kasprzyk 24.01.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 "Ostateczność" chyba właśnie przyszła....w nocy awaria. Błąd D3 - uszkodzenie pompy ciepła (st1), uszkodzenie pompy obieg pierwotny / wentylator, uszkodzenie przełącznika niskociśnieniowego, czujnika niskiego ciśnienia lub regulatora obiegu chłodniczego. Jedno z wielu. Bulgotało w rurach od soboty i podobno duży pęcherz wywaliło, ciśnienie spadło na łeb ....aż do ... z 2,2 tylko do 1,8? ... tak tłumaczy instalator - może dzisiaj przyjedzie, powiedział, że do południa. Ciekawe bo poprzednio w grudniu jak wywaliło taki powietrzny bąbel, to była awaria z powodu zbyt wysokiego ciśnienia, ale ja się nie znam. Od wczoraj pompa nie działa. Zaraz godz.14sta. Jak się do 16stej nie zjawi, dzwonię do serwisu. To nie jest temat dla instalatora tylko dla autoryzowanego serwisu ! - powinnaś wezwać serwis. Na łeb to instalator spadł a nie ciśnienie. Był a może jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 25.01.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Przyjechał Pan - stwierdził, że coś popsułam i nie podoba mu się, że tak dużo zaglądam do pompy. Rozkręcił taki filtr zamontowany na rurze wychodzącej z DZ do pompy, tam sitko zawalone jakimś szlamem; Włączył pompę - nie działa. Rozkręcił obudowę pompy a tam zamarznięta rura na wyjściu z wymiennika(taki miedziany kaloryfer, czy to ten słynny parownik?), rura ta to chyba powrót DZ. Z racji że 2-3 tyg temu zamarzły mi rury z wodą w domu (z powodu genialnej pracy pompy) miałam nagrzewnicę i się odmroziło. Pan przepędził każdy odwiert po kolei odpowietrzając je ponownie i dolewając, ale nie glikolu tylko jakiegoś alkoholu, takiego do odwiertów. Po zabiegu pompa się odpaliła, DZ pracuje bezszelestnie, znaczy już nic nie bulgocze i chyba odpowietrzone. Sitko do filtra już nie trafiło, filtr jest teraz bez sitka. No i zostałam pouczona, że pompa ma nie chodzić w wybranych przeze mnie godzinach tańszej taryfy ("bo nikt tak nie robi, a to pewnie psuje wszystko") tylko chodzić cały czas. Na zewnątrz 1stC na plusie, w domu nastawione na 15-17st - serio pompa nie da rady w tańszej taryfie? Nie musi być w domu te 15ście, starczy 10st ale żeby się nie wyłączała cały czas bo awaria, bo za zimne DZ, jak chodzi 24h to miała więcej awaryjnych wyłączeń niż z okienkami... No i jeszcze bez grzałki pewnie nie da rady (temat grzałki dalej wisi bo ten Pan nie wie o co chodzi, Szef ma się tym zająć w nieokreślonej przyszłości). Zgodnie z wolą Instalatora - tera ma hulać cały dzień. Po nocy, rano na zasilaniu GZ było szałowe 25stC, zasilanie DZ nie pamiętam, coś koło 3stC. Jeśli instalator ma problem z ogarnięciem grzałki to nie powinno dziwić, że oddaje do użytku układ niesprawny, w którym część DZ "robi" za zbiornik powietrza. Na efekty nie trzeba było długo czekać... Wracając do stałej delty 2*C na DZ, to nie jesteś pierwszym użytkownikiem modelu Vitocal, który o tym pisze (sprawdziłem w notatkach). Ktoś zajrzał do wnętrza tego model i stwierdził obecność tylko jednego (!) czujnika temperatury - na wejściu parownika. Zatem wyświetlana wartość temperatury na jego wyjściu jest wartością fałszywą! Faktyczna temperatura glikolu opuszczającego parownik może być znacznie niższa niż myślisz. Proponuję zakup termometrów (np. tanie, cyfrowe, z czujnikiem na kabelku) i założenie na rurach DZ. Jeśli instalator nie potrafi odpowietrzyć DZ - niech wezwie jakiegoś fachowca. Czy jak kupię taki czujnik z kabelkiem to mam po prostu ten kabelek przyczepić do tej miedzianej rurki wychodzącej z miedzianego kaloryferka? (chyba parownika, wymiennika, czy jak mu tam?). Ho ho! Dopiero mi się dostanie za "grzebanie"! Już Pan mnie postraszył, że przyjedzie fachowiec z komputerem i sprawdzi dokładnie wszystko, co dotykałam, każdy kurek i przycisk! Raju! Niech przyjedzie! Niech tylko przyjedzie.. i to w tym roku!!! Może on naprawi?! Edytowane 25 Stycznia 2017 przez U Jaśków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.01.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 No i zostałam pouczona, że pompa ma nie chodzić w wybranych przeze mnie godzinach tańszej taryfy ("bo nikt tak nie robi, a to pewnie psuje wszystko") tylko chodzić cały czas. może nie będę komentować tego "pouczenia".... Z tego co ja kojarzę, to w tych pompach (V) jest takie sterowanie, że pompa ma bardzo dużo załączeń i wyłączeń.(możesz sprawdzić ile masz za okres kiedy pompa będzie chodzić cały czas, ile będzie załączeń??) Kiedyś ktoś pisał na ten temat. Nie muszę chyba pisać, że ma to wpływ na żywotność pompy? ja swego czasu kupiłem termometr z sondą - dokładnie coś takiego http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-wt-2-z-sonda-alarm-50-300c-i5980823760.html po wyskalowaniu go wodą lodową, włożyłem go tak głęboko jak się dało pod izolację rury DZ która idzie do PC. W ten sposób miałem pewny pomiar temperatury DZ. I nie podpada to pod grzebanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 No i zostałam pouczona, że pompa ma nie chodzić w wybranych przeze mnie godzinach tańszej taryfy ("bo nikt tak nie robi, a to pewnie psuje wszystko") tylko chodzić cały czas. Na zewnątrz 1stC na plusie, w domu nastawione na 15-17st - serio pompa nie da rady w tańszej taryfie? Jesli bedzie sprawna, to da rade. Jesli instalator nie uzywa podobnego zestawu u siebie (pompa + dom), to jest umiarkowanym autorytetem jesli chodzi o sposob sterowania takim ukladem w praktyce. Na pewno nie rezygnuj z priorytetu grzania w tanim pradzie. Mozesz co najwyzej nieco zlagodzic obostrzenia sterowania, zeby w razie potrzeby zalaczyla sie tez w drogim. Poki co. Czy jak kupię taki czujnik z kabelkiem to mam po prostu ten kabelek przyczepić do tej miedzianej rurki wychodzącej z miedzianego kaloryferka? (chyba parownika, wymiennika, czy jak mu tam?). Ho ho! Dopiero mi się dostanie za "grzebanie"! Montujesz na rurze zasilania i powrotu DZ i GZ. Czujnik do rury na paste termoprzewodzaca (kupisz u jakis kumatych komputerowcow) i owijasz zwykla tasma izolacyjna (elektryczna). Na to otulina rury. U mnie taki zestawik 5 termometrow mierzy z powodzeniem od lat. Już Pan mnie postraszył, że przyjedzie fachowiec z komputerem i sprawdzi dokładnie wszystko, co dotykałam, każdy kurek i przycisk! Raju! Niech przyjedzie! Niech tylko przyjedzie.. i to w tym roku!!! Może on naprawi?! "Nie strasz, nie strasz, bo sie zes...". Dlaczego niektorzy traktuja kobiety jak idiotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 25.01.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 możesz sprawdzić ile masz za okres kiedy pompa będzie chodzić cały czas, ile będzie załączeń?? ... ja swego czasu kupiłem termometr z sondą - dokładnie coś takiego http://allegro.pl/termometr-elektroniczny-wt-2-z-sonda-alarm-50-300c-i5980823760.html po wyskalowaniu go wodą lodową, włożyłem go tak głęboko jak się dało pod izolację rury DZ która idzie do PC. W ten sposób miałem pewny pomiar temperatury DZ. I nie podpada to pod grzebanie;) Sprawdzę te załączenia, do piątku będą dane z trzech dni, więc wyjdzie jakaś średnia i dam znać. A z grzebaniem, to Panu się nie podoba nawet jak zaglądam na ekran sprawdzić temp zasilania... ach, niewiasta znaczy głupia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Sitko do filtra już nie trafiło, filtr jest teraz bez sitka. Skoro w sitku było sporo szlamu, to chyba spełniało swoją rolę? O zgrozo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 25.01.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Jesli bedzie sprawna, to da rade. Jesli instalator nie uzywa podobnego zestawu u siebie (pompa + dom), to jest umiarkowanym autorytetem jesli chodzi o sposob sterowania takim ukladem w praktyce. Na pewno nie rezygnuj z priorytetu grzania w tanim pradzie. Mozesz co najwyzej nieco zlagodzic obostrzenia sterowania, zeby w razie potrzeby zalaczyla sie tez w drogim. Poki co. Instalator odpalił swoją pompkę w grudniu, chyba ten sam model, bo musiał się przeprowadzać szybko i u niego chodzi cały czas na zwykłej taryfie, "bo po co ma zmieniać". Moja taryfa tania 22-6 , 13-15 plus cały weekend Ja zazwyczaj miałam nastawione 20-6 i 11-16 (5 h w drogiej, 10 h w taniej) z różnymi modyfikacjami czasu w drogiej. Ale wiadomo, że jak o 11stej w drogiej zaczynała to pewnie kończyła koło 13stej gdy akurat tania się zaczynała. Czy ja mogę ustawić taki priorytet grzania w taniej, a jak trzeba to pójdzie w drogiej? Mhmm, no tak że zawsze w taniej chodzi, a w drogiej to kiedy ma potrzebę?... bo zegar i program czasowy nie daje mi takiej możliwości, chyba że dokładnie określę, przy jakich temp zewnętrznych o której pompka zamierza się odpalić, a do tego musiałabym być 24h na dobę przez tydzień żeby to określić - niewykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 25.01.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Skoro w sitku było sporo szlamu, to chyba spełniało swoją rolę? O zgrozo... Już Panu powiedziałam, że jak następny walnie ten parownik, czy co tam dokąd płynie DZ bez filtra to wiadomo, że przez brak sitka. Pan musiał go jednak zabrać, bo zastanawia się...i tu werble i myśl roku: czy to sitko to przypadkiem nie od filtra gazowego a nie wodociągowego, bo coś mogli nie tak zainstalować. TADAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Już Panu powiedziałam, że jak następny walnie ten parownik, czy co tam dokąd płynie DZ bez filtra to wiadomo, że przez brak sitka. Pan musiał go jednak zabrać, bo zastanawia się...i tu werble i myśl roku: czy to sitko to przypadkiem nie od filtra gazowego a nie wodociągowego, bo coś mogli nie tak zainstalować. TADAM!!! Masakra. Ja bym dzwonił do Viessmanna i ŻĄDAŁ innego instalatora!!! Tego już nigdy bym do domu nie wpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Masakra. Ja bym dzwonił do Viessmanna i ŻĄDAŁ innego instalatora!!! Tego już nigdy bym do domu nie wpuścił. Chyba należało by zlecić jakąś ekspertyzę ,czy to czasem nie jest mega spartolone - czy nawet jak zacznie pracować , to zawsze będzie kulawe. W tedy od razu trzeba rozmawiać z prawnikiem -mój kuzyn ma problem z wykonawcą PC PP (cała zima praktycznie bez ogrzewania-do tego rachunki mega ) i na 99% tak to się potoczy pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 To jeszcze nic. Pamiętacie przypadek gdy wykonawca G i DZ nie mogąc się dogadać z inwestorem zdemontował z działki i wywiózł mu jednostkę zew. Pci PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.01.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 @Tomaszs131 - aż za dobrze....dla przypomnienia i ku przestrodze - tutaj jest jeden z wątków o tym przypadku...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232823-Dajmy-szans%C4%99-firmie-Danfossjeden, bo co poniektóre zostały skasowane/ukryte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Gdybym zdecydował się na PC G , to DZ poziome bym wykonał systemem gospodarczym (oczytawszy się na max w tym temacie) , a przy odwiertach -to wybrałbym sprawdzoną firmę (kryterium wyboru : doświadczenie/jakość , potem cena).Po takich przygodach ludzie tu zaglądający (tj zastanawiający się nad PC G) będą mieli kilka spraw do przemyślenia.pzdr PSTo nie jest w żadnym wypadku krytyka samego systemu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.01.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Przyjechał Pan - stwierdził, że coś popsułam i nie podoba mu się, że tak dużo zaglądam do pompy. Rozkręcił taki filtr zamontowany na rurze wychodzącej z DZ do pompy, tam sitko zawalone jakimś szlamem; Włączył pompę - nie działa. Rozkręcił obudowę pompy a tam zamarznięta rura na wyjściu z wymiennika(taki miedziany kaloryfer, czy to ten słynny parownik?), rura ta to chyba powrót DZ. Z racji że 2-3 tyg temu zamarzły mi rury z wodą w domu (z powodu genialnej pracy pompy) miałam nagrzewnicę i się odmroziło. Pan przepędził każdy odwiert po kolei odpowietrzając je ponownie i dolewając, ale nie glikolu tylko jakiegoś alkoholu, takiego do odwiertów. Po zabiegu pompa się odpaliła, DZ pracuje bezszelestnie, znaczy już nic nie bulgocze i chyba odpowietrzone. Sitko do filtra już nie trafiło, filtr jest teraz bez sitka. (...) Sitko do filtra już nie trafiło, za to szlam (który prawdopodobnie nadal krąży w układzie) trafił do wąskich kanalików parownika. Czasem niektórzy w pogoni za niższą deltą DZ usuwają sitko z filtra, ale można to zrobić dopiero po upewnieniu się, że krążące zanieczyszczenia zostały wyłapane (czyste sitko przy kolejnych kontrolach filtra). Jeśli w końcu pracuje całe DZ, to temperatury DZ powinny wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 To jeszcze nic. Pamiętacie przypadek gdy wykonawca G i DZ nie mogąc się dogadać z inwestorem zdemontował z działki i wywiózł mu jednostkę zew. Pci PW? NIe zdemontował, a zwyczajnie ukradł, wszedzie ta polityczna poprawnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 NIe zdemontował, a zwyczajnie ukradł, wszedzie ta polityczna poprawnosc Ok, ukradł. Sprawa sądowa najprawdopodobniej wciąż w toku. Ile to już lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 25.01.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 (edytowane) a moja pompa bez problemu utrzymuje 15-16 stopni w taniej taryfie, mimo braku drzwi miedzy domem a garazem (drzwi garazowe mimo ocieplenia to nie są jakieś super szczelne) oto wykresik Może pokaż Panu 'instalatorowi', że się Da! Edytowane 25 Stycznia 2017 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ok, ukradł. Sprawa sądowa najprawdopodobniej wciąż w toku. Ile to już lat? Adwokatom krotkie i proste sprawy sie nie opłacają, to i zapewne troche ta sprawa jeszcze potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 25.01.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 a moja pompa bez problemu utrzymuje 15-16 stopni w taniej taryfie, mimo braku drzwi miedzy domem a garazem (drzwi garazowe mimo ocieplenia to nie są jakieś super szczelne) oto wykresik Może pokaż Panu 'instalatorowi', że się Da! Da się, jeśli PC ma odpowiedni zapas mocy w stosunku do OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.01.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Wracając do stałej delty 2*C na DZ, to nie jesteś pierwszym użytkownikiem modelu Vitocal, który o tym pisze (sprawdziłem w notatkach). Ktoś zajrzał do wnętrza tego model i stwierdził obecność tylko jednego (!) czujnika temperatury - na wejściu parownika. Zatem wyświetlana wartość temperatury na jego wyjściu jest wartością fałszywą! Faktyczna temperatura glikolu opuszczającego parownik może być znacznie niższa niż myślisz. Proponuję zakup termometrów (np. tanie, cyfrowe, z czujnikiem na kabelku) i założenie na rurach DZ. Jeśli instalator nie potrafi odpowietrzyć DZ - niech wezwie jakiegoś fachowca. Witam ! Vitocal serii 200, a więc 200-G, 222-F i 242-G wyposażone są w 1 czujnik temperatury po stronie dolnego źródła ciepła i jest to czujnik na wejściu z ziemi do pompy ciepła. Czujnik ten jest wystarczający do sterowania urządzeniem bo pełni rolę kontroli temperatury - czy solanka jest w obszarze dopuszczalnych temperatur. Czujnik na powrocie do ziemi nie jest tutaj konieczny do sterowania pompą ciepła. W praktyce w czasie uruchamiania istotne jest ustawienie przepływu czynnika niezamarzającego. Nie wykonuje się tego na podstawie różnicy temperatur (czujnik na wejściu z ziemi i czujnik na powrocie do ziemi) lecz tylko i wyłącznie na podstawie rotametrów. Czujnik na powrocie może w późniejszej eksploatacji pompy ciepła pomóc w ocenie jak mocno obciążanym dolne źródło, ale z punktu widzenia sterowania nie ma znaczenia. Zachowanie opisywane przez firmę instalatorską jest niedopuszczalne, dlatego ponawiam prośbę do użytkownika o przesłanie danych kontaktow w wiadomości prywatnej umożliwiającą interwencję w sprawie tej firmy oraz przekazanie sprawy do odpowiednich osób w Viessmann w celu wyjaśnienia braku przeprowadzenia należytej pomocy serwisowej. Wszyscy nasi partnerzy przechodzą cykliczne szkolenia z zakresu prawidłowej obsługi Klienta, także taka sytuacja jest niedopuszczalna. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts