Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne klocki na dość dużej skarpie- może od 2013...

Recommended Posts

Zastanawiam się nad takim zamocowaniem skrzynek do żaluzji fasadowych.

Cały czas myślałem o SELT ale okazało się, że w okolicy nikt ich nie ma więc zaufałem lokalnemu sprzedawcy i będzie to Anwis.

Niestety do żaluzji C80 proponują skrzynki głębokości 13 cm a tego 1 cm brakuje mi aby zlicować wszystko z ociepleniem styropianowym20cm.

W kilku wątkach podpytywałem użytkowników jak montowali swoje skrzynki i chcę zastosować podobne rozwiązanie, z tym, że skrzynki na żaluzje będę wykonywał we własnym zakresie.

Poniżej załączam schemat. Zastanawiam się, czy między płytę PIR Kingspan Therma TW50 lub TF70 a samą przestrzeń skrzynki muszę dać jakąś blachę czy nie trzeba.

skrzynka żaluzji z blacha.jpg

skrzynka żaluzji bez blachy.jpg

Rozważam aby zamiast prowadnic zrobić linki, zresztą na największym HS (4x2,6) i tak musiałaby na środku pójść taka linka przeciwwiatrowa.

Edytowane przez tomekwa

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zakończony pewien etap- koniec ocieplania. Pozostało tylko położenie tynku i desek. Niestety musi to chyba poczekać do przyszłego roku :(

dom1.jpg

Przy okazji montażu drzwi zamontowoano maskownice, dzięki której nie widać czarnej uszczelki na łączeniu 2 fixów:

Przed montażem:

przed.jpg

Po montażu:

okno.jpg

po.jpg

• 3 weeks później...

WM zamontowana. Kanały i skrzynki Ventiflex firmy Ground Flex. Rekuperator Onyx 550 classic. Instalacja spięta ale nie została uruchomiona, gdyż na budowie trwają ciągle prace budowlane. Planowany rozruch po zakończeniu szlifowania ścian i po zabudowaniu sufitów podwieszanych.

Zamontowana też została PC Viessmann Vitocal 300-G. Podłączenie elektryki i automatyki podłogówki pewnie w przyszłym tygodniu. Rozruch zapewne początek października.

Edytowane przez tomekwa
Literówki

• 2 months później...

Dzieje się dużo ale nie ma za bardzo czym się dzielić.

Pompa pracuje od początku października. Najpierw został zapuszczony program wygrzewania posadzek, co spowodowało znaczące zużycie prądu i tropikalne upały wewnątrz budynku. Zrobiłem to dla świętego spokoju i z powodu wymogów jednego z producentów desek na podłogę.

W międzyczasie ekipy zaczęły podwieszać sufity, szpachtlować itp. Elektryk skończył spinanie kabelków i montaż tych wszystkich swoich, nietanich, elementów.

Zamontowano również bramę garażową Wiśnowskiego 5000x2250 co w połączeniu z położeniem gresu pozwala uznać garaż na ukończony w 95% :)

Na zewnątrz został zamontowany zbiornik betonowy na deszczówkę i czekam na montaż POŚ (coś się to opóźnia a grun pomalutku już zamarza).

Najbliższe plany:

montaż wszystkich sufitów podwieszanych

zakończenie szpachtlowania

rozpoczęcie łazienek

montaż schodów i balustrady klatki schodowej

montaż komina stalowego w salonie i kominka

• 1 month później...

Najbliższe plany:

montaż wszystkich sufitów podwieszanych

zakończenie szpachtlowania

rozpoczęcie łazienek

montaż schodów i balustrady klatki schodowej

montaż komina stalowego w salonie i kominka

Montaż sufitów zakończony, chyba 95% szpachtlowania też ;)

Łazienki rozpoczęte, schody i balustrady po końcowych przymiarkach.

Komin zamontowany a pod nim stoi piękny wkład :)

2015-01-23 11.44.36.jpg

2015-01-23 11.44.40.jpg

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...

Nie wiem czy ktoś jeszcze to przegląda.

Zamontowano kuchnię i blaty oraz armaturę w łazienkach.

Prace zatrzymały się na finalnym wykończeniu. Czekamy na drzwi (9. czerwca), poręcze schodów, drobne prace wykończeniowe. W przyszłym tygodniu, może zainstalujemy osprzęt elektryczny, lampy trochę później.

Trzeba było przemalować wszystkie czarne elementy metalowe, w tym stelaż schodów, co nie było łatwe. Na szczęście jest to już za nami.

Na zewnątrz przygotowano wjazd i podjazd (pozostanie do położenia tylko kostka). Taras przygotowaliśmy pod płyty granitowe, podobno w poniedziałek ma przyjechać granit.

Impregnujemy tez deski na elewację (meranti), które zostaną zamontowane pod koniec czerwca. Bez desek, nie mogę myśleć o tynku i żaluzjach zewnętrznych.

Jak tylko uprzątniemy 'zabezpieczenia budowlane' wstawię kilka fotek :)

Wszystko trochę się ślimaczy ale ponieważ nie mamy ciśnienia z przeprowadzką, to spokojnie czekamy.

• 1 month później...

Zamówiłem żaluzje zewnętrzne SELT C80 (niestety będę czekał ok. 30 dni).

Super, że zamówiłem dopiero teraz bo w tym wzorze jest już dostępny kolor, o który mi chodziło - DB703, chociaż w lipcu ceny wzrosły :(

A jeszcze niedokończona łazienka i garderoba:

garderoba.jpg

lazienka.jpg

Edytowane przez tomekwa

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...