Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Od dłuższego czasu zaglądam na stronkę muratora w poszukiwaniu porad, odpowiedzi, ciekawych rozwiązań i inspiracji.

Za kilka dni kupuję dom, stary, z cegły - do generalnego remontu, dom wybudowano w latach 1910-1914, jest naprawdę stary :-) mój chłopak się śmieje, że jak go budowali, to krzyczeli "Heil Hitler" ;-)

Nie wiem, czy uda dodać mi się zdjęcia, postaram się :) opiszę troszkę ten dom.

Dom jak już wspominałam zbudowano na początku XX-wieku, mimo iż nie wygląda, jest naprawdę duży. Dom składa się z piwnicy (2 pomieszczenia), parteru (kuchnia, pomieszczenie z piecem chlebowym, dwa pokoje, duży korytarz) no i góry - strych ogromny do tego taka a'la antresola.

Dom stoi na działce ok. 9 arów - której niestety nie widać i nawet za bardzo nie da się zagospodarować - większość do dość stroma skarpa - zastanawiamy się nad "wyciągnięciem" tej skarpy na tyle na ile się da - no zobaczymy. Do tego przy domu nie ma żadnej kanalizacji - jedyną opcją jaka wchodzi w grę jest albo szambo albo oczyszczalnia przydomowa - ja jestem za tą drugą opcją - w niedalekiej przyszłości planujemy dzieci a wiadomo jak dużo wody przy nich idzie...

No i jest jeszcze jeden mankament - do domu przyklejona jest stodoła, której póki co nie możemy kupić - bardzo byśmy chcieli ale jest jakiś konflikt między jej właścicielami i narazie nie rozważają sprzedaży.

Poniżej wklejam zdjęcie domu z zewnątrz.

https://lh6.googleusercontent.com/-z2_dLUe9yCo/UKI9cIN1DXI/AAAAAAAAABY/SGj2Ru05MPc/s691/DSC_0513.JPG

DSC_0511.jpg

DSC_0513.jpg

DSC_0517.jpg

DSC_0528.jpg

DSC_0531.jpg

DSC_0511.jpg

DSC_0513.jpg

DSC_0517.jpg

DSC_0528.jpg

DSC_0531.jpg

Edytowane przez elsee

Witam się u Ciebie i od razu robię :jawdrop:

Piękny, cudny , niesamowity aż mi brak słów aby opisać twój dom.

Sama mam zapisane zdjęcie takiego domu z początku zeszłego wieku ( zresztą bardzo podobnego do twojego- pewnie stąd ten zachwyt) i jeżeli kiedykolwiek zdecyduje się na dom to będzie właśnie w takim klimacie.

Póki co to ostatnie zdjęcia.

DSC_0560.jpgDSC_0561.jpg

Wszystkie zdjęcia powyżej były robione w październiku - stąd ta bujna roślinność :) zbyt wiele przez nią nie widać. W tym tygodniu - max na początku następnego podpisujemy umowę u notariusza i jak dostanę klucze to porobię jakieś nowe fotki.

Z jednej strony nie mogę się już doczekać - z drugiej jestem pełna obaw co nam przyniesie remont tak starego domu, może jakieś skarby znajdziemy :)

Witam się u Ciebie i od razu robię :jawdrop:

Piękny, cudny , niesamowity aż mi brak słów aby opisać twój dom.

Sama mam zapisane zdjęcie takiego domu z początku zeszłego wieku ( zresztą bardzo podobnego do twojego- pewnie stąd ten zachwyt) i jeżeli kiedykolwiek zdecyduje się na dom to będzie właśnie w takim klimacie.

Witam

Z jednej strony jestem zaskoczona a z drugiej przeszczęśliwa, że ktoś - Ty weszłaś na mój wątek, mam nadzieję, że uda mi się wyremontować ten domek, bo strasznie marzy mi się mieszkanie w takim klimatowym domu.

Póki co to zapowiada się na cały ogrom prac, no i wydatków, postaram się na bieżąco informować o postępie i dodawać nowe fotki.

Pozdrawiam Cię serdecznie mrówko

Domek klimatyczny! Lubie starocie, ale chyba bala bym sie kupowac i remontowac wiecznie remontowac! Takie domy to jest studnia bez dna!Wiem co mowie bo dlugo mieszkalam w takim domu! Powiem szczerze, ze wolala bym zburzyc i zbudowac od podstaw taki sam nowe to nowe! I gwarantuje, ze duzo wiecej nie wydasz! W takim starym domu i tak musisz zrobic nowa kanalize i elektryke. Nowy dach! Wiecznie bedzie wychodzila wilgoc, nawet w pol roku po generalnym remoncie smierdziec bedzie stechlizna! Ja zastanawiala bym sie nad zburzeniem i wybudowaniem takiego samego nowego! Ale to tylko moje zdanie ;-)

Domek klimatyczny! Lubie starocie, ale chyba bala bym sie kupowac i remontowac wiecznie remontowac! Takie domy to jest studnia bez dna!Wiem co mowie bo dlugo mieszkalam w takim domu! Powiem szczerze, ze wolala bym zburzyc i zbudowac od podstaw taki sam nowe to nowe! I gwarantuje, ze duzo wiecej nie wydasz! W takim starym domu i tak musisz zrobic nowa kanalize i elektryke. Nowy dach! Wiecznie bedzie wychodzila wilgoc, nawet w pol roku po generalnym remoncie smierdziec bedzie stechlizna! Ja zastanawiala bym sie nad zburzeniem i wybudowaniem takiego samego nowego! Ale to tylko moje zdanie ;-)

Witam Cię :)

Dużo zastanawiałam się czy kupić taki stary dom, ale ten zdecydowanie do mnie przemówił, nie stać mnie na budowę nowego, zresztą ten ma niepowtarzalny klimat, swój własny urok.

W domu jest bardzo sucho, nawet biorąc pod uwagę przeciekający dach - który oczywiście trzeba będzie wymienić. Dom stoi na skarpie, jest do niego przypisana studnia, wg której widać, iż woda jest jakieś 15m pod powierzchnią ziemi - więc dość głęboko. W piwnicy na podłodze jest glina - tak sucha, że jak się po niej chodzi to wzburzają się tumany kurzu :))) no i poza tym będziemy skuwać oczywiście tynki, więc raczej nie będzie śmierdziało stęchlizną.

Na ścianach nie ma wilgoci, jak tylko zabezpieczymy dach (na wiosnę będziemy go wymieniać) to problem z zaciekami w ogóle zniknie.

Pozdrawiam Cię i dziękuję za wypowiedź.

Domek fajny bardzo podoba mi się piwnica ciekawa jestem jaka jest wysoka?

Jeżeli nie wychodzi nigdzie pleśń to super tzn, że naprawde nie jest to podmokły teren. U nas w naszym starym domu teren był mokry wiec dlatego pewnie tyle wilgoci a przy okazji smrodu stechlizny.

Ile chcecie przeznaczyć na remont?

Koniecznie musi być piecyk taki kuchenny kaflowy ach moje marzenie...chyba zrobie taki w budynku gospodarczym u siebie.

No i imitacja belek na suficie przynajmniej w kuchni. Są takie ze styropianu a wygladaja jak drewno.