Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Dom pod jarząbem 7 czy będzie energooszczędny lubelszczyzna

Recommended Posts

Witam, planuję budowę domu parterowego według projektu "Dom pod jarząbem 7" 92m2. Planuję: WM (GWC- na tym myślę), CO kable grzejne, CWU bojler elektryczny, kominek (sugestia żony), ocieplenia - dużo, brak okien od północy.

Moje pytania:

1. Według projektu domek ma strop w postaci płyty żelbetowej - czy zmieniać na drewniany, jak ocieplić (okleić od góry styropianem)?

2. WM - kogoś polecacie do wykonania projektu wentylacji?

3. OZC -kogoś polecacie kto może to zrobić?

4. Kominek - wiem że szczelny, jaki model w rozsądnej cenie?

5. CWU - bojler elektryczny, ale w kuchni może podgrzewacz pojemnościowy 5l?

Pozdrawiam,

łukasz

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem-7/m4d5b82166d246,1073

O taki chodzi?

Niby prosty a najeżony mostkami cieplnymi jak prosie kaszą !

Pakiet energooszczędny ARCHON+ to zestaw alternatywnych, dodatkowych rozwiązań projektowych, w którym pokazaliśmy jak podnieść energooszczędność domu i obniżyć koszt energii potrzebnej do jego ogrzania. Realizowanie domu z uwzględnieniem rozwiązań zawartych w Pakiecie to kompromis pomiędzy zwiększeniem nakładów na budowę domu a oszczędnościami, jakie te nakłady przyniosą w przyszłości.

W pakiecie otrzymasz:

- informacje na temat prawidłowego usytuowania domu na działce względem stron świata

- szczegóły rozwiązań ocieplania ścian, dachu, stropu, podłogi, balkonu

- rozwiązania eliminujące bądź ograniczające występowanie mostków termicznych

- sposoby mocowania okien z ograniczeniem występowania mostków termicznych

to się dobrze czyta i dobrze sprzedaje ale to nic nowego !

Dobra zwracam honor dają ten poradnik za darmo chwała mi za to !

Kiedy prawy górny róg budynku wskazuje południe (bo innego sensowengo ustawienia nie widzę) to od północy mamy

kaszanę w postaci nie wiem jak to nazwać okna z radiatorem co by więcej płacić za nic taka wizja architekta...

po grzyba to jest wszelkie takie dziwolongi won z bryły oddylatowane i po sprawie.

Projekt zgodny z wyżej podlinkowanym.

W ramach wyjaśnienia.

1. Brak wystającego okna narożnego, które zastąpione zostanie "normalnym" na frontowej ścianie budynku.

2. Do kasacji ten wynalazek nad wejściem.

3. Północna ściana to ta z oknem do łazienki - okno do kasacji.

Proszę o uwagi.

Jeśli "planujesz" to znaczy "kupiłeś projekt i będziesz go zmieniał", to jest szereg rzeczy, które tu warto zmienić, ale i tak będzie ciężko.

Jeśli to oznacza "podoba Ci się ten projekt i chcesz go kupić a potem wdrożyć", to raczej poszukałbym innego. Tym bardziej, że i tak chcesz go sporo pozmieniać. To już lepiej chyba będzie zrobić projekt od podstaw.

Na takim etapie i ja jestem tylko że u mnie innej opcji nie ma i być nie może jak projekt indywidualny.

Zresztą sam maczam w tym palce ... i nie widzę inaczej jak ściana ma mieć 70dych wełny to tak ma mieć.

Konstrukcja ramowo-kratowa, płyta fu na XPS plus piwnica bo dom jest w brzeg obecnie wkomponowany

to szkoda było by nie wykorzystać i zrobić sobie garaż 7x7 m np.

Nie będzie gracił działki, ludziska tam szok przeżyją bo jak to "chałupa" bez okien od drogi...

tylko że tam jest północny wschód tak 80% północny.

Wejście oryginalnie od drogi przejdzie na bok.

Zostaną wjazdy do garażu i też planuję na okres zimy wzdłuż wjazdu zapodać rozsuwany fartuch aby nie kraść "ciepła z domu

ale to się zobaczy.

mnie inspiruje ta strona http://www.linwoodhomes.com/house-plans/cabins-garages/.

To taka mała historia nie pójścia na kompromis żaden.

Bryła mnie się podoba nie powiem że nie.

Tylko dla czego ten dom jest naszpikowany kominami ? nie wiem; stare dziadki to projektują co żyją

200zł za tonę węgla i palimy !

Dobra wpadłem na pomysła waśnie w czasie pisania, ten przypadek inspiruje do twórczego myślenia.

Masz mieć nie używane poddasze?

Doświetlić na wskroś pomieszczenia od "północy" przez dach i sufit

naturalne światło to jest to :) więcej nie powiem:D

Projekt jeszcze nie kupiony, ale ze względu na mpz to wydaje się właściwy kompromis. Miałem już dom, większy, i teraz wiem, że tyle m2 mi nie jest potrzebne. Kominy to tylko zostanie ten do kominka. Sporo zmieniać, to raczej kosmetyka -likwidacja komina, zmiana okien itd. Zastanawia mnie ten strop, poddasze potraktuje jako ewentualny skład rzeczy zbędnych.

Projekt indywidualny to chyba duże pieniądze?

to Ci pomogę troszkę bo dzięki Twojemu projektowy i zastanawianiu się wpadł mi pomysł

na swój dom tj doświetlanie pomieszczeń.

Mała inspiracja z uczelni http://www.mmrzeszow.pl/artykul/zdjecie-sala-wykladowa-0#photo

Tylko w dach daje poliwęglan a w strop szybę okienną a na to daję okiennicę i robię to na poddaszu

a na zimę prowadnica i zgarnianie śniegu i teraz zbieram pomysł na to

aby to chciało tak działać jak ja teraz to widzę.

U Ciebie potrzeba kosmetyki nie jakieś radykalnej tylko pomyśleć jak co wykorzystać i

nawet to załamanie w salonie prawy środkowy bok rzutu.

Bo widzi zamierzam teraz u siebie poprowadzić okna do prawie linii gruntu a za nie do poziomu parteru "wstawić" ścianę fu.

Cel ma się grzać od słońca i dogrzewać posadzkę w salonie.

A jeszcze do okien w dachu u Ciebie przy nie zamieszkanym poddaszu będzie łatwiej...

ja muszę kombinować bo zamiast dom na stoku od południa to mam w brzegu od północy i największa elewacja jest właśnie od północy

z minimalnym skierowaniem na wschód.

U Ciebie okna na elewacji "ogród" więcej tego trzeba

kominkiem myślę że obskoczył by i ogrzewanie całości i ciepłą wodę uż.

zawsze można dać wrota z wełny aby nie przegrzewało pomieszczenia pomysł tak w czasie pisania....

może coś z tego będzie.

Witam

Podepnę się jak można pod temat. Zainteresowany jestem domem z linku (Kasjopea 3):

http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-3

Podoba się nam układ pomieszczeń oczywiście po drobnych przeróbkach :).

Jak oceniacie można zrobić z niego energooszczędny:

- ściana zewnętrzna pustak ceramiczny 25cm + 20cm styropianu - jak w projekcie

- ewentualna zmiana wentylacji na mechaniczną z rekuperacją, może z GWC

- dać dodatkowe ocieplenie pod dachem + 10 cm styro w garażu (na ścianach od części mieszkalnej?

- CO + CWU albo gaz (piec kondensacyjny) albo ekogroch (nie wiem czy będzie taniej niż na gazie) ?

- zastanawiam się nad instalacją solarną do CWU - w projekcie dach kopertowy i 25 stopni nachylenia nie wiem czy to dobre warunki dla solarów?

- na co warto zwrócić uwagę, co usunąć, chętnie wysłucham bardziej doświadczonych

Wdzięczny będę za każdą sugestię.

Pozdrawiam

Marcin

Zakładamy że garaż będzie wyznaczał północ.

neee potrzeba aby narożnik lewy górny wskazywał południe

Na dole wyrównał bym "ogrodem zimowym ten załom co by nie było "podcienia

nie wiem czemu to tak trudno "architektom" zrozumieć że nie produkuje się takich załomów

No i ten taras nad kuchniom no ja pierdziu

załamka od północy mamy łapacz śniegu ach to "polskie" budownictwo :jawdrop:

Witam, planuję budowę domu parterowego według projektu "Dom pod jarząbem 7" 92m2. Planuję: WM (GWC- na tym myślę), CO kable grzejne, CWU bojler elektryczny, kominek (sugestia żony), ocieplenia - dużo, brak okien od północy.

Moje pytania:

1. Według projektu domek ma strop w postaci płyty żelbetowej - czy zmieniać na drewniany, jak ocieplić (okleić od góry styropianem)?

Pozdrawiam,

łukasz

Malutki miły domek. Zawsze dom parterowy będzie miał wieksze zużycie energii w odniesieniu do m2 jak dom piętrzowy. Ale wybrałeś parterowy. Podstawa domu energooszczędnego jest wartość współczynnika przenikania przegród budowlanych jak chcesz dom energooszczędny to polecam 0,15 W/m2K (strop podłoga ściany). Co do usytuowania domu to tym się nie przejmuj bo i tak nie masz na to wpływu. Pochwalam wentylację mechaniczna, jeżeli chodzi o o GWC to zyski ciepła około 5-7% oczywiście tylko z wentylacji jednak zapobiega zamarzaniu rekuperatora i to jego najbardziej cenna cecha. Ogrzewanie podłogowe i rozsądny wybór żródła ciepła (kocioł kondensacyjny lub pompa ciepła). Dla wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła bardzo ważna jest szczelność budynku, w przeciwnym razie generujesz dodatkowe strumienie powietrza i oszczędność niewielka. Wszystko daje się dokładnie policzyć wraz z opłacalnością różnych opcji . Koszt pełnej analizy to około 500zł.

Pierwsze --> cel--->grzanie--->tylko wody użytkowej---> standard grzewczy plus energetyczny.

Tak powinno być.

A nie jakieś pompy gazy itp po jakiego grzyba?

Kominek jako opcja jest---> najtańszy.

Jak by ktoś nie wiedział to.

Sam zastanawiam się nad może nie kominkiem a mirko piecem--->

Tylko założyłem sobie że nie chcę mieć komina ale może dam się przekonać :D

Oczywiście jak już to piec---> płaszcz wodny ---> 3kW -4kW max stal H25S20N9 gatunek na kosze hartownicze

i wiekuisty.

Na "lato" wrota i obudowa co by nie przegrzewał i siup do zbiornika na wodę prysznicową.

Kolegi dom można i trzeba jeśli chodzi o "ogrzewanie" zmusić do braku ogrzewania bo jest to możliwe.

,,Wszystko daje się dokładnie policzyć" Pytanie tylko kto to liczy i jaki cel tego liczenia,czy raczej udowodnienia jakiej prawdy.Z mojego GWC rurowego wylatuje powietrze o tmp.17oC pomiar z 16.11.2012.To mówisz ,że pełna analiza to jakieś 500zł? I twierdzisz,że GWC to zysk 5-7%?Analizuj.Analizuj.Może ci wyjdzie co by nie izolować domów no bo kocioł kondensacyjny czy pompa ciepła.:bash:

Jakieś gęsto żebrowe... z tego co wiem to jest pomieszanie z poplątaniem.

I tak trzeba zrobić stemplowanie i tak.

Albo lany żelbetowy, albo drewniany bo prosty razem z więźbą np jako prefabrykat.

Sam stawiam jak najwięcej drewna.

Dla czego?

1. Poza budową przygotuje dużo elementów.

-takie uwarunkowania budowy u mnie.

2. Kiedy bym był zdecydowany na tradycję to tylko żelbet

-rama żelbetowa i po sprawie.

3. Całość na płycie fu.

,,Wszystko daje się dokładnie policzyć" Pytanie tylko kto to liczy i jaki cel tego liczenia,czy raczej udowodnienia jakiej prawdy.Z mojego GWC rurowego wylatuje powietrze o tmp.17oC pomiar z 16.11.2012.To mówisz ,że pełna analiza to jakieś 500zł? I twierdzisz,że GWC to zysk 5-7%?Analizuj.Analizuj.Może ci wyjdzie co by nie izolować domów no bo kocioł kondensacyjny czy pompa ciepła.:bash:

Jest typowe że każdy kto ma zamontowany pewien system w swoim domu bezwzględnie go chwali i poleca innym. Mylisz chyba gruntowy wymiennik ciepła z rekuperatorem . Temperatura po wyjściu z gwc to 5 stopni maksymalnie (taka jest temperatura gruntu) Twoje 17 stopni masz zapewne w powietrzu wychodzącym z rekuperatora.

Moje pytania:

Pozdrawiam,

łukasz

O tym jak istotny jest wybór źródła ciepła może świadczyć analiza dla tego budynku przyjmując zapotrzebowanie zapotrzebowanie na energie użytkową Eu=40kWh/m2 rok , powierzchnia użytkowa 98 m2. W obliczeniach przyjęto ceny :

Gaz 2,6 zł za 1m3

Węgiel 800 zl za 1t

Energia elektryczna 0,43 1kWh (średnia a taryfy nocnej i dziennej).

Sprawności poszczególnych systemów zgodne z metodologią obliczania dla świadectw energetycznych.

Przyjęto ilość ciepłej wody - 35 l na osobe dziennie , 3 osoby

Nie obliczam dla kominka bo to raczej ozdoba a nie system grzewczy. Niska sprawność, brak komfortu cieplnego w całym domu, zanieczyszczone pomieszczenie,

Corel.jpg