cyprinus 12.11.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Sprzedawca z firmy kratki.pl poinformował mnie, że rura powinna mieć fi 110. Taką zainstalowałem. Ostatnio w Muratorze przeczytałem, że powinna mieć minimum fi 160. I bądź tu mądry. Kominek będzie pewnie miał moc około 15 kW, będzie okazjonalnie wykorzystywany. W domu będzie wentylacja mechaniczna, więc wkład musi być szczelny. Mam stan surowy, więc mogę wyciąć chudziak i wymienić rurę na szerszą, tylko czy trzeba ? Kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Sprzedawca z firmy kratki.pl poinformował mnie, że rura powinna mieć fi 110. Taką zainstalowałem. Ostatnio w Muratorze przeczytałem, że powinna mieć minimum fi 160. I bądź tu mądry. Kominek będzie pewnie miał moc około 15 kW, będzie okazjonalnie wykorzystywany. W domu będzie wentylacja mechaniczna, więc wkład musi być szczelny. Mam stan surowy, więc mogę wyciąć chudziak i wymienić rurę na szerszą, tylko czy trzeba ? Kto ma rację? To zależy od wkładu jaki zastosujesz. Mały wkład mała rura, duży - duża...To z logiki wynika. Natomiast pytanie o rurę sprzedawcy nieszczelnych wkładów nie było raczej logiczne. Generalnie taka rura jaki króciec we wkładzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.11.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 ja dowiedziałem się dzwoniąc do producenta kominków z zamkniętą komorą spalania. Powiedział ze 160mm. Przewidziałem taki otwór w stropie. Przed zamontowaniem rury jeszcze raz zadzwonie do innego producenta. To chyba najlepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 ja dowiedziałem się dzwoniąc do producenta kominków z zamkniętą komorą spalania. Powiedział ze 160mm. Przewidziałem taki otwór w stropie. Przed zamontowaniem rury jeszcze raz zadzwonie do innego producenta. To chyba najlepsze wyjście. Jasne! Do dużej dziury zawsze mała rurę zmieścisz...Odwrotnie bywa z tym problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.11.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Jasne! Do dużej dziury zawsze mała rurę zmieścisz...Odwrotnie bywa z tym problem... eniu a na małą 160 mm dużą nie założy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.11.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 nie mówimy o nakładaniu, tylko o przetykaniu (przez strop)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 13.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Co z tego, że rura duża...Ciśnienie jeszcze ważniejsze! Ale w tym przypadku, to właściwie podciśnienie.I im mniejsze, tym lepiej.Jak jest jakiś długi odcinek, spiro, załamania, to trzeba przyjąc większą średnicę niż króciec przy wkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 13.11.2012 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie wiem jakie króćce mają szczelne kominki innych producentów. Nie wiem na jaki się zdecyduję, na pewno nie będzie dużej mocy. Myślałem o około 15 kW. Rura biegnie tylko przez salon po prostej, ma zdaje się 4,5m . To pruć czy zostawić tę rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 14.11.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Z racji, że prosty odcinek, stosunkowo krótki, rura kanalizacyjna (mniemam), a najważniejsze - to już jest! Dlatego ciesz się tym, co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 14.11.2012 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Cieszę się, ale spokój mam zmącony. Spróbuję jakoś z tym żyć. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts