shareds 13.11.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam wszystkich, Na poczatku sie przywitam, jestem nowym uzytkownikiem pompy ciepła i jako, że tu pisze to z problemami:) Mam kilka pytań. PC mam z kolektorem pionowym, 6 odwiertow (4x 60m i 2x 40m oddzielone każdy od siebie na około 5m). Sondy ( rura PE 40) połączone są w rozdzielniku w studni jakieś 1m pod ziemią. Od rozdzielnika do pompy jest ok 30m i zasilanie i powrót również zakopane są na około 1,2m pod ziemią oddzielone od siebie na około 20cm ziemią bez izolacji. W kolektorze mam roztwór z wody i glikolu polietylenowego z temperatura krzepnięcia jakieś -5 stopni. Sprężarka 12 KW Copeland, powierzchnia grzewcza 250m2, ogrzewanie podłogowe, izolacja budynku 12cm styropian, dom wybudowany 3 lata temu i teraz pytania: - Czy zastosowany roztwór jest poprawny ? Zdaję sobie z tego sprawę, że im większe stężenie tym większa lepkość, ale czy nie mam za małego? - Czy rozwiązanie z sondami, rozdzielnikiem i doprowadzeniem do pompy jest poprawne? Problem polega na tym, że pompa nie jest w stanie ogrzać domu do temperatury powyżej 22 stopni przy obecnej sytuacji pogodowej. Winę w tym upatruje ja jako obserwator w zapowietrzonym DZ, ponieważ czasami wymiennik w pompie mi zamarza. Z góry dzięki za jakieś wskazówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 13.11.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (...) - Czy zastosowany roztwór jest poprawny ? Zdaję sobie z tego sprawę, że im większe stężenie tym większa lepkość, ale czy nie mam za małego? (...) Miałem ostatnio badany u siebie roztwór glikolu w DZ i miałem temp. krzepnięcia -22 stopnie, a serwisant podał, że ok -18 jest wartością bardzo bezpieczną i przez nich zalecaną (niektórzy producenci podają -13, -14 stopni jako zalecane temp. krzepnięcia). Zapewne są to wytyczne ze sporym marginesem bezpieczeństwa, ale i tak -5 to IMO zbyt mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witaj. Masz zdecydowanie za "oszczedny" roztwor glikolu (czyba propylenowy miales na mysli - ten "jadalny" ) Ja mam w proporcjach takich, ze przy -20*C zeszlej zimy w baniaczku w nocy tylko z wierzchu zgestnial. Twoja pompa przy temperaturach zasilania DZ bliskich 0*C spokojnie go zamrozi. 12kW to rozumiem ze moc grzewcza PCi. DZ nie masz za malutkiego - tak "na oko" (troszke martwia mnie te nierowne dlugosci petli - masz rotametry aby zrownowazyc przeplyw w kazdej z nich?) Napisz jakie masz temperatury zasilania i powrotu na DZ? Jaka temperatura wody idzie w podlogowke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.11.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 SZYBKO radzę "zagęścić" stężenie, do około -15 będzie dobrze, bo jak złapie porządnie parownik i rozszczelni to naprawa tania nie będzie!!! No i rury dobiegowe oddalone o 20cm na 30 metrach to chyba żart instalatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shareds 14.11.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Temperature powrotu mam -0,6 stopnia, a zasilania 4 stopnie. W momencie przestoju temperatura dochodzi do 5-6 stopni. Temperatura wody, która wychodzi na podłogówke ma 24-29 stopni. Rotametry będę zakładał do rozdzielnika. wihajster: odnośnie rur dobiegowych to niestety nie żart, a rzeczywistość w Twojej opinii jak to powinno wyglądać? Niektórzy twierdzą, że moje rozwiązanie jest OK i nie ma to znaczenia. Edytowane 14 Listopada 2012 przez shareds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Temp wygladaja OK. Troszke niska ta zasilajaca podlogowke. Pompa musi chodzic dlugo, zeby zagrzac podloge. U mnie pompa 12kW w obecnych warunkach dziala do 4h na dobe i mam (ku mojemu ubolewaniu a radosci zony) 22*C w domu. Temp zasilania GZ w okolicach 34*C na koniec cyklu. Ile pracuje na dobe Twoja PCi? Co do rur dobiegowych mialem zrobione tak jak Ty z poczatku. Wrzucone w jeden wykop i zaizolowane tylko 4m przy budynku. Przy okazji prac ziemnych z 4ta petla DZ rozdzielilem je i teraz sa w osobnych wykopach w odleglosci 1m od siebie. Uznalem, ze na odcinku 25m niepotrzebnie bede tarcil temperature na zasilaniu. Moze to nie beda jakies duze wartosci, ale po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shareds 14.11.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Generalnie teraz nie pracuje dłużej niż 2h bo zamarza parownik, jaka może być tego przyczyna? W jaki sposób można sobie to wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Generalnie teraz nie pracuje dłużej niż 2h bo zamarza parownik, jaka może być tego przyczyna? W jaki sposób można sobie to wytłumaczyć? No nie rob "jaj" Dolej 30-40 litrow glikolu w DZ i ciesz sie sprawnie dzialajaca PCi. Przy okazji pozdrow swojego instalatora-partacza. Dobrze, ze Ci samej wody nie wlal baran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) - Czy zastosowany roztwór jest poprawny ? ... Jak najszybciej popraw roztwór glikolu tak, żeby zamarzał w temperaturze niższej niż -15 stopni. Jeśli tego nie zrobisz, a z tego co piszesz masz problemy z przepływem cieczy dz, to możesz spowodować zamarznięcie roztworu w parowniku. Przy odrobinie pecha może on zostać rozsadzony przez zamarzającą wodę. Wtedy jak pisał wihajster naprawa nie będzie tania, a gwarancja na pewno jej nie pokryje. Może się wtedy okazać że trzeba będzie wymienić parownik (przy okazji płukanie układu chłodniczego), a jeśli będziesz miał jeszcze większego pecha i woda wraz z jakimś syfem dostanie się do układu chłodniczego, to może się okazać, że też sprężarkę. Często w obiegu wtórnym pojawiają się uszkodzone pc z rozsadzonym parownikiem, ale zwykle z układów woda/woda. Może u Ciebie tak źle nie będzie, ale jak widzisz pechowych możliwości jest sporo. Na razie Twoja pc jest sprawna, więc dopóki nie poprawisz roztworu glikolu, to bardzo ostrożnie używaj pc lub ją wyłącz. Rury dobiegowe masz ułożone "niezbyt" szczęśliwie, ale trudno to będzie dziś poprawić, więc na razie bym się skupił na doprowadzeniu pc do poprawnego działania. A ewentualnie później możesz myśleć o rozsunięciu ich. Ja mam wykop o szerokości około 1m i rury rozsunięte po brzegach tego wykopu, choć przy domu są trochę poplątane ze sobą. Temperature powrotu mam -0,6 stopnia, a zasilania 4 stopnie. Te wartości wskazują na poprawny przepływ roztworu dz. Jak się to ma do zamarzania ? Nie podałeś po jakim czasie są te wartości. Możesz zerknąć do ostatniego "TU" w mojej stopce, gdzie zobaczysz jakie są przebiegi temperatur w poprawnie działającej, choć trochę przewymiarowanej pc. teraz nie pracuje dłużej niż 2h bo zamarza parownik, jaka może być tego przyczyna? To się nie do końca zgadza z tym -0.6/4, przy -0.6 nie powinien zamarzać. Prześledź jak to wygląda podczas tych 2h działania pc (zasilanie i powrót dz). Zamarzanie może się pojawiać, gdy spadnie przepływ przez parownik (wtedy różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem dz rośnie). Może masz nie do końca odpowietrzone dz (czy obiegówka nagle nie szumi?), a może w parowniku zaczyna krystalizować woda (tego nie widać, a spowalnia przepływ) ? Trudno to na odległość powiedzieć. Sprawdź podczas działania pc, czy wszystkie sekcje dz mają równe temperatury. Możesz to zrobić przez macanko rur w studzience, przez obserwacje, czy wszystkie rury równo zaczynają się rosić, czy ewentualnie szronić. temperatura wody, która wychodzi na podłogówke ma 24-29 stopni Tym się na razie nie przejmuj, jeśli pc będzie działać dłużej, to te temperatury wzrosną. Jeśli nie masz rotametrów, to regulację podłogówki też możesz zrobić "na macanko": wszystkie powroty powinny mieć podobną temperaturę. Edytowane 14 Listopada 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrokop 14.11.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 30-40 litrów to mało proponował bym dolać około 100-120. 640mb pe 40 x 1.04(pojemność jednego metra pe fi 4o) =665 litr a więc stężonego glikolu 221 l (-17) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 30-40 litrów to mało proponował bym dolać około 100-120. 640mb pe 40 x 1.04(pojemność jednego metra pe fi 4o) =665 litr a więc stężonego glikolu 221 l (-17) Masz racje. Nie wzialem pod uwage ze to sondy (sa 2 rury) i do tego jeszcze fi40 Przylozylem "swoja miarke". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrokop 14.11.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Istalator pewnie policzyl jedną i jeszcze zaoszczędził na glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shareds 14.11.2012 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 rwxw: dzieki serdeczne za uwagi. Doleje glikolu odpowietrzę i będę obserwował rur dobiegowych nie będę zmieniał na razie. Jak ktoś ma koledzy jakieś uwagi co do mojej PCi to słucham:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.11.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 popraw roztwór glikolu tak, żeby zamarzał w temperaturze niższej niż -15 stopni. Jeszcze skąd się bierze to magiczne około -15 stopni ? W tych okolicach, a w zasadzie sporo powyżej tej temperatury powinien już zadziałać presostat niskiego ciśnienia i bezpiecznie wyłączyć zamrażającą się pompę zapobiegając zamrożeniu i rozsadzeniu parownika. Powinno to zostać zarejestrowane na sterowniku i wtedy wiadomo co się stało: brakło przepływu na dz, albo przepływ był za słaby (padła obiegówka, zatkał się filtr itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 14.11.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Powierzchnie domu MASZ podobną do mojego http://www.pompaciepla-24.pl i umnie dziąła tylko kilka godzin dziennie, mimo ze na moje nieszczescie mam ,,grzejniki , a PC troche mocniejszą Masz , to niema siły by w takich temperaturach jak teraz dom był niedogrzany Co do DZ , jezeli tylko Mozesz uruchom pompe obiegową DZ i jak sie da to tak by nie wystartowała sprężarka , najlepiej odpiąc jej zasilanie i wtedy dolewaj koncentratu , bo widac jesteś swiadomy co juz sie dzieje , to wiedz , ze tak jak Przedmówcy pisali , naprawa bedzie duzooo kosztowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 14.11.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Nic nie piszesz co to za pompa.Jeśli to nowa instalacja to goń instalatora niech naprawia no chyba że sam instalowałeś.Miałem podobny problem zaraz na początku i też mam propylenowy ale u mnie był za gęsty i nie odbierał ciepła z czynnika,parownik się zalewał czynnikiem i szronił a presostat wyłączał PC .Po odczekaniu kilku godzin znów PC pracowała .Napisz jak sprawdzałeś temperaturę krzepnięcia glikolu.Piszesz że parownik zamarza ? Daj jakieś zdjęcia jak to wygląda bo jak się domyślam parownik masz nie zaizolowany.Coś mi wygląda że ta pompa to jakaś amatorska konstrukcja:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.11.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 kkdarchRozumiem, że sama wymiana glikolu na rzadszy rozwiązała problem. Jaka była temperatura krystalizacji jednego i drugiego?Pamiętasz jak zmieniała się delta na parowniku w obydwu przypadkach?Przy jakiej temperaturze na wyjściu działał presostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 16.11.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 kkdarch Rozumiem, że sama wymiana glikolu na rzadszy rozwiązała problem. Jaka była temperatura krystalizacji jednego i drugiego? Pamiętasz jak zmieniała się delta na parowniku w obydwu przypadkach? Przy jakiej temperaturze na wyjściu działał presostat? Kurcze było to dwa lata temu i nie bardzo pamiętam szczegóły. Pierwszy roztwór zrobiłem chyba na -20 i po zamrażaniu dodałem jeszcze (zły pomiar) ale nie tędy była droga.Potem upuściłem mieszaniny i dodawałem wodę .Tak czy siak dałbym teraz etylenowy lub alkohol .Propylenowy bardzo gęstnieje w niższych temperaturach i tłoczenie wymaga większej energiiTeraz mam na -12 a deltę mam 3,5st C ale myślę dodać jeszcze denaturatu który to zmniejszy trochę lepkość. Presostat miałem na -15 a teraz coś koło -10 Teraz DZ ma 7/4,5 st C podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Przeciez te -10*C dla DZ to awaryjna temperatura. Tylko po to, zeby nie uszkodzic wymiennikow i instalacji DZ. Zadna sprawna PCi nie pracuje przy takich temperaturach. Zakres uzyteczny to max do -5*C. Nie ma wiec sensu lac w DZ jakis swinstw. Nadgorliwosc gorsza od faszyzmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.11.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 kkdarchNa razie niczego nie dolewaj.DZ 7/4,5 przy mocy obiegówki?Jaka średnica rur pętli, i jaka średnica i długość dobiegówki DZ?Jakie najniższe temperatury DZ minionej zimy?Zakończyłeś "dopieszczanie" swojej PC? Instalacje pracują poprawnie z DZ zalanym glikolem etylenowym, propylenowym, alkoholem. Ale:Propylenowy jest odradzany ze względu na wyższą lepkość.Alkohol jest odradzany ze względu na niższe ciepło właściwe i na dodatek, niektórym podobno zacierały się obiegówki.Niektórzy twierdzą, że najlepszy jest etylenowy [-15 stopni].Jeden z konstruktorów zaleca ustawienie presostatu LP na ok. -6 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts