Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne klocki na dość dużej skarpie- może od 2013...

tomekwa

Recommended Posts

Też mamy takie rozwiązanie żaluzji, i ten sam model. W detalu w projekcie mam rozrysowane mocowanie na kątownik stalowy, ale mocowany odwrotnie, tj element pionowy kątownika powyżej jego stopki.

Rzeczywiście talie rozwiązanie może dać troszkę lepszy efekt termiczny, może też tak zamocuję kątowniki.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Tomekwa, czy możesz podać namiary na hurtownie, gdzie znalazłeś płyty Kingspana? też będę je niedługo potrzebować.

edit: hm... trochę mi głupio, że Cię tak wypytuję, ale... piszesz, że ekipa od dachu godna polecenia; czy byłoby to nadużyciem, gdybym poprosiła o kontakt do nich?

Edytowane przez mwie

• 2 months później...

Jaka firma montowala Ci żaluzje? CZy masz Selt czy Anwis?. Udało się je zamontować w warstwie ocieplenia na płycie? PLanuje podobne rozwiazanie - 5cm płyty, 12cm kaseta i 2-3cm styropianu na przykrycie (nie chę by skrzynki były widoczne)

Drzwi zewnętrzne jaki mają wymiar? Jaka firma i cena? Będę poszukiwał drzwi 240cm wysokości i 120 cm szerokości - z doświetlami.

Czy mozes cos wiecej napisać o żaluzjach, zrobiles w koncu sam skrzynki? Mocowałeś an kątownikach czy przez deskę? Wydaje mi sie ze ciekawą opcją moze byc przykrecenie kasety na XPS który jest twardy

Edytowane przez Adam626

Żaluzje Anwis.

Generalnie zamontowane jest w ten sposób:

detal żaluzji.jpg

mwie na forum podsunęła mi ten pomysł z odwróceniem kątownika, więc mocowanie jest pod 20 cm. styropianu, czyli zmniejszamy ew. mostek termiczny. Niestety ze względów technologicznych mogłem dać tylko 5 cm PIR ale pomyślę jak docelowo można to jeszcze docieplić w inny sposób.

Jako kątownika użyłem detalu do montażu tras elektrycznych (wysięgnik firmy BAKS). Do niego zamocowałem wieszak automatyczny Anwisu, i mocowania maskownic. Same blachy na maskownice też z Anwisu ale mimo, że zrobili je z blachy chyba 3 mm to i tak się wyginała. Na plus miała to, że miała przygotowane zagięcie do montażu na oryginalnych mocowaniach. Maskownica przyszła tylko od frontu, od góry nie dawałem blachy.

Jeżeli chodzi o drzwi to moje mają 1470x2600 (1040/430x2140x460). Dostawcą jest Internorm. Początkowa cena kosmiczna ale po negocjacjach do akceptacji (chociaż bolało).

Edytowane przez tomekwa

• 3 months później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Świetny dom, gratulacje! ja jestem dopiero na etapie przymiarek. Zdecyduję się raczej nie na projekt gotowy, ze wzgledów wiadomo jakich. Z tego, co piszesz na początku, koszty były niemałe. Ciekawy jestem, na ile wybór gotowego projektu ogranicza koszty. Co naprawdę ma projekt indywidualny lepszego (pomijając wygląd zewn. domu) od gotowego? Na marginesie - chyba zdecyduje się na reklamowaną obok firmę MODEROWANO Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem.