skoro mam idealne warunki gruntowe,to czy w moim konkretnym przypadku oczyszczalnia biologiczna była by bardziej eko? Moja nie wymaga żadnej energii a biologiczna tak.A o ile tak to przyczyniał bym się do wzrostu produkcji CO2 wprost przez komin elektrowni.W wymiarze mini-mini ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.11.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 O.K. Nie zachodź w głowę. Przecie nie wykopiesz teraz, żeby zmienić. Ja też nie, chociaż są lepsze oczyszczalnie od mojej. Masz ten dyskomfort, że nie możesz zbadać jakości ścieków i nie wiesz kiedy trzeba będzie zrobić to. Może nigdy przy Twoim gruncie i umiejętnej eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.11.2012 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 No i od dzisiaj będę spał spokojniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 14.11.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 No i od dzisiaj będę spał spokojniej Skoro masz tak rewelacyjne warunki gruntowe, to śpij spokojnie. Umówmy się, że twoje tunele to taki rodzaj filtru piaskowego - urządzenie znane i stosowane. Co prawda, warstwa żwiru i tak by się przydała, podobnie jak rury rozsączające, ale tak jak napisał niedowiarek - nie będziesz przecież wykopywał. W każdym razie nie od razu. Bo każdy filtr ma swoją pojemność. Tylko jedna rada - dbaj o osadnik gnilny. Regularnie wyciągaj osad i czyść filtr, znajdź jakieś dobrze działające bakterie. Skoro jest on trzykomorowy, to zawsze będziesz mógł w przyszłości przerobić go na SBRa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.11.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A jakie bakterie powinienem użyć,bo nie znam gości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.11.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A jakie bakterie powinienem użyć,bo nie znam gości? Pogoogluj. Trgger, microbec, bio7, bio9, biosan, szambex itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.11.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Każdy z nich jest pewnie wg. producenta najlepszy.A ja wolał bym wiedzieć ,który będzie najlepszy do mojego typu oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 14.11.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Ja stosowałem triggera, teraz daję micobec - bo tańszy i też działa. W Twoim przypadku chodzi o większe uwodnienie na wypływie. Jak wsypiesz raz w tygodniu dawkę i w efekcie zatopi Ci się kożuch tzn. że działa. Wprawdzie w zimie kożucha nie powinno być, ale wspomaganie biopreparatami zmniejsza ilość osadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.11.2012 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Wrócę do tematu chłonności. Mam oczyszczalnię SBR i super chłonny grunt, same piaski przy lesie. Studnia chłonna ( taki spory dzwon ) po około roku przestała przyjmować albo przyjmowała na tyle mało, że wywalał czujnik wysokiego poziomu. Według serwisu oczyszczalni niby wszystko powinno być ok ale musiałem jeszcze dorobić drenaż bo studnia nie dawała rady. Ilość osób, czy ścieków które może obsłużyć dana oczyszczalnia podawana przez producenta też mocno odbiega od rzeczywistości. Wolałbym kanalizę pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts