lukos 12.11.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Mam pytanie - mam 2 oferty dotyczące EPS na dach:grubość 15cm, EPS 80 za 26zł bruttogrubość 15cm, EPS 100 za 35 zł brutto Chcę się zapytać, czy warto dopłacać do EPS 100? Oraz czy EPS80 nie będzie za miękki na dach?Proszę również o podpowiedź, czy 15cm styropianu jako wycieplenie starego dachu płaskiego wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 14.11.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A co jest pod tym dachem ?Czy tam się grzeje i mieszkają ludzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 15.11.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Proszę również o podpowiedź, czy 15cm styropianu jako wycieplenie starego dachu płaskiego wystarczy? Jakieś skróty myślowe , na które jestem chyba za głupi, są tu używane ? Ja jednak napiszę, że jeżeli pod tym ocieplanym dachem jest przestrzeń nie ogrzewana i nie zamieszkała, to choćbyś dał pół metra styropianu na dach, to i tak będą to koszty zmarnowane. Dobrze jest dokładnie określić stan faktyczny, bo wówczas osoby chcące poradzić, pomóc, nie muszą kombinować, co też autor właściwie chce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukos 15.11.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jakieś skróty myślowe , na które jestem chyba za głupi, są tu używane ? Ja jednak napiszę, że jeżeli pod tym ocieplanym dachem jest przestrzeń nie ogrzewana i nie zamieszkała, to choćbyś dał pół metra styropianu na dach, to i tak będą to koszty zmarnowane. Dobrze jest dokładnie określić stan faktyczny, bo wówczas osoby chcące poradzić, pomóc, nie muszą kombinować, co też autor właściwie chce ? Może nie doprecyzowałem - dom jest ogrzewany i zamieszkały. Grzane jest zimą co pochłania wielkie koszty - jakieś 6.000 na sezon grzewczy. Już jakiś czas temu rozważałem zmianę pieca, ale stwierdziłem, że jeśli zmienię a Ciepło będzie nadal uciekać przez dach to niewiele wniesie. Coś byłoby jeszcze przydatne, żeby podać? @mpoplaw - wg kalkulatora z warstwa 10cm styropianu wychodzi U=0,28 a z 15cm U=0,21, sądziłem, że dokładanie styropianu zmieni tak niewiele, że będzie to wyrzucanie pieniędzy. Czy przy badaniu kamerą termowizyjną można jakoś określić aktualne U? Chociaż nie wiem, czy póki nie ma mrozu taki pomiar ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 15.11.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Może nie doprecyzowałem - dom jest ogrzewany i zamieszkały. To akurat potrafię sobie wyobrazić . Ale dla tematu wątku ważne jest, czy nad głową masz strop ( jaki, jeśli jest), a dopiero nad nim jest dach ? Czy może ( co też się robi) masz tylko dach ? Po prostu konstrukcja góry domu warunkuje sposób postępowania co do ocieplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukos 19.11.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 @pzw - nad poziomem gdzie mieszkam jest tylko dach będący jednocześnie stropem @mpoplaw - możesz napisać jak się to liczy? Jaka to graniczna wartość ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts