hokejgk1 13.11.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam Prosze doradźcie jakie duże HST (oczywiscie wmiare rozsądku nie 3m) mam wybrać jestem na etapie projektu w tej chwili mam zaprojektowane szerokość okna HST (w świetle muru szerokość 240cm) co daje dzwoniłem do producenta po otwarciu wielkość w świetle okna 100cm czy nie uważacie ze bedzie to kiepsko wyglądało jak jakies okno balkonowe i nie zrobi zadnego efektu w salonie :-/ może je powiększyć o 20cm ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.11.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 270. Dla mnie ideał (mieści mi się pięknie w transporcie). Praktyczne, zgrabne, nie za drogie. Ale czy dla Twojego domu to będzie dobre rozwiązanie? Czy nie zespuje elewacji, ustawności pomieszczeń? Projektant wpisując 240cm na pewno miał coś na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 13.11.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 efekt robi hs 4metry:)240 to mało jak na HSa (moje zdanie) .przy takiej szerokości wybrał bym PSK gdzie światło przejścia będziesz miał 110 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 13.11.2012 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 W ZAŁĄCZNIKU RZUT PRATERU [ATTACH=CONFIG]147871[/ATTACH] MÓGŁ BYM powiekszyć troche w strone kanapy o jakies 10-20cm w dół raczej nie bo bedzie wchodzic na komode.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 13.11.2012 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Elewacja od tarasu[attach=config]147872[/attach] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 13.11.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Troche po powiększeniu by nachodziło na słupek od tarasu ale chyba nie byl by to duzy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.11.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 efekt robi hs 4metry:) .... dokładnie albo i większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 13.11.2012 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Może mi ktoś w 2 słowach wyjaśnic czym różni się HST (Podnoszono-przesuwne), PSK (Uchylno-przesuwne). Czy ten system uchylny jest równie dobry ? HST wyda się naprawde porządny i masywny... A tu taka płachta szkła ma się uchylać średnio to widze ... (nie widziałem w realu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 13.11.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 jak dołożysz te cm od strony kanapy to nie będzie brzydko wyglądało bo wyjdzie po za daszek na tarasie? poza tym 10cm da ci 5 cm więcej a to i tak moim zdaniem mało jak na fajne przejście w tarasie. Wiesz jak wygląda HS a nie wiesz jak PSK(suwanka) bardziej popularniejsza (tańsza) wersja okna przesuwnego.uchylasz wyjeżdżasz suwasz (taki skrót działania) przy twojej szerokości PSK z automatem dobrze zamontowane będzie fajnie działało. po fotce elewacji fajnie wyglądał by taki duży hs na cała tą ściankę ale podział pokoi nie pozwala a jak się nie ma co się lubi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 13.11.2012 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nie niewyjdzie bedzie schowany jakies 30cm pod daszkiem. Czyli mówicie że HS nawet szer (otwór w murze) 260 nie bedzie dobrze wyglądał ???, wiadomo że nie bedzie wielkiej płachty szkła, ale chodzi o to zeby sie nie zrobiły malutkie dwa przeszklenia ... (przy 260 otwór powinien juz byc 110cm wiec zawsze 10cm wiecej)No i zalezy mi na jakości okna. Znalazłem takie foto to jest wymiarów (260x240) ale drewniane, czy PVC mają duzo grubsze oscieżnice ???http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/87/28/82/2787288249 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 13.11.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 ja nie mówię że będzie źle wyglądał tylko chodzi o światło przejścia, jeśli ci będzie takie odpowiadać to nie ma co się zastanawiać bo HS to taki mercedes! tu masz takiego szerokiego na 220cm i klient zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.11.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Na foto masz przesuwkę typu HST z drewna meranti ( Azja) - termo próg wysokości 25 mm.Skrzydło aktywne nie licuje ze skrzydłem stałym czy jest zamknięte czy otwarte - nie są w jednej linii jak są zamknięte.Przesuwka typu PSK licuje na funkcji zamkniętej ze skrzydłem stałym. Dopiero po otwarciu klamką odchodzi do wewnątrz pomieszczenia i przesuwa się na część stałą. Próg jest wysokości 68 mm. Różnica w cenie na korzyść PSK wynika z różnicy cen okuć, które dedykowane dla HST są dużo droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 13.11.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 PSK będzie też cieplejsze - jak pisał witek86, z automatem będzie śmigał bez zastrzeżeń.Na PSK zapewne dostaniesz też dłuższą gwarancje producenta, HS ma często skróconą gwarancje do roku lub dwóch lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 14.11.2012 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Faktycznie przy 220 szału nie ma , myśle że powiększenie do 260 powinno mnie zadowolić ... 1. Dla czego na PSK udzielana jest dłuższa gwarancja, wydaje Mi się że HST to porzadniejszy system 2. Słuszałem (rozmawiałem z doradcą technicznym Aluplast) powiedział że przy niewielkich oknach - przy HS-ach może wystąpić efekt kołysania (pewnie zpowodu niewielkiego rozstawu rolek i niewielkiego ciężaru) jak te 220 sie sprawuje ? 3. na tym foto jest jakaś co to za skrzynka nad tym oknem (roleta - chyba nie ?) - i dlaczego powstała taka szpara nad tą skrzynką (zły dobór wielkości okna ?) 4. Jak wygląda mocowanie takiego okna z roletami nadokiennymi np. RKS ??? (czy lepiej stosować rolete natynkową ????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.11.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 przy 260 cm będzie ok ad1. Nie wszędzie jest tak że hs ma krótszą gwarancję (Nie wszystkie firmy robią HS,przy takim okien sprawa fachowości to podstawa jeśli chodzi o montaż oraz wykonanie) ad2. takie samo zjawisko może wystąpić przy PSK a nawet w szafach wnękowych (musi się zgadzać wysokość do szerokości ) co do tego hs z fotki klienci nie narzekają więc pewnie ok:) ad3. HS ma zamontowane poszerzenia do których przyjdzie roleta typu RZ (do zabudowy) wyszła luka bo wylanie równo wieńca jak widać było za trudne dla murarzy a po bokach są naświetla które zgrywają się górami.oczywiście luka odpowiednio załatana:D ad4 nie wiem jak inni ale jeśli HS z roletą to tylko RZ lub RS nie nadstawne! ale wiem że są firmy które dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 14.11.2012 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Niby wszystko OK (przemawia do mnie ta roleta bardziej niz nadstawna), ale kolejne pytanie, jaka wyjdzie szeroka ta skrzynka przy oknie wysokim 230cm ??? Musiała by być bardzo gruba izolacja żeby od zewnętrznej strony zlicowała z tynkiem (20-25 cm??). Jak wygląda sprawa izolacji czy taki RZ ma od strony gdzie jest mocowna do poszerzenia jakąś wkładke styropianową ??? I jak takie okno wygląda od wewnątrz ? Rozumiem że pod nadprożem mam poszeżenie okienne (czyli pewnie pas 20-25cm) w kolorze stolarki okiennej ? {posiada Pan takie foto) ???Może RS był by najlepszym rozwiązeniem pod względem termicznym ... ??? (Będzie pod dachem tarasowym wiec woda na niego leciec nie będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 14.11.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Niby wszystko OK (przemawia do mnie ta roleta bardziej niz nadstawna), ale kolejne pytanie, jaka wyjdzie szeroka ta skrzynka przy oknie wysokim 230cm ??? Musiała by być bardzo gruba izolacja żeby od zewnętrznej strony zlicowała z tynkiem (20-25 cm??). Jak wygląda sprawa izolacji czy taki RZ ma od strony gdzie jest mocowna do poszerzenia jakąś wkładke styropianową ??? I jak takie okno wygląda od wewnątrz ? Rozumiem że pod nadprożem mam poszeżenie okienne (czyli pewnie pas 20-25cm) w kolorze stolarki okiennej ? {posiada Pan takie foto) ???Może RS był by najlepszym rozwiązeniem pod względem termicznym ... ??? (Będzie pod dachem tarasowym wiec woda na niego leciec nie będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 14.11.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Podepnę się pod wątek: W projekcie miałem 3 okna HS, po sprawdzeniu cen tych rozwiązań stwierdziłem, że pozostanie tylko jedno. Okno w takim rozmiarze. Jak to rozsądnie zaplanować (HS lub PSK), pozostawić podział, czy zmienić z 3 na 2? Wymiary zew. stolarki:397x259 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.11.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Niby wszystko OK (przemawia do mnie ta roleta bardziej niz nadstawna), ale kolejne pytanie, jaka wyjdzie szeroka ta skrzynka przy oknie wysokim 230cm ??? Musiała by być bardzo gruba izolacja żeby od zewnętrznej strony zlicowała z tynkiem (20-25 cm??). Jak wygląda sprawa izolacji czy taki RZ ma od strony gdzie jest mocowna do poszerzenia jakąś wkładke styropianową ??? I jak takie okno wygląda od wewnątrz ? Rozumiem że pod nadprożem mam poszeżenie okienne (czyli pewnie pas 20-25cm) w kolorze stolarki okiennej ? {posiada Pan takie foto) ??? Może RS był by najlepszym rozwiązeniem pod względem termicznym ... ??? (Będzie pod dachem tarasowym wiec woda na niego leciec nie będzie) jeśli zrobisz roletę podzieloną na dwie części to powinna zmieścić się w puszcze 18cm puszka zamontowana do poszerzeń na pewno będzie cieplejsza niż roleta nadstawna! od wewnątrz zakrywasz poszerzenia tak by zostało widoczne tylko okno. trochę ciemne ale myślę że coś tam widać. okno w kolorze orzech poszerzenia białe bo po co dopłacać za kolor jak i tak będą zakryte:) o termikę rolety bym się nie martwił ale zawsze można dać RS lub roletę typu rondo (zaokrąglona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.11.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Podepnę się pod wątek: W projekcie miałem 3 okna HS, po sprawdzeniu cen tych rozwiązań stwierdziłem, że pozostanie tylko jedno. Okno w takim rozmiarze. Jak to rozsądnie zaplanować (HS lub PSK), pozostawić podział, czy zmienić z 3 na 2? [ATTACH=CONFIG]148107[/ATTACH] Wymiary zew. stolarki:397x259 to ma być drewno czy pcv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts