Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne klocki na dość dużej skarpie- może od 2013...

tomekwa

Recommended Posts

Wg mnie tynk, płyty elewacyjne ( jakiekolwiek) i drewno to sporo materiałów jak na jedna elewacje. Ja bym zrezygnowała z drewna a w zamian dała wszędzie płyty ( ale u mnie odzywa sie lenistwo- drewno trzeba impregnowac a tego by mi sie nie chciało szczególnie gdy w grę wchodzi rozkładanie rusztowań itp) no chyba ze bardzo go chcesz to po prostu cześć garażową otynkuj a drewno daj tam gdzie było zaplanowane.

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ze względu na dość wysokie koszty zakupu bramy garażowej do indywidualnej aranżacji rozważamy jej zmianę na 'zwykłą' a co za tym idzie również zmianę elewacji w jej bezpośrednim sąsiedztwie

Cześć !

Jeśli chcecie zrobić oszczędności na bramie garażowej to może zasadne jest zastosowanie tynku na całej bryle garażu (także na froncie) i zakup bramy w tym samym kolorze co tynk :rolleyes:

• 2 weeks później...

Żeby nie zaśmiecać kogoś inneg:

Ale ty chcesz miec dwie zaluzje na tym oknie? Bo ja w moim hs (4,4 szerokosci) mam tylko jedna zaluzje. Zdecydowanie wygodniej otwierac jedna zaluzje niz dwie - szczegolnie przy hs gdzie jedna czesc i tak jest zawsze nieruchoma. Poza tym jesli zamontujesz wiatrak to po co ci linki. W razie duzego wiatru zaluzje same ci sie podniosa ( wskazane bardzo gdy nas nie ma a np idzie burza z gradem- powglebiane lamele masz jak w banku). No i jak zamontujesz prowadnice w styro a cos ci sie bedzie dzialo nie tak to elewacja do prucia.

1.Dodatkowa linka to sugestia na wzmocnienie całości.

2.Podzielenie okna pozwala właśnie na odsłonięcie tylko części otwieranej ale to też jest do rozważenia, niekoniecznie będę dzielił.

3.Aby nie wkręcać się w profil albo nie chować prowadnic w ocieplenie proponują mi właśnie również linki zamiast prowadnic.

Jakie ty masz okna (kolor i materiał)?

Edytowane przez tomekwa

Pod uwagę biorę:

Kingspan Therma TW50 Plus i Kooltherm K5 ale cena K5 jest tak wysoka, że chyba zdecyduję się na TW50.

Jak będę miał na miejscu to podejmę decyzję co do blachy od strony izolacji.

Bacardi zastosował Therma TF70 (do posadzek) ale wartość na ściskanie nie jest dla mnie ważna, więc TW50 wystarczy.

Żeby nie zaśmiecać kogoś inneg:

1.Dodatkowa linka to sugestia na wzmocnienie całości.

2.Podzielenie okna pozwala właśnie na odsłonięcie tylko części otwieranej ale to też jest do rozważenia, niekoniecznie będę dzielił.

3.Aby nie wkręcać się w profil albo nie chować prowadnic w ocieplenie proponują mi właśnie również linki zamiast prowadnic.

Jakie ty masz okna (kolor i materiał)?

Jesli twoj sprzedawca cos takiego oferuje to widocznie producent ma takie rozwiazanie- u mnie nie ma niczego takiego ale ja mam akurat żaluzje w jednym kawałku. Wg mnie dzielenie nie ma sensu- jak swieci słońce to w całości okna wiec bedziesz i tak opuszczał obie żaluzje. A dwie żaluzje to tylko wiecej otwierania no i większy koszt. Co innego gdyby obie części HS były otwierane- przy jednej naprawdę nie widac różnicy a tylko trrba na przycisku czy pilocie regulować kat lameli czy naciskać przyciski do otwarcia i zamknięcia ( ja mam i przyciski dla każdej żaluzji, pilot i centrale główna a i tak denerwuje mnie to ze latam i co chwile cos przymykam czy otwieram- ale niestety tak to jest przy dużej ilosci okien). Ja prowadnice mam przykręcone do muru- widziałam tez kiedyś jak ktos zdecydował sie stosunkowo późno na nie i przykręcili do okien blaszkami- masakra. Zniszczone okna estetycznie i termiczne. Tak jak pisałam mnie prowadnice nie raza bo żaluzje i tak sa opuszczone przez wiekszosc czasu, sa dosc delikatne wiec z dalsza ich nie widac. Mozna je oczywiście schować w warstwie ocieplenia ale jak bedzie awaria to trzeba pruc styropian. Ja mam okna plastikowe w kolorze bazalt ( taka średnia szarosc) a żaluzje antracyt- albo widac żaluzje ( gdy sa opuszczone i otwarte to profili okiennych nie widac) albo ramę okna gdy sa całkowicie schowane w skrzynkach zatem nie rzuca sie w oczy ze kolory sa inne ( chociaż w tym wypadku one do siebie pasują gorzej jak sa szarości z brązem np wg mnie) co do linek to niestety póki co nie pomogę ale zapytam jeszcze i jak sie czegos dowiem to napisze.

Koktajl dzięki za tak długa odpowiedź.

Niestety pojawił się kolejny problem: albo S70 w wybranym już kolorze ale muszą być zwykłe prowadnice albo C80 w innym kolorze (znowu wybieranie) z linkami. Skłaniam się do C80 ale nie wiem co inwestorka powie na kolory ;)

Ja mam akurat Z100 - daje pełne zaciemnienie co nie jest możliwe w przypadku profili C. Zreszta profili Z ma bardziej nowoczesny i industrialny ( wg mnie) charakter i o taki mi chodziło. Jedno jest pewne- na naszej wsi ani wkoło nikt nie ma fasadowek i obstawiam ze ktos kiedyś skręci kark przez gapienie sie na nie:)( ludzie sa tak natretni ze nawet jak widza nas w oknie i widza ze my patrzymy na nich to i tak sie gapią niczym niezrażeni...:)) co do płyt Kingspan- napisz co dokładnie potrzebujesz i zapytam czy w Polsce mozna znaleźć przedstawiciela tego co chcesz( ja współpracuje z Kingspan ale z belgijska jednostka ktora zajmuje sie czymś innym ale moze mi pomogą)

Kingspan Therma TW50 lub TW50 Plus grubość 50 mm, wymiary 1200x600 14 płyt (zależy jak pakują paczki). Jakiś namiar na kogoś kto mi to wyśle.

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Napisz mi ogólnie co to za rodzaj płyt, do czego wykorzystywany. Sama nazwę jak podam im to jie beda wiedzieć do czego to dopasować jesli sie tym nie zajmują.

Też mamy takie rozwiązanie żaluzji, i ten sam model. W detalu w projekcie mam rozrysowane mocowanie na kątownik stalowy, ale mocowany odwrotnie, tj element pionowy kątownika powyżej jego stopki. Ja się zastanawiałam jednak nad prowadnicami, ale będę rozmawiała z wykonawcą, by je schować w wełnie.