Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprzedawca z firmy kratki.pl poinformował mnie, że rura powinna mieć fi 110. Taką zainstalowałem. Ostatnio w Muratorze przeczytałem, że powinna mieć minimum fi 160. I bądź tu mądry. Kominek będzie pewnie miał moc około 15 kW, będzie okazjonalnie wykorzystywany. W domu będzie wentylacja mechaniczna, więc wkład musi być szczelny. Mam stan surowy, więc mogę wyciąć chudziak i wymienić rurę na szerszą, tylko czy trzeba ? Kto ma rację?
https://forum.murator.pl/topic/173606-%C5%9Brednica-rury-doprowadzaj%C4%85cej-powietrze-do-paleniska/

Sprzedawca z firmy kratki.pl poinformował mnie, że rura powinna mieć fi 110. Taką zainstalowałem. Ostatnio w Muratorze przeczytałem, że powinna mieć minimum fi 160. I bądź tu mądry. Kominek będzie pewnie miał moc około 15 kW, będzie okazjonalnie wykorzystywany. W domu będzie wentylacja mechaniczna, więc wkład musi być szczelny. Mam stan surowy, więc mogę wyciąć chudziak i wymienić rurę na szerszą, tylko czy trzeba ? Kto ma rację?

To zależy od wkładu jaki zastosujesz. Mały wkład mała rura, duży - duża...To z logiki wynika. Natomiast pytanie o rurę sprzedawcy nieszczelnych wkładów nie było raczej logiczne. Generalnie taka rura jaki króciec we wkładzie...

ja dowiedziałem się dzwoniąc do producenta kominków z zamkniętą komorą spalania. Powiedział ze 160mm. Przewidziałem taki otwór w stropie. Przed zamontowaniem rury jeszcze raz zadzwonie do innego producenta. To chyba najlepsze wyjście.
ja dowiedziałem się dzwoniąc do producenta kominków z zamkniętą komorą spalania. Powiedział ze 160mm. Przewidziałem taki otwór w stropie. Przed zamontowaniem rury jeszcze raz zadzwonie do innego producenta. To chyba najlepsze wyjście.

Jasne! Do dużej dziury zawsze mała rurę zmieścisz...Odwrotnie bywa z tym problem...

Co z tego, że rura duża...Ciśnienie jeszcze ważniejsze!

Ale w tym przypadku, to właściwie podciśnienie.

I im mniejsze, tym lepiej.

Jak jest jakiś długi odcinek, spiro, załamania, to trzeba przyjąc większą średnicę niż króciec przy wkładzie.

Nie wiem jakie króćce mają szczelne kominki innych producentów. Nie wiem na jaki się zdecyduję, na pewno nie będzie dużej mocy. Myślałem o około 15 kW. Rura biegnie tylko przez salon po prostej, ma zdaje się 4,5m . To pruć czy zostawić tę rurę?