Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obmiar ogrodzenia

Recommended Posts

mam w planach wykonać ogrodzenie a dokładnie okleić mur betonowy jakąś okładziną (klinkier lub kamień). Aby uniknąć niespodzianki po wykonaniu ogrodzenia, a dokładnie przy rozliczeniu z wykonawcą, szukam informacji nt. PN lub innej normy dot. dokonania obmiaru ogrodzenia. Obmiar jest wykonywany na murze surowym (z bloczków betonowych) czy po jego obłożeniu? Okapniki (czapki) na słupkach i murze są przy obmiarze uwzględniane do szerokości podmurówki/słupka czy też z częścią wystającą poza podmurówkę/słupek?

Chodzi mi o rozliczenie kosztów robocizny i wyliczenie m2 będących podstawą do płatności.

Piotr M: nie wiem skąd piszesz, ale to "se tak nie da prosto". Możesz obliczyć metry kwadratowe ogrodzenia, ale inaczej ci policzą, n.p. za udziwnienia, a inaczej z prosty płot. Czapki / daszki muszą wystawać z każdej strony po kilka cm poza główny mur. Najlepiej byś po prostu zadzwonił do jakiegoś wykonawcy by do ciebie podjechał i być mu pokazał i powiedział co chcesz. Ja kilku, z różnych powodów znam - tylko nie wiem skąd Ty piszesz

blechert: pytanie tylko czy lepiej będzie mu z materiałem czy tylko robocizna. Ja bym, zapytał się o jedno i o drugie potem sam podzwonił. Kilka razy widziałem jak klient miał szajsowaty kamień bo sprzedawca się chciał pozbyć tego co mu zalegało... lub wziął taniej bo dawali i pchnął to dalej...