Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż nawiewników w oknach drewnianych - firma Poznań, okolice

Recommended Posts

Witam,

mam stolarkę okienną drewnianą, z 2006 roku. Ze względu na brak nawiewu do pomieszczeń poszukuję firmy z Poznania (lub okolic), która jest mi w stanie doradzić typ, ilość oraz wykonać prawidłowo montaż nawiewników.

Dodatkowo w grę wchodzi regulacja i konserwacja okien.

Będę wdzięczny za przesłanie sprawdzonego namiaru - może być tu, lub na PRIV.

Pozdrawiam

Witam,

mam stolarkę okienną drewnianą, z 2006 roku. Ze względu na brak nawiewu do pomieszczeń poszukuję firmy z Poznania (lub okolic), która jest mi w stanie doradzić typ, ilość oraz wykonać prawidłowo montaż nawiewników. Pozdrawiam

W kwestii nawiewników proponuję bezpośredni z firmą Aereco - jednym z partnerów Zrzeszenia: http://www.nawiewnik.pl . Na pewno doradzą i wskażą sprawdzonego montażystę.

• 4 weeks później...

Oj Andrzej:) I tak jestem pełen podziwu, ze dziura jest odpowiednio duża do zaleceń. Przecież 90% nawiewników montowanych na istaniejących oknach będzie zamontowana poprzez nawiercenie kilku malutkich dziurek. Dlatego ja się nie podejmuję takich prac, bo nie zrobiłbym ich lepiej w warunkach domowych.

Idealnie byłoby to zrobić frezarką.

Podchodząc do tematu praktycznie nie ma innego sensoenego sposobu jak wtwiercenie kilkunastu otworów zamiast frezowania gniazda. To frezowanie zwłaszcza jeżeli jest konieczne w zamontowanej i obrobionej ościeżnicy jest praktycznie nie możliwe.

A jeżeli chodzi o nawietrzaki / nawiewniki to obserwuje ,ze sa one stosowane w nadmiarze np . jedno wspólne pomieszczenie w mieszkaniu ma ich cztery bo ktoś tak zaprojektował. TRZEBA pamiętać ,ze nawietrzak w okresie duzego mrozu to jednak " problem " przez który tracimy ciepło z pomieszczenia.Więc trzeba bezwzględnie stosować się przy jego doborze zwłaszcza ilości i wydajności do kubarury pomieszczeń.Osobiście uważam ,ze jeżeli mktoś ma czas i ochotę codziennie rano i wieczorem wietrzyć intensywnie tworząc przeciag pomieszczenia to jest to co naj mniej równie skurteczne co dobrze dobrane nawietrzaki. OCZYWIŚCIE jeżeli ma na to czas i chęci jeżeli n ie to nawietrzaki są koniecznością ( oczywiście jeżeli nie ma w budynku innych systemów wietrzenia ,które to realizują )

ZDECYDOWANIE NIE. W "bloku " nie ma innego niż poprzez okna sposobu wietrzenia pokoi. Kratki wentylacyjne są tylko w kuchni i pomieszczeniach sanitarntch ( wc, łazienka ). Więc jedynym sposobem wymiany powietrza jest otwieranie okien i ( lub ) stosowanie nawietrzaków.W obu wariantach trzeba zachować właściwe proporcje pamiętając o tym ,że wietrzymy po to żeby usunąć wilgotne powietrze i żeby jednocześnie jak naj mniej tracić ciepła w pomieszczeniu. Edytowane przez andrzejzms