Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda po CR śmierdzi

Radiowiec

Recommended Posts

Testy na żelazo nie są bardzo drogie, a dadzą Ci odpowiedź czy cały system pracuje czy nie?

CR nie jest panaceum na wszystko (takie coś nie istnieje), ale może zastąpić kilka urządzeń. Czasami woda jest zmienna i dlatego też warto ją badać regularnie.

Z tego co pisales pamietam ze CR najpierw zdejmuje twardosc a dopiero potem Fe, Mn. To ja bym sugerowal kupienie testow twardosci i Fe. I w podobnym czasie (np 2 dni po regeneracji, albo przed sama regeneracja) badal i jedno i drugie) zeby sprawdzic czy zloze sie wyrabia, czy nie zmniejsza mu sie pojemnosc itd. . Bo w wodzie najpierw powinno sie pojawiac Fe, potem twardosc jesli cos nie bangla jak trzeba. Sprawdzanie raz na miesiac da podglad co sie dzieje dlugoterminowo. Sprawdzenie codziennie miedzy 2 regeneracjami da odpowiedz czy regeneracja nie jest robiona za pozno.

A co do samego problemu. Wodociagi czesto metoda prob i bledow, badan pilotowych szukaja najlepszej metody uzdatniania wody. Nie ma prostego wzoru, ze jak woda jest tak czy siaka to trzeba ja uzdatniac tak a nie inaczej. Jedno zloze moze dobrze wode uzdatnic, drugiej nie, choc z badan fizykochemicznych wygladaja tak samo. Albo potrzebuje mniejszej predkosci filtracji, albo czestszej regeneracji itd.

Tak jak napisal Qbek, CR moze zastapic pare urzadzen. Ale widac w przypadku Twojej wody nie. I nie jest to wada CR, ani sprzedawcy ktory zrpobil cos zle. Za skomplikowana chemia tam dziala, zeby wszystko z gory przewidziec. Kolo mnie jeden sasiad cos tam narzekal na okresowy zapach przy CR. Dwoch innych jest zadowolonych. Woda ze studni co 50m, studnie tej samej glebokosci.

U mnie jeden filtr do usuwania Fe nie do konca dzialal jak trzeba. Trzeba bylo cos tam poprzestawiac, dolozyc 2 stopien filtracji i od tamtej pory bylo OK.

Ja bym sugerowal jak juz pisalem, dolozenie jako 1 stopnia odzelazianie w tym przypadku (zapach) z napowietrzaniem.

Wtedy mozna tylko czesciowo usunac twardosc na 2 stopniu z CR i byc moze (bo niestety nikt tego nie zagwarantuje) problem z zapachem zniknie.

Wiem ze kasa, ale jak zawsze powtarzam, ze "darmowa woda ze studni" czesto bywa niestety bardzo droga.

Jesli Twoj filtr jest odpowiednio duzy, to teoretycznie mozna mu wymienic zloze na odzelaziajace. Wtedy nie bedziesz mial zelaza i pewnie zapachu, ale twardosc pozostanie. Tyle ze najczesciej filtry z CR sa duzo mniejsze niz odzelaziacze, wiec moze niestety byc tak, ze Twoj zbiornik na potrzeby odzelaziania moze byc za maly.

marcin

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cały czas konsultuję problem ze sprzedawcą - jednak czegoś od niego oczekuję, bo bez wahania polecił mi na moją wodę CR i wziął za to kasę sporą.

On sugeruje problem przy regeneracji. Ja już wiem, że filtr nie do końca radzi sobie z żelazem. Po tygodniu nieobecności na dnie muszli klozetowej widać było delikatny osad. Woda zimna trąci też żelazem.

Zmiękcza prawidłowo, to można wyczuć myjąc ręce.

Zbiornik mam 10x54.

Głowica Clack WS1. Regenerację robię co dwa tygodnie ręcznie, bo nie zuzywamy tyle wody, żeby automat to zrobił sam (ustawiony na 4,5 m3)

Czasy regeneracji - backwash - 8min, regen 60 min, fill - nie pamiętam, backwash2 - 8 min.

Zbiornik z solą zalewa się wodą, więc chyba tę sól pobiera, znika ona w pewnych nieokreślonych ilościach - zasypałem 50kg dwa miesiące temu, zrobiłem z 5 regeneracji i ubyło może z połowę.

Po uruchomieniu urządzenia było super - woda zimna bez żadnego zapachu i koloru. Teraz jest zapach i po czasie coś się jednak wytrąca.

Czasy regeneracji - backwash - 8min, regen 60 min, fill - nie pamiętam, backwash2 - 8 min.

Zbiornik z solą zalewa się wodą, więc chyba tę sól pobiera, znika ona w pewnych nieokreślonych ilościach - zasypałem 50kg dwa miesiące temu, zrobiłem z 5 regeneracji i ubyło może z połowę.

Według tabeli masz sporo za krótkie czasy regeneracji (http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf). Zużycie soli wydaje się w porządku (ok 5 kg na regenerację).

Możesz jeszcze sprawdzić jaki masz inżektor (powinna być naklejka z literą na górze głowicy). Jeśli złoże nie było do końca regenerowane to mogą być takie objawy... W pierwszej kolejności przestanie być usuwany mangan, żelazo, a na końcu twardość.

Według tabeli masz sporo za krótkie czasy regeneracji (http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf). Zużycie soli wydaje się w porządku (ok 5 kg na regenerację).

Możesz jeszcze sprawdzić jaki masz inżektor (powinna być naklejka z literą na górze głowicy). Jeśli złoże nie było do końca regenerowane to mogą być takie objawy... W pierwszej kolejności przestanie być usuwany mangan, żelazo, a na końcu twardość.

Wiec tak jak pisalem, powinien sie IMHO Radiowiec zaopatrzec w test Fe i twardosci. I sprawdzac co np. 500L wody, ilosc Fe i twardosc. CR ma okreslona pojemnosc jonowymienna. Jesli pokazesz sprzedawcy ze przed wyczerpaniem katalogowej pojemnosci zloza, zloze nie usuwa Fe lub nawet twardosci, to bedzie to podstawa do reklamacji.

Zbiornik 10x54 jest wystarczajacy na zloze odzelaziajace, jesli go masz 2mg (pisales o 10x przekroczeniu normy). Pytanie jeszcze jakie pH, bo to istotne dla odzelaziania.

marcin

A ta infoirmacja o inżektorze co ma oznaczać?

Określa rozmiar inżektora czyli pośrednio szybkość zasysania solanki do regeneracji i jej stężenie. Chodzi o to żeby na złoże dostawała się solanka odpowiednio rozcieńczona i przez wymagany czas.

Jeśli inżektor jest np. za duży to efekt będzie taki, że nastąpi zassanie całej solanki w ciągu kilku pierwszych minut regeneracji i wypchnięcie jej ze zbiornika przed upływem wymaganego czasu kontaktu ze złożem (czyli regeneracja nie będzie w pełni skuteczna).

Wczoraj zrobiłem regenrację na nowych nastawach - min. backwash na 16 i brine na 90.

Woda zimna już tak nie trąci.

Powiedzcie mi jednak jedną rzecz, która dla mnie jest niezrozumiała - podczas regeneracji woda nie jest uzdatniana, puściłem ją i czy ciepła czy zimna nie waliła jajami. Owszem, mocno jechała żelazem, ale to i tak przyjemniejszy zapach:)

Nie rozumiem tego zjawiska, bo przecież w zbiorniku CWU miałem pełno wody wcześniej przepuszczonej przez CR i nawet ta w trakcie regeneracji nie waliła.

To sa jakieś czary-mary. Trzeba chyba pisać co miesiąc listy do gminy z błaganiem o wodociąg, póki nie mam ogrodu.

Powiedzcie mi jednak jedną rzecz, która dla mnie jest niezrozumiała - podczas regeneracji woda nie jest uzdatniana, puściłem ją i czy ciepła czy zimna nie waliła jajami. Owszem, mocno jechała żelazem, ale to i tak przyjemniejszy zapach:)

A tam czary mary. Twoja woda surowa, najprawdopodobniej nie zawiera siarkowodoru (a takie sie zdarzaja) ale zawiera siarczany. CR w jakis sposob wplywa na sklad wody, zmienia pH, i daje w efekcie mozliwosc zajscia jakies rekacji chemicznej (w zbiorniku CWU) ktorej rezultatem jest wlasnie smierdzacy siarkowodor. Nie uzdatniasz wody nie stwarzasz warunkow do zajscia tej rekacji. Prynajmniej na chlopski rozum.

Mi tez ciepla woda kiedys smierdziala, i to nie po CR, ale tylko po usunieciu zelaza. Przy czym w moim przypadku wyjecie anody magnezowej i/lub solidne natlenienie wody pomoglo. Widac anoda magnezowa w jakis sposob brala udzial w rzeczonej reakcji chemicznej.

Czekanie na wodociag moze ale nie musi pomoc jesli pozostawisz CR celem zmiekczenia wody wodociagowej.

Na 100% wodociag nie zmiekcza wody (bo twardosc dozwolona przez przepisy jest bardzo duza). Wodociag tylko i wylacznie usunie zelazo i mangan z tych zwiazkow o ktorych tu rozmawiamy. Jesli wodociag czerpie wode z podobnej jak Ty warstwy wodonosnej, i niedajboze ta woda takze zawiera siarczany, to jak ja przepuscisz przez CR celem zmiekczenia, historia moze sie powtorzyc. Mozesz spytac swoich wodociagow jaka maja zawartosc siarczanow w wodzie. Idz do sanepidu i sprawdz zawartosc siarczanow w swojej wodzie surowej. Ja mam cos kolo 20-30mg siarczanow w wodzie przy pH 7.3 (norma jest wysoka 200 lub 250).

Samo usuniecie zalaza zdecydowanie mniej wplywa na sklad chemiczny wody niz calkowite zmiekczenie. Jak juz napisalem, widac przy Twojej wodzie CR sie nie sprawdza. Zamien go na klasyczne odzelazianie zbiornik masz odpowiedni. Z pozostajaca twardoscia IMHO latwiej zyc niz ze smrodem H2S. Jesli masz kase, to dostaw dodatkowy filtr odzelaziajacy przed CR. Moze jak zmiekczysz odzelaziona wode np polowicznie, to smierdziec nie bedzie. Moze jak zmiekczysz do 50-60mg (a to juz malo) to nie bedzie smierdziec.Mozna bedzie "krecic galami" i sprawdzic kiedy zaczyna smierdziec.

marcin

Czyli 2 rozmiary za duży... powinien być C.

No to ja już cholera nic nie wiem - taki był już w zestawie z głowicą. Sprzedawca o takich rzeczach nie wie?

Wczoraj obserwowałem proces regeneracji i solanka cały czas, do samego końca była podawana. Wydaje mi sie tylko, że jest problem z procesem fill - moim zdaniem nie zrzucił wczoraj wody do zbiornika, ile jej było na starcie, tyle zostało po regeneracji.

Czekanie na wodociag moze ale nie musi pomoc jesli pozostawisz CR celem zmiekczenia wody wodociagowej.

Na 100% wodociag nie zmiekcza wody (bo twardosc dozwolona przez przepisy jest bardzo duza). Wodociag tylko i wylacznie usunie zelazo i mangan z tych zwiazkow o ktorych tu rozmawiamy. Jesli wodociag czerpie wode z podobnej jak Ty warstwy wodonosnej, i niedajboze ta woda takze zawiera siarczany, to jak ja przepuscisz przez CR celem zmiekczenia, historia moze sie powtorzyc. Mozesz spytac swoich wodociagow jaka maja zawartosc siarczanow w wodzie. Idz do sanepidu i sprawdz zawartosc siarczanow w swojej wodzie surowej. Ja mam cos kolo 20-30mg siarczanow w wodzie przy pH 7.3 (norma jest wysoka 200 lub 250).

Wodociągi zazwyczaj odżelaziają wodę przez natlenianie więc jeśli w wodzie będzie (lub wytworzy się po odżelazianiu) siarkowodór to jest spora szansa, że ulotni się on już na tym etapie.

No to ja już cholera nic nie wiem - taki był już w zestawie z głowicą. Sprzedawca o takich rzeczach nie wie?

Wczoraj obserwowałem proces regeneracji i solanka cały czas, do samego końca była podawana. Wydaje mi sie tylko, że jest problem z procesem fill - moim zdaniem nie zrzucił wczoraj wody do zbiornika, ile jej było na starcie, tyle zostało po regeneracji.

E to standardowy rozmiar do zmiękczania w zbiorniku o średnicy 10", ale przy złożu CR trzeba to zmienić. Widocznie komuś się nie chciało...

Może masz ustawione napełnianie zbiornika soli przed regeneracją? Skoro solanka była w zbiorniku to wcześniej musiał tam tej wody nalać...

Procesy są w tej kolejności:

Backwash-brine-backwash 2-rinse-fill

Sprzedawca mówi, że mam backwash dać na 8, brine na 45-50, rinse na 10 a fill na 20 litrów wody.

Trochę mnie to już łamie - na twardości aż tak mi nie zależy, chodzi głównie o mangan i żelazo.

A może ktoś wie - woda po CR napuszczona np. do umywalki jest taka - jak to określić - gęsta. Efekt jak po wsypaniu do wody np. soli. Wygląda jak gazowana. To prawidłowy objaw?

A tam czary mary. Twoja woda surowa, najprawdopodobniej nie zawiera siarkowodoru (a takie sie zdarzaja) ale zawiera siarczany. CR w jakis sposob wplywa na sklad wody, zmienia pH, i daje w efekcie mozliwosc zajscia jakies rekacji chemicznej (w zbiorniku CWU) ktorej rezultatem jest wlasnie smierdzacy siarkowodor. Nie uzdatniasz wody nie stwarzasz warunkow do zajscia tej rekacji. Prynajmniej na chlopski rozum.

Mi tez ciepla woda kiedys smierdziala, i to nie po CR, ale tylko po usunieciu zelaza. Przy czym w moim przypadku wyjecie anody magnezowej i/lub solidne natlenienie wody pomoglo. Widac anoda magnezowa w jakis sposob brala udzial w rzeczonej reakcji chemicznej.

Samo usuniecie zalaza zdecydowanie mniej wplywa na sklad chemiczny wody niz calkowite zmiekczenie. Jak juz napisalem, widac przy Twojej wodzie CR sie nie sprawdza. Zamien go na klasyczne odzelazianie zbiornik masz odpowiedni. Z pozostajaca twardoscia IMHO latwiej zyc niz ze smrodem H2S. Jesli masz kase, to dostaw dodatkowy filtr odzelaziajacy przed CR. Moze jak zmiekczysz odzelaziona wode np polowicznie, to smierdziec nie bedzie. Moze jak zmiekczysz do 50-60mg (a to juz malo) to nie bedzie smierdziec.Mozna bedzie "krecic galami" i sprawdzic kiedy zaczyna smierdziec.

marcin

Wszystko się zgadza, ale podkreśliłem - w baniaku cwu miałem pełno wody wcześniej uzdatnionej przez CR. Czyli już była przez złoże przepuszczona. A mimo to - podczas regeneracji - nie waliła. Nie nalałem do zbiornika wody surowej. To jest dla mnie ciekawe.

Wszystko się zgadza, ale podkreśliłem - w baniaku cwu miałem pełno wody wcześniej uzdatnionej przez CR. Czyli już była przez złoże przepuszczona. A mimo to - podczas regeneracji - nie waliła. Nie nalałem do zbiornika wody surowej. To jest dla mnie ciekawe.

Troche sie zgubilem.

To co napisales rozumiem tak:

odkrecasz kran z ciepla woda: "wali jajami"

puszczasz regeneracje filtra: 5min pozniej odkrecasz kran z ciepla woda, i nie wali jajami.

Konczy sie regeneracja, odkrecasz kran, znowu wali.

marcin

Dobrze zrozumiałeś. Natomiast mi chodzi o to, że:

Jest sobie baniak cwu 120 litrów. Napełnia się zimną wodą, która przechodzi przez CR. Wężownica podgrzewa - wali jajami. Ale z baniaka idzie już bezpośrednio do rozdzielacza.

Wyłączam CR - ta sama woda z baniaka, która wcześniej się w nim znalazła po przejściu przez CR - nie wali. Czyli co - po puszczeniu ciepłej wody ta z baniaka jeszcze raz przechodzi przez CR i wtedy tworzy się siarkowodór?

Dobrze zrozumiałeś. Natomiast mi chodzi o to, że:

Jest sobie baniak cwu 120 litrów. Napełnia się zimną wodą, która przechodzi przez CR. Wężownica podgrzewa - wali jajami. Ale z baniaka idzie już bezpośrednio do rozdzielacza.

Wyłączam CR - ta sama woda z baniaka, która wcześniej się w nim znalazła po przejściu przez CR - nie wali. Czyli co - po puszczeniu ciepłej wody ta z baniaka jeszcze raz przechodzi przez CR i wtedy tworzy się siarkowodór?

Cos kombinujesz.

Z baniaka CWU idzie tylko na krany. Nic nie wraca na filtr. Masz (zakladam) Hydrofor->CR->rozdzial na ciepla i zimna wode-> ciepla idzie na Baniak CWU->za baniakiem ciepla rozdzielona na krany.

Jesli odlaczasz filtr, (np w czasie regeneracji) i odkrecisz kran z ciepla woda, to przeciez dopuszczasz do zbiornika CWU (z woda przefiltrowana) troche wody surowej. W zbiorniku sie one mieszaja. Moze juz niewielka domiesza wody surowej powoduje ze woda przestaje smierdziec, bo reakcja o ktorej pisalem przestaje zachodzic? Choc z drugiej strony, juz "wyprodukowany" H2S nie powinien zniknac.

Czy masz 100% pewnosc ze H2S faktycznie powstaje w zbiorniku a nie w rurach za zbiornikiem? Z czego masz instalacje zrobiona. Mozesz na probe odpiac instalcje cieplej wody od zbiornika, i poprobowac, czy woda wyplywajaca bezposrednio ze z biornika smierdzi, czy nie?

Kiedys byl tu czlowiek ktoremu tylko z jednego kranu smierdzialo.

marcin

Procesy są w tej kolejności:

Backwash-brine-backwash 2-rinse-fill

Sprzedawca mówi, że mam backwash dać na 8, brine na 45-50, rinse na 10 a fill na 20 litrów wody.

Trochę mnie to już łamie - na twardości aż tak mi nie zależy, chodzi głównie o mangan i żelazo.

A może ktoś wie - woda po CR napuszczona np. do umywalki jest taka - jak to określić - gęsta. Efekt jak po wsypaniu do wody np. soli. Wygląda jak gazowana. To prawidłowy objaw?

Wszystkie etapy, które masz po solankowaniu (Brine) zużywają ci pojemność złoża (bo przecież odbywają się za pomocą wody surowej). Moim zdaniem lepiej dać solidne płukanie -16 min (tak jak zaleca producent), a Rinse dać jako dopłukanie złoża z resztek solanki.

Niestety procesy chemiczne zachodzą w określonej kolejności i nie da się tak łatwo jej zmienić...