emiranda 16.11.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Oj Nihiru nie zgadzam się z Tobą absolutnie dzisiejsze wspólczynniki ciepła szyb sa rewelacyjne i tylko ram nie powinno byc dużo, bo one daja mostki cieplne. Natomiast tyle ile zapłącila moja znajoma za wielkie okna, to nie jeden tutaj na forum dom za te pieniądze zbudował. I chyba wielkich pieniędzy za ogrzewanie nie płaci (ma pompę ciepła) Mnie się podoba coś takiego ( no może bez tych zieleni http://www.siematic.de/upload/Forum2012_01_S3_lotus_white_olive_green_5531.jpg I Twoje pierwsz zdjęcie bajka tez tak bym chciała Edytowane 16 Listopada 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 16.11.2012 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 I taki ból z tymi oknami własnie. Księgarnia przy Rynku we Wrocławiu a raczej świat taniej książki powinien być dla mnie zamknięty. Niestety też wchodzę po jedną a wychodzę obładowana. Do e-booków chyba się nigdy nie przekonam. Jakieś to takie bezpłciowe. Książkę można obmacać powąchać (czy tylko ja lubię zapach świeżego druku i nigdy nie otwieranej książki ?!). Lubię zapach nowych nie otwieranych ksiażek, ale ostatnio miałam przygodę z Wisniewskim dostałam jego nowa ksiazkę, nawet nie zajrzałam położyłam na podłodze przy łóżku i kot mi ja olał - czyzby to jego zapach???????????? I czy ja jeszcze mam czytac Wiśniewskiego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Aniu - uwierz mi że nie tylko Ty:) Ja też lubię książki papierowe, ale brak problemu z przechowywaniem oraz z wyborem lektur na wyjazdy wakacyjne:) bardzo mnie zachęca do e-booków.Podoba mi się również możliwość dostosowywania wielkości druku. No i drobiazg, który niespodziewanie przeważył: nie potrzebuję drugiej ręki do przewracania stron - rzecz istotna dla kogoś, kto książki czyta głównie w drodze do pracy/domu:rotfl: Co powiedziawszy stwierdzam, że mimo posiadania czytnika, na razie e-booków nie kupuję z tej prostej przyczyny że wg mnie są horrendalnie drogie. Gdyby kosztowały 10-15 zł, kupowałabym zasadniczo ebooki, a potem te, które mi się szczególnie spodobają dokupywałabym w wersji papierowej. Dla mnie idealne rozwiązanie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Oj Nihiru nie zgadzam się z Tobą absolutnie dzisiejsze wspólczynniki ciepła szyb sa rewelacyjne i , Przy dzisiejszych metodach ocieplania ścian nie uwierzę, że chociażby najlepsze okna są w stanie zbliżyć się to tych parametrów:) Ale faktycznie, przy pompach ciepła problem staje się mniej istotny. Jest jednak jeszcze inna rzecz, która mnie trochę zniechęca: po zmierzchu te piękne okna wyglądają jak czarne dziury:(. A że u nas przez 1/3 roku zmierzch zapada przed 18-ą.... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 16.11.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ja mam jazdę na papierowe książki a mój P. na oryginalne płyty. Wącha książeczki, czyta od deski do deski (nawet w jakim studio nagranie było reaalizowane). Ale ja lubię mieć regały zajęte ksiązkami i płytami. Tak ciepło i bezpiecznie się czuję. Ja mam taką jazdę, że ZAWSZE muszę mieć w domu kilka nieczytanych książek (wszystkie co mam to przeczytałam) w zanadrzu. Jak się zapasik książek do przeczytania zmienszy do dwóch to zaczynam mieć głód książkowy i robię zaraz zakupy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 16.11.2012 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Nihiru chyba najlepszy styropian ma 0,3 a szyby robi sie 0.5 moja znajoma za ogrzewanie całoroczne domy 185 m2 płaci 3600 zł Jak sobie dobrze oświetlisz ogród to nie ma czarnych chmur Ja nie lubię załaniac okien, my tez mamy niemałe przeszkenia, najwazneijsze, zeby nie miec bezpośredniego sąsiedztwa i podglądnia Edytowane 16 Listopada 2012 przez emiranda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 hmmm, jeszcze trochę i mnie przekonasz. może powinnam zacząć zbierać kasę na okna? Mirelko - jak ja się cieszę że tak nie mam:lol2: mnie wystarczy trzymać z daleka od księgarni i już jest oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 16.11.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Nihiru chyba najlepszy styropian ma 0,3 a szyby robi sie 0.5 moja znajoma za ogrzewanie całoroczne domy 185 m2 płaci 3600 zł Styropian to ma lambdę czyli współczynnik przewodzenia ciepła max jaki znam 0,031, a dla szyb 0,5 to współczynnik przecikania ciepła U - wiec nijak to porównywać Można natomiast porównać dobre okno jak piszesz o U=0,5 do tej samej wartości U dla sciany, która zgodnie z rozporzadzeniem może mieć max. 0,3. Domy energooszczedne powinny mieć jednak znacznie niższe U. Czyli jednak bedzie różnica ale nie można tez popadać w skrajności, bo dzieki tym przeszkleniom bedziemy mieć też zyski ciepła (pod warunkiem prawidłowego ich zaprojektowania). Edytowane 17 Listopada 2012 przez kasia_labo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Kasiu - Ty chyba też sympatyk wielkich okien, sądząc po awatarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 16.11.2012 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Styropian to ma lambdę czyli współczynnik przewodzenia ciepła max jaki znam 0,031, a dla szyb 0,5 to współczynnik przecikania ciepła U - wiec nijak to porównywać Można natomiast porównać dobre okno jak piszesz o U=0,5 do tej samej wartości U dla sciany, która zgodnie z rozporzadzeniem może mieć max. 0,3. Domy energooszczedne powinny mieć jednak znacznie niższe U. Czyli jednak bedzie różnica ale nie można tez popadać w skrajności, bo dzieki tym przeszkleniom bedziemy mieć też zyski ciepła (pod warunkiem prawidłowego ich zaprojektowania). Ja to tak w skrócie (gdzies tam dzwoniło, tylko niewiadomo gdzie )napisałam, dzięki za fachowe wyjasnienia Pochwal sie swoim domem u nas, wielkie okna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 16.11.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Co prawda to prawda. Dom się pięknie nagrzewa przy dużych przeszkleniach na południowej wystawie. Zimą super, ale latem mi to bardzo przeszkadza dlatego celowo dom przerobiliśmy tak, żeby od południa miał tylko dwa małe okna na długiej ścianie. W zimie na to klnę, wielbię latem . Widać mam dom nie w tym klimacie co trzeba :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 16.11.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Co prawda to prawda. Dom się pięknie nagrzewa przy dużych przeszkleniach na południowej wystawie. Zimą super, ale latem mi to bardzo przeszkadza dlatego celowo dom przerobiliśmy tak, żeby od południa miał tylko dwa małe okna na długiej ścianie. W zimie na to klnę, wielbię latem . Widać mam dom nie w tym klimacie co trzeba :/. Jest taka zasada żeby przed przeszkloną elewacją sadzić drzewo lisciaste (w lecie daje cień w zimie słońce, bo liscie opadną). Tylko nie zawsze takie drzewo jest, a rośnie długo. Edytowane 16 Listopada 2012 przez kasia_labo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 16.11.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Tak u mnie duże okna przez 2 kondygnacje. Ciagle zabieram się za założenie dziennika budowy, ale jakoś też ciągle jest coś ważniejszego (a jestem już przy wykończeniówce). Ma być coś takiego: Na razie mam tak: Edytowane 17 Listopada 2012 przez kasia_labo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Na tym etapie to już nie dziennik budowy, tylko galerię zakładaj:) Bardzo polecam, bo dziewczyny są niesamowicie pomocne i świetnie doinformowane - można wiele skorzystać A drzewa liściaste to też smutny temat w naszej kochanej Polsce:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Co prawda to prawda. Dom się pięknie nagrzewa przy dużych przeszkleniach na południowej wystawie. Zimą super, ale latem mi to bardzo przeszkadza dlatego celowo dom przerobiliśmy tak, żeby od południa miał tylko dwa małe okna na długiej ścianie. W zimie na to klnę, wielbię latem . Widać mam dom nie w tym klimacie co trzeba :/. Na to są dwa sposoby: jeden opisała Kasia, a drugi to taki, żeby odpowiednio zaprojektować okap. Jak będzie miał dobrą szerokość (ok 1 m) , to latem, jak słońce wysoko, to zacienia okno, a zimą nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 16.11.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Babeczki my wszystko przemyśleliśmy luz, od tej strony granica przebiega 4m od elewacji od południowego-zachodu mamy widok na las i tam są duże przeszklenia + słońce popołudniem. Na sąsiadów nie chcę patrzeć a już tym bardziej na płot zaraz przy budynku. Duże drzewa z powodów jak wyżej w grę nie wchodziły . Okap też, choć już z innych. Natomiast w zimie od razu dodam brakuje mi słońca, nie ciepła . Nihiru, uwielbiam duże liściaste i mamy posadzonych sporo brzóz, duże owocowe i dojdą jeszcze inne nie wyobrażam sobie samych niskich nasadzeń :/. Edytowane 16 Listopada 2012 przez yokasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 16.11.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Aniu - ja wiem, że Ty jesteś w tym temacie chlubnym wyjątkiem - pamiętam projekt ogrodu A skoro od południa granica przed samym nosem, to oczywiście że nie bylo sensu robić tam dużych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 16.11.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Chyba, że jacyś nudyści się wybudują (np. obrzydliwy golas jak z Przyjaciół ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 16.11.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Na to są dwa sposoby: jeden opisała Kasia, a drugi to taki, żeby odpowiednio zaprojektować okap. Jak będzie miał dobrą szerokość (ok 1 m) , to latem, jak słońce wysoko, to zacienia okno, a zimą nie okap - ja mam tak zrobiony nawis, to co widać na zdjęciu to zadaszenie nad tarasem od jadalni. nawis ma ok.3metry i nawet przy tak duzym wysięgu, kiedy słońce nisko chodzi i już tak nie praży to dochodzą promienie do jadalni. Dodatkowo doswietliłam ja sobie oknem od wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiranda 16.11.2012 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 No, nie u mnie własnie jak Kasia pisze latem drzewa liściaste daja cień, a zimą nie ma więc jest slońce. Najgorzej jest we wrzesniu i październiku kiedy jeszcze są liście a słońce nisko, ale ogólnie jestem bardzo zadowolona z drzewek na nszej działce i działkach obok Tylte liście trzeba zbierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts