Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne klocki na dość dużej skarpie- może od 2013...

tomekwa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapowiada sie bardzo ciekawie. niskie zapotrzebowanie... napiszesz z czego budujesz, jaka izolacja i dlaczego bez WM :) ? Cos samemu podzialasz (chocby plyta jesli takowa bedzie) czy wszystko firmy zewnetrzne.

Kilkanascie tys za projekt? Tylko projekt architektoniczny czy tez wykonawczy. Jak z nadzorem autorskim (archi bedzie czesto czy nie planuje byc na budowie?) no i czy zalatwia tez wszystkie papierki?

Dobra, tyle na Dzien Dobry... reszta zapewne pozniej :)

WM będzie, projekt do PnB nie zawierał tego elementu.

Raczej firmy zewnętrzne, ale czekam na ofertę z małej firmy, która będzie tak na prawdę robiła większość prac.

O płycie zacząłem czytać dopiero niedawno i raczej jej nie przewiduje.

Projekt zawierał całość, łącznie z wykonawczym i nadzorem. Jedynie nie ma instalacji branżowych.

Wg projektu:

Budynek posadowiony zostanie bezpośrednio na ławach i stopach fundamentowych. Pod ścianami konstrukcyjnymi przewidziano wykonanie ław żelbetowych, pod słupami natomiast przewidziano monolityczne stopy żelbetowe.

Mury:

Ściany fundamentowe z bloczków betonowych i ściany fundamentowe żelbetowe pod ścianami żelbetowymi znajdującymi się powyżej.

Ściany nośne – cegła Silikatowa o gr. 24 cm oraz ściany żelbetowe o gr. 25cm.

Ściany działowe - cegła Silikatowa o gr. 8 i 12 cm.

Monolityczne stropy żelbetowe. Grubość płyty stropowej nad parterem wynosi 20cm, nad piętrem 24cm.

Izolacja:

Styropian EPS 80-036 Fasada, gr.20cm, na części zaprojektowano 25cm grubości. Dla ścian pokrytych drewnianym deskowaniem wełnę mineralną gr. 15cm.

Ściany fundamentowe pod powierzchnią terenu ocieplić polistyrenem ekstrudowanym o gr.10cm.

Ściany nad powierzchnią terenu do wysokości 20cm docieplić polistyrenem ekstrudowanym o gr. 20cm.

Dach – styropian EPS 037 dach/podłoga o grubości 20cm.

Wszystko zostało przemyślane przez architektów i konstruktorów.

Izolacja fundamentów ma być dobra, chociaż nie jest to płyta.

Zastanawiam się tylko czy i ewentualnie jak odizolować lepiej garaż od domu. Jest on nieogrzewany (chociaż dodatkowy obwód będzie tam pociągniety) a ściana od strony części mieszkalnej ocieplona ma być 10 cm styropianem. Czy to wystarczy?

garaz.jpg

• 2 weeks później...

Przyszłam z rewizytą i muszę powiedzieć, że pieknie sie zapowiada!

A ze stolarka nie myslałeś o drewnie... ja mam słabość do drewna. W internormie też wyceniałam i cenę dali mi podobną do Ciebie, potem oczywiście "nękali" promocjami i zniżkami, ale i tak było to dla mnie dużo. Sokółke też przerobiłam... Na poczatku chciałam od zewnatrz Alu, od srodka drewno, ale ... alu w kolorze drewno np. w Internormie miało cene jeszcze bardziej powalającą i dodatkowo nie pasowało mi wizualnie. Nie lubie "imitacji", na pcv też :)

Czy bedziesz miał okna przesuwne? Pytam, bo widzę w tych duzych przeszkleniach podziały (poprzeczkę), a wtedy przesuwne odpada.

Wszystkie poprzeczki zostały już zlikwidowane ale jeszcze nie rozmawiałem z producentami na temat możliwości wykonania tych okien gdy ich wysokość będzie 2590 zamiast 212+47.

Czekam na poprawienie zestawienia stolarki.

Duże okna na dole są w podziale 2/2. Przesuwne zostało tylko okno w jadalni, pozostałe 2 duże okna zamienione będą na fix'y.

2590 w pcv raczej nikt Ci nie wykona, w drewnie raczej tak, w Alu tez

Wiesz, że są 2 rodzaje fixów... szklone w ramie i skrzydle. Te pierwsze są tańsze i cieplejsze, ale wizualnie będą odstawać od reszty otwieranej - chcoć nie zawsze bedzie to na niekorzyść

Edytowane przez kasia_labo