Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się przekłada ściśliwość i grubość styropianu na rachunki

lukos

Recommended Posts

Mam pytanie - mam 2 oferty dotyczące EPS na dach:

grubość 15cm, EPS 80 za 26zł brutto

grubość 15cm, EPS 100 za 35 zł brutto

Chcę się zapytać, czy warto dopłacać do EPS 100? Oraz czy EPS80 nie będzie za miękki na dach?

Proszę również o podpowiedź, czy 15cm styropianu jako wycieplenie starego dachu płaskiego wystarczy?

Proszę również o podpowiedź, czy 15cm styropianu jako wycieplenie starego dachu płaskiego wystarczy?

Jakieś skróty myślowe , na które jestem chyba za głupi, są tu używane ?

Ja jednak napiszę, że jeżeli pod tym ocieplanym dachem jest przestrzeń nie ogrzewana i nie zamieszkała, to

choćbyś dał pół metra styropianu na dach, to i tak będą to koszty zmarnowane.

Dobrze jest dokładnie określić stan faktyczny, bo wówczas osoby chcące poradzić, pomóc, nie muszą kombinować, co też autor właściwie chce ?

Jakieś skróty myślowe , na które jestem chyba za głupi, są tu używane ?

Ja jednak napiszę, że jeżeli pod tym ocieplanym dachem jest przestrzeń nie ogrzewana i nie zamieszkała, to

choćbyś dał pół metra styropianu na dach, to i tak będą to koszty zmarnowane.

Dobrze jest dokładnie określić stan faktyczny, bo wówczas osoby chcące poradzić, pomóc, nie muszą kombinować, co też autor właściwie chce ?

Może nie doprecyzowałem - dom jest ogrzewany i zamieszkały. Grzane jest zimą co pochłania wielkie koszty - jakieś 6.000 na sezon grzewczy. Już jakiś czas temu rozważałem zmianę pieca, ale stwierdziłem, że jeśli zmienię a Ciepło będzie nadal uciekać przez dach to niewiele wniesie.

Coś byłoby jeszcze przydatne, żeby podać?

@mpoplaw - wg kalkulatora z warstwa 10cm styropianu wychodzi U=0,28 a z 15cm U=0,21, sądziłem, że dokładanie styropianu zmieni tak niewiele, że będzie to wyrzucanie pieniędzy.

Czy przy badaniu kamerą termowizyjną można jakoś określić aktualne U? Chociaż nie wiem, czy póki nie ma mrozu taki pomiar ma sens?

Może nie doprecyzowałem - dom jest ogrzewany i zamieszkały.

To akurat potrafię sobie wyobrazić :-).

Ale dla tematu wątku ważne jest, czy nad głową masz strop ( jaki, jeśli jest), a dopiero nad nim jest dach ?

Czy może ( co też się robi) masz tylko dach ?

Po prostu konstrukcja góry domu warunkuje sposób postępowania co do ocieplania.