Ramont_Wawa 12.11.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam, Potrzebuję wsparcia duchowego i wielu wskazówek. Chciałabym przeprowadzić remont w mieszkaniu, ale w łazience i ubikacji generalkę, więc zasłużyły sobie na osobny temat. Do rozpoczęcia remontu jest sporo czasu bo planuję go na styczeń/luty, ale muszę przygotować się mentalnie na różne rozwiązania kupno materiałów itp. Nie wiem co trzeba napisać w poście, żeby miał on ręce i nogi, które informacje są potrzebne a które zbędne, ale spróbuję.... Mieszkanie jest w 10 piętowym bloku z wielkiej płyty w Warszawie okolice Walbrzyska / Pulawska* Budynek jest z 1976 roku. Posiada osobne pomieszczenia na łazienkę i ubikację. Wymiary pomieszczeń to : ubikacja 145/80 cm łazienka 140/205 cm. Czytałam gdzieś, że łazienka i ubikacja to prefabrykaty, oczywiście oryginalnymi planami nie dysponuję, więc pewności nie mam, ale zaokrąglone rogi "pachną" prefabrykatem. Pierwsze pytania na szybko biorąc pod uwagę że chciałabym połączyć te pomieszczenia + kawałek korytarza co dało by mi szalone 4 metry kwadratowe łazienki (wizja jeszcze nie sprecyzowana): 1. Czy te prefabrykaty mogą spełniać jakąkolwiek funkcję konstrukcyjną czy tylko obciążają stropy ? Czy można to stwierdzić nie mając planów budynku / mieszkania. Nie chcę remontem naruszyć przegród konstrukcyjnych ... 2.Jeżeli to tylko działówki to czy można by połączyć pomieszczenia wyrzucając dzielące ścianki pomiędzy łazienką i ubikacją? 3. teraz popis mojej inteligencji - czy te prefabrykaty wyglądały jak sześcian z otworem drzwiowym - tzn czy były przykryte płytą od góry ? Czy miały tylko podłogę i boczki? (jeżeli miały płytę na górze to czy rozwalając ścianki działowe nie spadnie mi sufit na głowę ?) 4. Zaokręglone rogi - jak się ich pozbyć ? Kuć tylko rogi czy próbować pozbyć się ścianek całych prefabrykatów łazienkowych jeżeli to możliwe. 5. Czy ktoś się podejmie prorokowania ile może kosztować taki remont (robocizna bez materiałów) który na chwilę obecną miałby na celu : - połączenie łazienki i ubikacji poprzez zbicie scianek działowych, ustawienie nowych - adoptując przy okazji mały kawałek korytarza - wtedy łazienka miała by 220/205, - rozwalenie płytek które obecnie są przyklejone na 1,5 do 2 cm tynku - chyba zeby walczyc z zaokrąglonymi rogami, - rozebranie starej instalacji elektrycznej i hydraulicznej i polozenie nowej (punkty hydrauliczne - wanna, umywalka, ubikacja, pralka, punkty elektryczne: 2 niezalezne gniazdka, gniazdko do pralki, gniazdko do grzejnika elektrycznego, 2 punkty oświetleniowe) - położenie nowych płytek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deresz 13.11.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Za dużo w tym temacie nie pomogę ale ścianę raczej możesz rozwalać nie sadze by była stropowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 13.11.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 1. Czy te prefabrykaty mogą spełniać jakąkolwiek funkcję konstrukcyjną czy tylko obciążają stropy ? Czy można to stwierdzić nie mając planów budynku / mieszkania. Nie chcę remontem naruszyć przegród konstrukcyjnych ... Blok jest z wielkiej płyty, czyli zbudowany jest z płyt prefabrykowanych. To one są konstrukcją nośną budynku. W zależności od rodzaju systemu różny jest rozstaw ścian nośnych. 2.Jeżeli to tylko działówki to czy można by połączyć pomieszczenia wyrzucając dzielące ścianki pomiędzy łazienką i ubikacją? Podejrzewam, że ściana miedzy łazienką i ubikacją to ściana działowa, więc śmiało możesz ją zlikwidować, nie martwiąc się o utratę stateczności konstrukcji. 3. teraz popis mojej inteligencji - czy te prefabrykaty wyglądały jak sześcian z otworem drzwiowym - tzn czy były przykryte płytą od góry ? Czy miały tylko podłogę i boczki? (jeżeli miały płytę na górze to czy rozwalając ścianki działowe nie spadnie mi sufit na głowę ?) Te prefabrykaty to płyty, nie sześciany. Osobne są płyty ścienne, a osobne są wsparte na nich (na płytach ściennych nośnych) płyty stropowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.11.2012 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 I na takie zmiany musisz miec zgode spoldzielni (wspolnoty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramont_Wawa 14.11.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Jeżeli chodzi o zgodę wspólnoty to czy napewno jest ona potrzebna w tym przypadku ? - Nie są to ściany konstrukcyjne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekwic 15.11.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Wydaje mi sie że jeśli nie jest to ściana nośna to bez zgody możesz sobie ją wyburzyć. Zazwyczaj ściana miedzy ubikacją a łazienką to tylko działowa wiec na pewno nie jest nośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 15.11.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Wydaje mi sie że jeśli nie jest to ściana nośna to bez zgody możesz sobie ją wyburzyć. Zazwyczaj ściana miedzy ubikacją a łazienką to tylko działowa wiec na pewno nie jest nośna. Dobrze napisałeś, że wydaje Ci się... Wszelkie tego typu przebudowy wymagają czegoś więcej niż tylko obdukcji przez opukanie ściany trzonkiem młotka w celu ustalenia czy jest to ściana betonowa lub gipsowa. Do tego taki remont zgodnie z prawem wymaga zgłoszenia do odnośnego urzędu, a wspólnota mieszkaniowa powinna też wypowiedzieć się w tej sprawie. Pasowało by tez troszkę poczytać o budownictwie z wielkiej płyty. To, że nad tą ścianą jest strop zbrojony krzyżowo nie oznacza, że obciążenie zostanie przeniesione prawidłowo na pozostałe ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramont_Wawa 15.11.2012 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Dzięki za dotychczasową pomoc! Ze wspólnotą, a właściwie jej przedstawicielem wstępnie rozmawiałam. Wstępnie - bo remont planuję na styczeń luty. Niestety w moim przypadku nawet jakbym 100 książek o tym przeczytała to i tak bym nie zrozumiała co to są np. stropy krzyżowo zbrojone. Zamieszczę rysunek poglądowy mojej łazienki stan obecny i to co bym chciała zrobic proszę wybaczcie fachowość i "techniczność" rysunku. Ja wszystko dokładnie opiszę http://imageshack.us/photo/my-images/525/lazienki.jpg/ rysunek na górze przedstawia ubikację i łazienkę. Ubikacja dotyka do sciany z przewodami wentylacyjnymi, a łazienka dzieli ścianę z salonem. Części okręgu przy pomieszczeniach zostaly narysowane jako drzwi. rysunek na dole przedstawia moje plany co do tych pomieszczeń. 1. wyrzucenie scianek różowych 2. powiększenie kącika łazienkowego o zieloną przestrzeń zaadoptowaną z korytarza co wiąże się z : a.wywaleniem dłuższej ściany z ubikacji (tej stykającej się z łazienką) b. zamurowaniem cegłami otworu drzwiowego w ubikacji (żeby mi na głowę nie spadł sufit od sześcianu ubikacyjnego bo po wyrzuceniu sciany bedzie sie opieral tylko na dwoch scianach i dziurze po drzwiach ) c. umieszczeniem całej ubikacji wraz z umywalką w dawnym korytarzu d. zburzeniem części przedniej łazienki (tej dolnej na rysunku) i wydłużenie łazienki o 40 cm. e. zamurowaniem cegłami łazienkowego otworu drzwiowego czy taki projekt ma szansę powodzenia oraz tego że budynek się utrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 15.11.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Czy sprawdzałaś z jakiego materiału jest wykonana ścianka działowa pomiędzy ubikacją i łazienką? Przy tak niewielkich odległościach zapewne nawet gdyby ta ścianka była z betonu nie powinno to wpłynąć na podparcie stropu (gdybam). Jeśli zaś chodzi o zabudowanie części korytarza, to akurat strop betonowy (zbrojony krzyżowo) jak najbardziej nadaje się do obciążenia ściankami z cegły. Tutaj nie trzeba się martwić, że Twoje ścianki wylądują piętro niżej- plus wielkiej płyty. Wrzuć jeszcze jakieś fotki, to będzie łatwiej gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramont_Wawa 16.11.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Jaki materiał został użyty do ścianki ? Pewności nie mam ale patrząc na jej grubość to raczej beton wrzucam kilka fotek obecnego stanu z moimi "światłymi" komentarzami. Jeżeli coś jest niejasne albo jakiś szczegół dofotografować to proszę o sygnał. https://picasaweb.google.com/115525903842207976378/Mieszkanie# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryś-62 19.11.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 znam ten budynek,w żadnym wypadku ścian jak pokazane na foto NIE MOŻNA WYBURZAĆ.gdyż pomieszczenia w.c i łazienki są tzw."kabiny"niezależnie montowane podczas budowy budynku.charakterystyką tzw."kabin" są skosy w narożach ścian o szer.8cm, od podłogi do sufitu.będą kłopoty jak to wyjdzie na jaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Popo_ 25.11.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Trudno tu jednoznacznie stwierdzić ale przy takich grubościach ścianek to na pewno nie są ściany nośne, lepiej dowiedzieć się w wspólnocie jak się na to zapatrują lub zasięgnąć rady konstruktora, bydz może nie taki diabeł straszny jak to wygląda a jeśli nawet tych ścianek tak bez niczego nie dało by się wywalić można zastosować nadproże z belki stalowej do przeciwległych ścian przejmując obciążenia z nie istniejącej ściany. Można obudować karon-gipsem lub schować pod podwieszanym sufitem, ale takie rozwiązanie wymaga już konsultacji. Pozdro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts