czarkos78 27.04.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Dzień dobry. Podepnę się pod temat, z prośbą o radę.Moje złoże CR było montowane i regulowane przez hydraulika jakieś 3 lata temu. Powód instalacji - zbyt dużo żelaza i manganu w wodzie ze studni. Problem pojawił się około roku temu i nie potrafię go rozgryźć. Tuż po regeneracji tabletkami solnymi woda jest pomarańczowa - ale tak było od zawsze. To, co się pojawiło nowego, to oleisty zapach wody nawet po spuszczeniu znacznej jej ilości. Wcześniej po spuszczeniu max. 0.3 m3 woda nie była już żółta i zapach był ok. Teraz nawet po 1m3 woda potrafi śmierdzieć. Oleisty zapach czuć nawet po przejściu przez osmozę. Z hydraulikiem nie chce mi się już gadać, szkoda czasu i nerwów. Czy ktoś wie o co może chodzić?Ograniczałem się póki co do dosypywania tabletek i częstszego czyszczenia zbiornika, wymieniając wodę (żółtą). Nic to nie zmienia w kwestii oleistości. Czy ta półka w zbiorniku dystansująca tabletki od dna jest potrzebna?W wątku padło też zdanie, że komuś kiedyś śmierdziało 'zgniłymi jajami' tylko z jednego kranu. Ja też tak mam. Problem znika po spuszczeniu małej ilości wody, i powtarza się codziennie wieczorem, bo ten kran to prysznic. Jeśli ktoś mógłby doradzić co z tym zrobić, będę wdzięczny, lecz póki co najważniejszy jest dla mnie ten problem z oleistością. pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.04.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Woda jest pomarańczowa, czy ruda (spytaj się Żony, podobno faceci mają problem z określeniem koloru:yes:)?Może są źle ustawione czasy w sterowniku (głowicy). Qbek kiedyś o tym pisał. Musiałbyś podać więcej danych: rozmiar butli, ilość złoża, typ głowicy, wzrost hydraulika (chodzi o rozmiar trumny8-))...Czy woda przed CR ma również "oleisty zapach"?Jak często wymieniasz wkłady w osmozie?Ta półka w zbiorniku solanki jest potrzebna. Pod tą półką robi się roztwór soli, który jest zasysany w trakcie regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 27.04.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Żona mówi, że woda jest ciemnożółta - ta z kranu. Ale przyznaję, że drobna rdzawa pianka pływała w zbiorniku soli, w którym wodę można uznać już za pomarańczową. Akurat z kolorami nie mam problemu Może zamiast gabarytów hydraulika (sporo miał w pasie ) podam gabaryty kolumny : średnica ok 26cm, wysokość niecałe 140cm. Ilość złoża - jak to sprawdzić? Głowica CLACK ze sterowaniem objętościowym (tak podejrzewam po obrazkach z googla). Przy regeneracji pierwszy etap trwa około 15min, drugi 1,5h, a co dalej - nie wiem. Regeneracja następuje po 5,5m3. Woda przed CR ma zapach krystalicznie czysty Osmoza ma 3 miesiące, jeszcze nic nie wymieniałem. W ramach eksperymentu półkę dzisiaj wyjąłem przy czyszczeniu zbiornika, sól teraz leży na dnie - czymś to grozi? pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.04.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Jest to chyba najlepszy pomysł (ja bym zaczął od chlorowania). Jeżeli są różne śmieszne bakterie, które potrafią wyprodukować metan, to może są i takie co wytwarzają "nawaniacz" do tego gazu? Po chlorowaniu i spuszczeniu dużej ilości wody (kilka, kilkanaście metrów) oddaj próbkę do sanepidu na bakterie. Uprzedzam, że nie jest to takie proste. Jedziesz do sanepidu, płacisz kaucję, dostajesz butelkę, wracasz do domu i pobierasz próbkę, gnasz do sanepidu i oddajesz butelkę z próbką, oni oddają Ci kaucję, wracasz do domu. czekasz tydzień, jedziesz do sanepidu, płacisz za badania i dostajesz wydruk. Do tego pobranie probki na bakterie nie jest trywialne. Jakas dezynfekcja, opalanie kranu itp. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Żona mówi, że woda jest ciemnożółta - ta z kranu. Ale przyznaję, że drobna rdzawa pianka pływała w zbiorniku soli, w którym wodę można uznać już za pomarańczową. Akurat z kolorami nie mam problemu Może zamiast gabarytów hydraulika (sporo miał w pasie ) podam gabaryty kolumny : średnica ok 26cm, wysokość niecałe 140cm. Ilość złoża - jak to sprawdzić? Głowica CLACK ze sterowaniem objętościowym (tak podejrzewam po obrazkach z googla). Przy regeneracji pierwszy etap trwa około 15min, drugi 1,5h, a co dalej - nie wiem. Regeneracja następuje po 5,5m3. Woda przed CR ma zapach krystalicznie czysty Osmoza ma 3 miesiące, jeszcze nic nie wymieniałem. W ramach eksperymentu półkę dzisiaj wyjąłem przy czyszczeniu zbiornika, sól teraz leży na dnie - czymś to grozi? pozdrawiam, Paweł Po pierwsze to gdzie jest Hytryulik? A na powaznie to ja bym: - sprawdzil czy CR wogole dziala (czytaj jaka jest twardosc, Fe, Mn wody przed i po filtrze) - sprawdzil czy jest pobierana solanka - sprawdzil czy jest dobrze plukany ( a wiaderkiem zmierzyl ile wody na minuty w czasie plukania leci) - sprobowal reanimacji chlorem - jesli wszystko zawiedzie i filtr ma tylko usuwac Fe i Mn (twardosc nie jest problemem), to wywalil CR i zasypal zlozem odzelaziajacym (jesli parametry wody pozwola). Jaki masz hydrofor? Z workiem czy bez? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.04.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) A na powaznie to ja bym: - sprawdzil czy CR wogole dzialaFaktycznie masz rację. Nie ma to jak podejście amatora:oops:, tzn. końcowego Użytkownika (kiedyś ta rutyna mnie zabije:sad:). Czarkos78, kup tester w sklepie akwaryjnym na tardość ogólną, nazywa się to tester GH. Kosztuje to 25-35 zł. Wymiary butli już są znane (10' x 54"). Napisz jaką dokładnie masz głowicę, jeżeli jest to Clack, tu masz linka z obrazkami: http://www.clackcorp.com/downloads/2721_CVFA_DOMESTIC.pdf Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 27.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) CR na pewno działa, wyniki badań z laboratorium wskazywały i wskazują na redukcję Fe, Mn i twardości. Solanka schodzi. Mógłbyś napisać coś więcej o tym płukaniu/wiaderku ? Do chlorowania się zabieram jak pies do jeża - prawda to, że chlor ma stać w instalacji przez 2 dni żeby zadziałał? Hydrofor jest bez przepony. Podkreślę raz jeszcze, że ta oleistość to efekt przejściowy - jak już zejdzie ze 2m3 wody to nie ma po niej śladu. Ale dla mnie to aż 2m3 ... i drzewiej oleistości nie było. Głowica to WS1 CI! A co do tematu bakterii kolegi powyżej to robiłem raz badanie na bakterie (woda po CR): kran mocno przepłukałem, butelkę szklaną odparzyłem, nalałem, zawiozłem do labu przy wodociągach i wyszło zero bakterii po iluśtam godzinach inkubacji. Warunki pobierania dalekie od sterylnych, więc nie taki diabeł straszny. Chyba, że wyniki kłamią? Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez czarkos78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.04.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 CR na pewno działa, wyniki badań z laboratorium wskazywały i wskazują na redukcję Fe, Mn i twardości. Solanka schodzi. Mógłbyś napisać coś więcej o tym płukaniu/wiaderku ? Pierwszy etap to plukanie. Zeby dobrze sie zloze wyplukalo, to strumien wody musi byc odpowiedni. Jesli glowica sie bardzo zanieczyscila, albo serwis zle to ustawil, to plucze sie za wolno, i wtedy moze jakis syf na zlozu zostaje. Zwlaszcza ze masz hydrofor bez worka. W hydroforze czesciowo sie utlenia zelazo czego efektem jest taka brazowa maź, mozna by okreslic ze tlusta. Jesli masz mozliwosc spuscic wode z hydroforu kurkiem ktory jest na dnie zbiornika, to zobacz czy to co brazowe leci z hydroforu to to samo co CI leci z kranu. Co nie zmienia faktu ze zastanawiajace, czemu tego wczesniej nie bylo. Moja propozycja - wyczysc hydrofor. Spusc z niego wode dolnym zaworem, przeplucz solidnie pare razy. Na jego dnie zbiera sie utlenione zelazo. Moze ten brazowy syf to wlasnie zelazo. Zloze pluczesz brudna woda. Do chlorowania się zabieram jak pies do jeża - prawda to, że chlor ma stać w instalacji przez 2 dni żeby zadziałał? Mi chodzilo o chlorowanie samego zloza, tak mocniejsza regeneracja niz sola. Ale filtr dziala, (redukcja zanieczyszczen potwierdzona testem) to mozesz sobie odpuscic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 28.04.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 No tak, ale jeśli coś mi się w hydroforze osadza, to chyba bym tę żółtą/pomarańczową/oleistą wodę miał cały czas, a nie tylko po regeneracji? Można jakoś bezboleśnie sprawdzić, czy przepływ podczas regeneracji jest na odpowiednim poziomie? Jastrząb, pisałeś coś o wiaderku i minutach, ale nie wiem o co kaman Gdzie to wiaderko zainstalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.04.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 No tak, ale jeśli coś mi się w hydroforze osadza, to chyba bym tę żółtą/pomarańczową/oleistą wodę miał cały czas, a nie tylko po regeneracji? Można jakoś bezboleśnie sprawdzić, czy przepływ podczas regeneracji jest na odpowiednim poziomie? Jastrząb, pisałeś coś o wiaderku i minutach, ale nie wiem o co kaman Gdzie to wiaderko zainstalować? W czasie normalnej pracy zloze wylapie/zatrzyma w sposob mechaniczny to co sie nazbieralo w hydroforze i wpada do filtra. Idac od gory zloza, na samej gorze bedzie wylapywalo duuzo brudu, potem coraz mniej. Ale w czasie plukania zloze jest wzbuzone, i syf lata wszedzie, osadzajac sie rownomiernie w calej objetosci zloza nawet przy samym dnie. Potem odkrecasz kran i pomalu syf z dna filtra jest wymywany do instalacji. Wyjmuj rure od popluczyn z kanalizacji. WLacz regeneracje i zobacz co najpierw plynie z filtra. Beda to zanieczysczenia ktore zatrzymaly sie na samej gorze filtra. Jesli to bedzie taka sama brazowa tlusta maz jak w rurach, to moze powyzsza teroeia jest sluszna? Do wiaderka wkladasz rure ktora plyna do kanalizacji popluczyny. Mierzysz czas i objetosc, i wiesz czy nic sie w glowicy nie pozatykalo i filtr jest plukany z dobra predkosci. Hydrofor wyczyszczisz w godzine. Wydaje mi sie ze gra warta swieczki. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 29.04.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Można jakoś bezboleśnie sprawdzić, czy przepływ podczas regeneracji jest na odpowiednim poziomie?Można bezboleśnie sprawdzić, czy masz poprawnie ustawione czasy regeneracji. Naciskasz "next" i "dół" jednocześnie przez 3 sekundy, naciskając "next" spisujesz czasy poszczególnych etapów: 1,2,3. Aby powrócić naciskasz "reg". Możesz też spróbować wyjąć gumkę z kolanka, do którego jest podłączony wąż popłuczny i wymusić regenerację ręczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 30.04.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Ok, rozumiem o co chodzi z płukaniem hydroforu. Dzięki Jastrząb, robota w sam raz na Święto Pracy Nie wiem tylko jak ja ten hydrofor wyczyszczę przy odłączonej wodzie, ale coś wymyślę. No i jeszcze nabijanie ciśnienia. Czasy spisane według przepisu free_shopa: 1 backwash 16min 2 brine dn 90min 3 backwash 4min 4 rinse 4min 5 kg fill 5.8 capacity d 115 m3 salt remaining off Reasumując, najprawdopodobniej przyczyną oleistej wody jest syf odkładający się w wymienniku i hydroforze. Hydrofor wyczyszczę. A jak później wyczyścić CR? Zwiększyć czas backwash albo rinse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 30.04.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 4 rinse 4minZwiększ płukanie (rinse) np. do 8 minut. Jeżeli to poskutkuje, możesz spróbować wywalić drugi backwash (poz. nr 3). Tak, jak napisał Jastrząb, jeżeli masz kurek na dole zbiornika hydroforowego. to go odkręć na parę minut. Ja stosuję tylko takie płukanie (ono wystarcza). Mam przykre doświadczenia z ponownym zamontowaniem uszczelki we włazie rewizyjnym zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 30.04.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Można też spróbować kilka razy przepłukać filtr tylko na backwashu pomijając inne cykle. Dobrze by było zobaczyć jak wyglądają popłuczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.04.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Można też spróbować kilka razy przepłukać filtr tylko na backwashu pomijając inne cykle. Dobrze by było zobaczyć jak wyglądają popłuczyny.To juz mu pisalem. Wyciagnac rure popluczna z kanalizacji wsadzic do wiaderka i zobaczyc co plynie na poczatku backwash'a. Jesli takie same brazowe cos jak z kranu, to znaczy zrodlem brudu jest wlasnie hydrofor. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 02.05.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Hydrofor przepłukany kilkukrotnie. Rzeczywiście woda przy pierwszym płukaniu wyglądała jak ta po regeneracji. Teraz wypadałoby jeszcze przepłukać złoże, i tu mam jeszcze dwa pytania. Jak wymusić sam backwash? Trzeba zmienić całą procedurę zgodnie z instrukcją dla instalatora? Właśnie przeglądam tę instrukcję i widzę, że domyślna procedura to backwash-brine-rinse-fill. U mnie jest ustawione backwash-brine-backwash-rinse. To źle, dobrze, czy bez znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 04.05.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Drugi backwash to tylko zabezpieczenie. Chociaż w twoim przypadku może to być również przyczyną brudnej wody po regeneracji.Jeżeli chcesz ręcznie wypłukać filtr, to;- zakręć wodę na dopływie filtra- naciśnij "regen" przez 3 s- naciskaj "reg" aż na wyświetlaczu pokaże Ci się 3 (backwash)- odkręć wodę- poczekaj do zakóńczenia regeneracjiCzas płukania wstecznego możesz dowolnie regulować. Wyjmij po prostu wtyczkę z kontaktu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 10.05.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Dzięki za instrukcję, zastosuję ją przy najbliższej planowanej regeneracji i dam znać co wyszło. Nie chcę tego robić wcześniej, bo jak to nic nie da, to znowu przez tydzień czy dwa będę się denerwować oleistą wodą z kranów. Możesz zdradzić, skąd tak dobrze znasz klawiszologię głowicy? I jaka jest różnica pomiędzy backwash i rinse? Jakieś źródło wiedzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 10.05.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 jaka jest różnica pomiędzy backwash i rinse? Jakieś źródło wiedzy?Źródło wiedzy to ja;-). Backwash, to tzw. płukanie wsteczne. Woda surowa (nieuzdatniona) płynie od dołu, wzrusza złoże i wywala wszystkie zanieczyszczenia do kanalizacji. Rinse, to płukanie końcowe. Woda płynie od góry (tak jak podczas filtracji), "układa" złoże i wywala brudną wodę z płukania wstecznego. To tak w skrócie. PS. męczenie się z głowicami to moja praca:smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkos78 31.05.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Zatem, po krótkich bojach z płukaniem zbiornika hydroforowego, sytuacja wróciła do normy Norma oznacza u mnie to, że po regeneracji muszę spuścić około 0.5 m3 by woda była zdatna do użytku. Dziękuję za pomoc wszelkim forumowym źródłom wiedzy które przyczyniły się do tegoż sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts