tomekwa 12.11.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Tu piszemy komentarze W pewnym wątku zachęcono mnie do założenia dziennika budowy, ale na chwilę obecną to sformułowanie trochę na wyrost. Może trochę historii. Pewnego letniego dnia na wycieczce rowerowej, trafiliśmy na przepiękne miejsce. Żona rzekła: "Tu mogłabym mieć dom". Przejechaliśmy kilkadziesiąt metrów i oczom ukazała się cudowna działka z tablicą "Sprzedam". Telefon, uzgodnienia i po kilku dniach była już umowa przedwstępna, a po wydzieleniu działki zostaliśmy właścicielami 3022 m^2 trójkątnego gruntu. No właśnie działka ma nietypowy kształt oraz... dość duże nachylenie terenu. Są minusy (dośc dużo) ale i plusy, czyli choćby do, że przede mną nikt nie wybuduje domu i nie zasłoni mi widoku, dla którego kupiliśmy działkę. Przez kilka tygodni szukaliśmy projektów. Od zwykłych po niezwykłe. Wybraliśmy zwykły gotowy projekt i... wystąpiliśmy o warunki zabudowy. O dziwo otrzymaliśmy warunki, które pasowały nawet do kilku naszych koncepcji i w tym momencie zmiana decyzji: budujemy dom nowoczesny i aby wykorzystać ukształtowanie terenu zlecamy projekt architektowi. Po wybraniu końcowej koncepcji musieliśmy trochę zmieniać warunki zabudowy, ale o dziwo urząd bez żadnych problemów dał na to czego oczekiwaliśmy. Pierwsze wizualizacje były w takim stylu: Jednakże po kilku spotkaniach i rozmowach otrzymaliśmy coś zgoła innego. Ale rzuty za chwilę. Spotkania z architektem były czystą przyjemnością. Słuchał, doradzał, notował, proponował, podpowiadał... Założenia jakie mieliśmy (przestronne 2 sypialnie, łazienka, garderoba, niemała kuchnia, spiżarnia, salon z antresolą, jadalna, pokój gościnny z łazienką oraz podwójny garaż itp.) doprowadziły nas do stosunkowo dużej powierzchni domu. Jednakże postanowiliśmy tego nie zmieniać, po prostu będziemy dłużej budować nasz dom. No właśnie - nie mamy ciśnienia, wszystko załatwiane jest spokojnie i na razie bez nerwów. W ostatnich dniach otrzymaliśmy PnB, które lada chwila się uprawomocni. Na razie to tyle, w kolejnych postach będą rozważania na temat okien Na zakończenie wstawiam rzuty kondygnacji i PZT - wizualizacje później . Edytowane 29 Maja 2015 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.11.2012 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Kilka dat: WZ: 14.10.2011Warunki wod-kan: 19.12.2011Energetyka - warunki przyłączenia: 18.01.2012: do dziś nie ma przyłącza ale dostawałem jakieś pisma z urzędu o planowanych inwestycjachZmiana WZ:30.03.2012Decyzja na wykonanie wjazdu: 25.05.2012Warunki na przebudowę wodociągu pod wjazd: 27.06.2012Uzgodnienie wjazdu: 29.08.2012Akceptacja projektu przebudowy wodociągu:21.08.2012PnB: 29.10.2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.11.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Teraz kilka cyfr: Zakup działki:40 000 Mapki: 300 Geolog: 1200 zł Projekt: tysięcy kilkanaście (z różnych względów nie mogę podać kwoty ) Kosztorys inwestorski: 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.11.2012 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Ponieważ nie mam własnych zdjęć widoku, jaki będzie z mojego domku, wklejam jedną z wizualizacji z wmontowanym widokiem na dolinę rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.11.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Chciałem aby dom był w miarę energooszczędny. Poniżej to co wyszło z wyliczeń: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.11.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Takie wstępne wizualizacje wnętrza tylko po to aby pokazać przestrzeń, nie aby aranżować wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 14.11.2012 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Okna - temat rzeka. Ceny w poście orientacyjne, bez negocjacji, pewnie są jakieś różnice między firmami. Generalnie miały być okna ciepłe z 3 szybami 0,5-0,6. Zacząłem z wysokiej półki Internorm Varion aluminiowo-drewniane . Oferta jaką otrzymałem sprowadziła mnie na ziemie. Cena brutto (pewnie jeszcze do negocjacji) 35 tys. ale euro oczywiście dochodzi montaż. Hmmm, pomyślałem sobie: "Zejdź na ziemię, spróbuj polskiego producenta". Sokółka: profil Elite 92, 3 szyby: brutto z montażem 130 tys. PLN. No ludzie, wiem, że dobre okna są drogie ale... No cóż trzeba zejść na ziemię i poszukać w PCW: bez montażu: Internorm Thermo pasiv z nakłądkami Alu (wycena jeszcze z 3 HSami): ~90000 zł Schuco SI82 Cava: 81 tys. z HS, 55 tys. z PSK VEKA DPT-90: ~60 tys. Hmmm, trzeba znowu zniżyć loty i zrezygnować z 2 HS pozostawiając tylko 1 sztukę. bez montażu: VEKA VA90+: ~45 Schuco SI82 Classic: ~64000 Schuco SI82 RONDO z montażem:~60 tys. Przy oknach PCW zaczęły się schody w drugą stronę- nie można wykonać takich okien jak sobie założyliśmy. Możliwości: zmiana koncepcji okien (mniejsze w innych układach, rezygnacja z systemów przesuwnych), druga opcja to aluminium. Pierwsza opcja - tańsza, ale... jaki to da efekt wizualny? YAWAL(TM 77HI;DP 150), szyby 6/16/6/16/6;4/16/4/16/4 (takie oznaczenie pakietu to dla mnie czarna magia): z montażem ~80 tys. Aluprof MB-86 SI, 3 szyby 0,6: z montażem ~85 tys. Bądź tu mądry i pisz wiersze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 14.11.2012 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Rzuty są mało czytelne, więc napiszę jakie wymiary mają pomieszczenia: PARTER jadalnia 27,28 m2 salon 28,50 m2 kuchnia 19,62 m2 spiżarnia 5,63 m2 garderoba 4,03 m2 (taka przy wejściu dla gości, na okrycia wierzchnie ) pokój gościnny 17,38 m2 (przez większość czasu będzie służyć jako gabinet, biblioteczka) łazienka 4,93 m2 czyli ~107 m^2 plus komunikacja to wyszło przy projektowaniu fundamentów i wykopów - pomieszczenia są w skarpie. pom. techniczne 6,69 m2 (kotłownia) pom. pomocnicze 25,59 m2 (taka sobie piwnica) PIĘTRO garderoba 16,38 m2 sypialnia 23,34 m2 pralnia 10,49 m2 łazienka 16,33 m2 + sauna 3,15 m2 sypialnia 22,71 m2 czyli ~90 m^2 plus komunikacja Garaż: 35,55 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.11.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Dla pamięci: Wpusty poliuretanowe, podgrzewane, z kołnierzem zaciskowym firmy Sita: http://rsplus.pl/pub/forum/nasz%20dom/20120402/_DSC_0060%20%283%29%20copy.jpg I link do wpustów: [ATTACH=CONFIG]149314[/ATTACH] www.sita-bauelemente.pl/produkty/p/sitatrendy_schraubflansch_heizbar.html Krispol Breva. Panel aluminiowy z V-profilowaniem bez jakiegokolwiek koloru. Edytowane 30 Września 2013 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 20.11.2012 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Rzuty (chyba wyszły większe ): http://img100.imageshack.us/img100/8264/parterv.jpg http://img99.imageshack.us/img99/4805/pietrot.jpg Edytowane 20 Listopada 2012 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.02.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 No i ugadane. Ekipa wchodzi marzec/kwiecień jak tylko:1.Energetyka podciągnie do działki prąd2.Ekipa od wody zrobi mi przyłącze. Wizyta w hurtowni budowlanej wstępnie zakończona powodzeniem, otrzymałem ofertę na większość materiałów i stali ale przymierzam się jeszcze do 'potagrgowania'. Dalej prowadzę rozeznanie w tematach: pompa ciepła + ogrzewanie, WM z rekuperacjia i GWC oraz okna.Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z grzejnika CO w garażu (jedyny grzejnik poza podłogówką) i nie wstawić tam jakiegoś grzejnika elektrycznego (garaż ma być nieogrzewany - grzejnik na tzw. wszelki wypadek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 28.02.2013 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Co z grzejnikiem - nie wiem, nie podjąłem jeszcze decyzji. Załączam PZT. Zastanawiam się gdzie robić odwierty DZ PC a gdzie rozkładać GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 01.03.2013 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Rozmawiam z dostawcami materiałów na SSO. Kurde co ja buduję? Czy to jest dom jednorodzinny czy bunkier. Ilości stali i betonu mnie przerażają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 01.03.2013 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Zleciłem wyliczenia OZC. Nie jest najgorzej. Zapotrzebowanie na energię (bez CWU) to ~50kwh/m2 na rok. Gdzie szukać możliwości dodatkowych oszczędności energii? Okna przyjęte 0,9, wiele tu nie powalczę. Zmienić styropian na lepszy? Więcej styropianu na stropy? Czy warto? 4.1 Izolacje termiczne Projektowane ściany kondygnacji nadziemnych ocieplić styropianem EPS 80-036 Fasada, gr. 20cm, a na ścianach zewnętrznych w osi A i w części zachodniej w osi 3 zaprojektowano 25cm grubości. Dla ścian pokrytych drewnianym deskowaniem elewacyjnym zastosować wełnę mineralną gr. 15cm. Ściany fundamentowe pod powierzchnią terenu ocieplić polistyrenem ekstrudowanym o gr.10cm. Ściany nad powierzchnią terenu do wysokości 20cm docieplić polistyrenem ekstrudowanym o gr. 20cm. Dach – styropian EPS 037 dach/podłoga o grubości 20cm. Edytowane 1 Marca 2013 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.03.2013 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dziennik budowy pobrany, w przyszłym tygodniu decyduję o kierowniku budowy. Musze umówić się z wykonawca na 'obniżenie sieci wodociągowej', która biegnie pod planowanym wjazdem. To już trzeba wykonać, bo nie będzie jak wjeżdżać na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 08.03.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 W jednym z wątków było o kasetach do żaluzji Selta. Ja mam to zaplanowane tak: Ps.PC cały czas w rozważaniach, sprawdzaniach ale na 95% będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 17.03.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jest prąd. W piątek dostałem FV z Energa i wyjaśnienie, że opóźnienie powstało w związku z problemami podczas uzgodnień teraz tylko skrzynka budowlana, wiosna i można ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.04.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Zamontowana skrzynka budowlana. Czekam na montaż licznika. Dziś weszła ekipa i robią przyłącze wody oraz obniżają wodociąg na planowanym wjeździe na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 20.05.2013 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Krótka relacja. W ciągu miesiąca: 1.Wykopana dziura, górka trochę się zmniejszyła, przynajmniej na jakiś czas. 2.Wylano ławy (ups. weszło 39m3 betonu). 3.Murują się fundamenty, wyciągają zbrojenia... Ps.Polskie realia: zapewne jak wiele osób budujących miałem na działce złodziei. Ich łupem padło 60 prętów fi12 o długości 12m (czym to wywieźli) i po zerwaniu kłódki z garażu wynieśli trochę sprzętu moich murarzy. Jak znam życie za kilka tygodni dostanę pismo o umorzeniu dochodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.08.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Jak na razie wielu postępów nie ma. 2 tyg. budowa stała ale nie niepokoję się gdyż mam czas. Mam nadzieję, że w najbliższych tygodniach skończą parter i wezmą się za stropy Zdjęcie z połowy lipca: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts