Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda po CR śmierdzi

Radiowiec

Recommended Posts

Zatem, po krótkich bojach z płukaniem zbiornika hydroforowego, sytuacja wróciła do normy :) Norma oznacza u mnie to, że po regeneracji muszę spuścić około 0.5 m3 by woda była zdatna do użytku.

Dziękuję za pomoc wszelkim forumowym źródłom wiedzy które przyczyniły się do tegoż sukcesu.

A czy Ty przypadkiem nie masz zbiornika hydroforowego z przeponą???

U nas wczoraj właśnie się okazało, że winowajcą wszelkich zapachów i złego smaku wody była pęknięta przepona (na zgrzewie) - woda dostawała się do metalowej osłony zbiornika i tam powodowała korozję.

Po 2-3 krotnym napełnieniu zbiornika i jego opróźnieniu - było ok. aż do kolejnego 1-2 dniowego przestoju...

dziś oddaję przeponę do wulkanizatora ;)

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie po długim czasie, odświeżam temat, bo mam ciekawe zadanie dla specjalistów. Moje problemy ze smrodem udało się częściowo rozwiązać. Może to być trop dla innych. Pomogło solidne przechlorowanie kolumny oraz zbiornika na ciepłą wodę. Zapaszek powoli zaczyna wracać, więc pewnie wiosną spróbuje jeszcze przechlorować studnię.

Jeden z kolegów wspominał, że u niego problemem jest brudna woda po regeneracji. Mam niestety to samo od niedawna. Wizyta serwisu nie pomogła, pan twierdził, że się jeszcze z tym nie spotkał. U mnie woda bezpośrednio po regeneracji przypomina Fantę. Trzeba spuścić 300-500 litrów, aby była ładniejsza, a przed samą regeneracją jest już kryształ. Czasy miałem takie:

-backwash - 10

- dn brine - 90

-backwash - 1

- rinse - 8

Wziąłem się sam za to i oto moje obserwacje. Po odkręceniu głowicy na górze unosiła się duża ilość nieutlenionego żelaza. To samo wraca do zbiornika solanki. Zasypanie zbiornika 40 kilogramami soli wystarcza na 2 miesiące. Poszedłem tropem nieutlenionego żelaza. Odłączyłem rurę od kanalizacji i zastąpiłem ją wężem ogrodowym. Puściłem regenerację ręcznie, odłączając prąd. Zwiększyłem czasy:

-backwash - 16

- rinse - 20

Obserwowałem. Na backwashu leciała lura, dopiero pod koniec woda zrobiła się żółta. Następuje rinse i o dziwo - woda jest krystalicznie czysta. Przez cały cykl 20 minut leci super woda. Myślę - załatwione. Ale po zakończeniu rinse i normalnym uruchomieniu złoża - z kranu znów leci syf. Spuszczenie kolejnych 400 litrów pomaga. Do kolejnej regeneracji woda jest piękna, mięciutka. Zaznaczam, że nawet ta brudna, która leci po regeneracji, jest miękka (sprawdzone testerem) czyli filtr działa. Następuje natomiast jakiś problem z wypłukaniem.

Kolejne obserwacje - problem pojawił się jesienią i zimą, gdy mam mały pobór wody. Latem - podlewanie trawnika - nie ma tego zjawiska. Zrobiłem więc mały test i na chwilę uruchomiłem kran zewnętrzny z niezudatnioną wodą prosto ze studni. Poleciała pomarańczowa woda. Zauważyłem też, że bardzo szybko zalepia mi się filtr wstępny 100 mikron. Praktycznie po dwóch tygodniach dławi ciśnienie wody.

Kolejna ciekawostka - po regeneracji woda brudna, więc spuściłem tych 400 litrów i zaczęła robić się ładna. Postanowiłem zaraz po tym wymienić filtr wstępny. Zamknąłem więc wodę na dopływie, wymieniłem filtr i ponownie otworzyłem zawór. Efekt? Woda znów pomarańczowa, a nie robiłem regeneracji!

Jestem niemal pewien, że problemem jest u mnie woda w studni. Być może pogorszyły się jej parametry, do tego mały pobór i zbiera się dużo żelaza utlenionego. Tym syfem płukany jest filtr i stąd ten efekt. Nie mogę tylko rozgryźć jednego - dlaczego podczas rinse woda jest idealnie czysta?

Jeśli ktokolwiek chciałby podjąć się pomocy, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam, Michał.

Etap Rinse (szybkie płukanie) odbywa się dużym przepływem (takim jak przy Backwashu) i w takim kierunku jak w czasie pracy (z góry na dół kolumny).

Normalnym wytłumaczeniem czystej wody w tym etapie byłoby to, że jest to woda już filtrowana, tzn nawet jak wpada brudna to cały brud zostaje na złożu i na wyjściu mamy wodę czystą. Niestety nijak do tej teorii nie pasuje brudna woda w kranie zaraz po zakończeniu regeneracji. Chyba, że jest pobór wody w czasie regeneracji - wtedy głowica może puszczać wodę surową w instalację.

Czy próbowałeś złapać trochę tej wody płynącej podczas etapu Rinse? Czy nadal jest taka klarowna jak chwilę postoi?

Wydaje mi się, że jeśli miałeś ustawione 10 min Backwashu (i jak się okazało to było za mało) to przez jakiś czas złoże nie było dopłukiwane i akumulowało w sobie żelazo. Może teraz już jego pojemność się zapełniła i nie jest w stanie więcej zatrzymać. W czasie regeneracji częściowo się tą pojemność przywraca, ale może w tym przypadku (całkowitego wyczerpania złoża) regeneracja nie kończy się tak szybko jak powinna i osady są jeszcze wymywane podczas pierwszych godzin pracy?? To taka teoria dopasowywana do objawów - nie żeby był to sprawdzony sposób ;)

Dla złoża Crystal-Right jest procedura mycia chemicznego (węglanem sodu) - z tego co widziałem można w ten sposób solidnie złoże doczyścić i przywrócić mu sporą pojemność. Może warto spróbować?

Kuba, dzięki za pomoc.

Spróbuję pewnie tej regeneracji węglanem, ale najpierw muszę go zdobyć. Nie ukrywam, że trochę się boję robić to samodzielnie, bo ostatnio prawie się pochorowałem chlorując instalację :)

Woda wyłapana podczas Rinse jest czysta przez długi czas, tzn. po kilku minutach już ją wylewałem z wiadra.

Nie wiem, czy pojemność złoża mogła się wyczerpać po dwóch latach używania. Byłby to niezły numer szczególnie, że backwash został zmniejszony na 10 minut dopiero we wrześniu ubiegłego roku. Dodam, że po sobotniej regeneracji z 16 minutowym backwashem i 15 minutowym rinse, z kranu leciała żółta, ale nie pomarańczowa woda. Więc jakiś postęp jest. Zastanawia mnie natomiast, że do zbiornika solanki wraca woda z utlenionym żelazem.

Serwisu już nie chcę wołać, bo pan mimo szczerych chęci sobie z tym nie radzi. Ogranicza się do chlorowania i tyle. A ja jestem tylko lżejszy o sporą kasę.

Do zbiornika solanki leci woda taka jak do kranów zaraz po zakończeniu regeneracji. Można to ominąć przez inne ustawienie głowicy (tak aby napełnianie solanki odbywało się kilka godzin przed regeneracją, a nie zaraz po niej).

Procedura z węglanem jest dosyć prosta od strony technicznej (wlewasz roztwór do zbiornika solanki), ale zawsze jest to zabawa z chemią...

Z tym wyczerpaniem pojemności chodziło mi o to, że przez te dwa lata regeneracja mogła przywracać złożu powiedzmy 90% pojemności początkowej, a pozostałe 10% było ciągle wyczerpane... po iluśtam powtórzeniach złoże może być tak nasycone, że nie przyjmuje więcej...

Próbowałeś robić regenerację większą dawką soli, albo podwójną (dwa razy pod rząd)? Najcenniejsze byłyby informacje z obserwacji wody płuczącej.

Kuba,

Czy uważasz, że źródło problemu mogłoby pochodzić z solanki, która jest de facto w tej chwili brudna? Tzn. skoro solankuję złoże wodą z zawartością żelaza utlenionego, to w zasadzie tego złoża nie regeneruję? Może spróbować z wylaniem całej wody ze zbiornika solanki, napełnienie go wodą czystą i zrobienie regeneracji? Można też np. wydłużyć cykl do 180 minut z dolaniem do solanki chloru?

Obserwacje wody płuczącej? Masz na myśli backwash? Jeśli tak, to wyglądało to w ten sposób, że po starcie backwashu leciała lura, a po paru minutach już woda żółta. Tak było do końca, woda nigdy podczas backwashu nie zrobiła się czysta, jak podczas rinse. W ubiegłym tygodniu zrobiłem płukanie ręczne trwające około 20 minut - woda miała barwę lekko żółtą i taka następnie poleciała z kranu po skończonej regeneracji.

Tak sobie jeszcze myślę, że gdyby wina leżała po stronie złoża, to w pierwszej kolejności przestałoby usuwać twardość. A tak jak pisałem - nawet ta woda brudna, która leci z kranu po regeneracji, ma twardość 1 stopnia.

Aż tak daleko bym nie wybiegał, tzn nie sądzę aby solanka z żelazem w ogóle nie regenerowała złoża, ale przy takim reżimie pracy jest to płukanie brudnego złoża, tylko trochę mniej brudną wodą. Wracając do twoich obserwacji z pierwszego posta (o filtrze 100 um, i kranu na zewnątrz) to czy sprawdzałeś ponownie jakość/skład tej wody?

Myślę, że zamiast wylewać już zrobioną solankę i wydłużać cykle, przestaw w głowicy kolejność cykli i czasy regeneracji na takie:

1) Fill (w kg - tyle ile do tej pory lub trochę więcej)

2) Softening (czas minimum 240 min - żeby dać czas na rozpuszczenie soli)

3) Backwash (czas np. 6 min)

4) Softening (czas ok 2 min)

5) Backwash (czas np. 6 min)

6) Softening (czas ok 2 min)

7) Backwash (czas np. 6 min)

8 ) Brine (czas 90 min)

9) Rinse (czas np. 6 min)

Czasy możesz dostosować obserwując wodę wypływającą do kanalizacji - jeśli np. w którymś cyklu płukania woda leci czysta już po 2 minutach to nie ma sensu płukanie przez kolejne 4 minuty.

Mi też się wydaje, że to nie kwestia samej pracy złoża tylko jego fizycznego zabrudzenia/niedopłukiwania.

Ok, ale to wszystko mam ustawić na jedną próbę, czy już tak zostawić na stałe?

Druga kwestia - jak ustawić to "softening"? Nie zauważyłem u siebie tej opcji - tzn. softening jest u mnie pierwszym "migającym" cyklem, tylko bez wartości minutowych. Kurcze, nie spotkałem się z tym na żadnym etapie ustawień głowicy.

Problem jest dość zastanawiający, bo w tym wątku pewien kolega wspominał, że miał objaw brudnej wody po regeneracji od pierwszego uruchomienia filtra. Czyli u niego nie mogło raczej dojść do sytuacji "zapchania" złoża.

Kuba, napisz jeszcze proszę, czy mogę np. spróbować regeneracji samym chlorem? Tzn. na etapie brine włożyć rurkę do zbiornika z podchlorynem? Ile tego powinna głowica zassać?

Pozdrowienia i dzięki za dotychczasową pomoc.

Myślę, że efekty zmiany ustawień możesz zobaczyć dopiero po kilku regeneracjach, ale ja bym tak zostawił - ewentualnie zawsze będziesz mógł wrócić do starych ustawień.

Jest możliwość ustawienia Softening (pracy) jako etapu regeneracji. Musisz najpierw dostać się do programowania kolejności etapów regeneracji, poustawiać je, a dopiero potem ustawiasz ich czasy (według wcześniej wybranej kolejności).

O ile pamiętam to u kolegi z podobnym problemem też było coś nie tak z płukaniem...

CR lubi chlor i może być chlorem płukany/regenerowany. Co do konkretnej dawki to już gorzej bo nigdzie nie ma oficjalnej informacji. Osobiście bym trochę rozcieńczył podchloryn. Myślę, że najwygodniej będzie po prostu wlać trochę podchlorynu do zbiornika solanki i dolać wody.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Ja mam podobny kłopot bo woda po regeneracji 'brudna' jeszcze ze 2 dni. Poziom żelaza bardzo wysoki (mierzony testerem akwarystycznym). Przeczytąłem wątek i wyczyściłem zbiornik na sól bo po ponad roku użytkowania totalnie zapuszczony. Zmieniłem też kolejność kroków regeneracji. W tej chwili mam:

fill 8.55kg (jak wyliczyć poprawną ilość soli)

softening 300

backwash 10

softening 2

backwash 10

brine dn 90

rinse 12

Stan wody po regeneracji trochę się polepszył ale żelaza ciągle dużo i trzeba tych dwóch dni żeby zeszło do normalnego pozionu (prawie '0'). Odpala się regeneracja czasowa co 2 tyg. bo objętościowo nie dociągamy. Co ewentualnie zmienić - który krok zmienić/zwiększyć? Poradźcie bo z sobotę kolejne płukanie.

.Głowica to WS1 CI i 40l CRa.

Ja mam podobny kłopot bo woda po regeneracji 'brudna' jeszcze ze 2 dni. Poziom żelaza bardzo wysoki (mierzony testerem akwarystycznym). Przeczytąłem wątek i wyczyściłem zbiornik na sól bo po ponad roku użytkowania totalnie zapuszczony. Zmieniłem też kolejność kroków regeneracji. W tej chwili mam:

softening 300

backwash 10

softening 2

backwash 10

brine dn 90

rinse 12

Stan wody po regeneracji trochę się polepszył ale żelaza ciągle dużo i trzeba tych dwóch dni żeby zeszło do normalnego pozionu (prawie '0'). Odpala się regeneracja czasowa co 2 tyg. bo objętościowo nie dociągamy. Co ewentualnie zmienić - który krok zmienić/zwiększyć? Poradźcie bo z sobotę kolejne płukanie.

Masz bardzo dziwne te ustawienia. Tu masz tabelę z ustawieniami dla każdego systemu http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf

Ustaw to według tej tabeli. Później zrób regenerację węglanem według tej procedury http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Soda_Ash_regen_PL.pdf

Dopłucz złoże ręcznie - kilka razy zrób backwash i rinse (naprzemiennie po kilka - kilkanaście minut) aż uzyskasz klarowną wodę.

softening 300

backwash 10

softening 2

backwash 10

brine dn 90

rinse 12

A ile masz złoża lub ewentualnie jaka jest wielkość butli? Co ile masz ustawione płukanie objętościowe i jaka jest twardość wody surowej?

A ile masz złoża lub ewentualnie jaka jest wielkość butli? Co ile masz ustawione płukanie objętościowe i jaka jest twardość wody surowej?

no to wyniki po całości:

Azot azotanowy 0.166/0.038 [mgNO3/l;mgNO3-N/l] Azot Azotynowy 0.002/0.001 [mgNO2/l;mgNO2-N/l] Azot amonowy 0.036/0.028 [mgNH4/l;[mgNH4-N/l] Chlor wolny 0.12 mgCl2/l Mangan 0.298 mgMn/l Żelazo 1.71 mgFe/l Twardość 132 mgCaCO3/l Barwa 59 Przewodność 244 pH 7.9

objętośćiowe wylicza na ok 8m ale w ciągu 14 dni nigdy nie dociągamy więc leci co drugi tydzień w sobotę nad ranem

Edytowane przez marcos

• 1 month później...

Witam.

Podepnę się do wątku z takim samym problemem, być może mój przypadek pomoże w postawieniu odpowiedniej diagnozy.

Mieszkam w domu jednorodzinnym, mam wodę z wodociągów, kolor biały, bez żadnych przebarwień itp.. Jestem totalnym laikiem w branży wodno-kanalizacyjnej i spora część skrótów używanych we wcześniejszych wypowiedziach jest dla mnie "czarną magią", więc proszę o wyrozumiałość w tej kwestii. Używam stacji do uzdatniania wody firmy Epuro (pod nazwą Viessmann Aquahome). Do niedawna miałem sporadyczne przypadki (raz na 2-3 miesiące) występowania "oleistości" wody, które trwały około 7-8 dni. W określeniu "oleistości" nie chodzi bynajmniej o zapach, a raczej swego rodzaju film, który pozostawał np. na dłoniach czy włosach, które można było postawić na irokeza bez żelu :-). 5 dni temu padł mi piec i zmuszony byłem podgrzewać wodę w zbiorniku przy pomocy grzałki do czasu naprawy pieca (jakieś 36 godzin). No i oczywiście żona wsadziła swoje 5 groszy i nagrzała wodę do 85 stopni. Od tego czasu ciepła woda zajeżdża gazem (takim jak z kuchenki) pomieszanym z zapachem rdzy - zaznaczam, że nie siarkowodorem. Do dziś zrobiłem 3 regeneracje złoża a smrodek pozostaje nadal tak samo intensywny, jak na początku. Mam świadomość, że woda w zbiorniku musi się wymienić, więc czekam cierpliwie, być może za kilka dni będzie ok. Nie mniej jednak opisuję swój przypadek dla dobra społeczności.

Gorąco pozdrawiam Forumowiczów.

Marcin