Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła problem, dolne źródło

shareds

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trudno jest radzić jak mało kto rozumie po co są poszczególne komponenty instalacji.

Ja radzę jak sprawdzić po kolei, aby wyeliminować poszczególne przyczyny spadku ciśnienia. Postępując zgodnie z opisem w poście #229 sprawdzamy po kolei co może być źle. Ciśnienie w zbiorniku przeponowym (wzbiorczym) sprawdza się właśnie przy 0 bar w obwodzie, w tym przypadku DZ. Przy 0 bar mamy jedyną okazję sprawdzić prawidłowo zbiornik przeponowy. Wystarczy mieć ciśnieniomierz do kół. Jeżeli ciśnienie jest w porządku to wiemy, że zbiornik jest szczelny prawie w 100% będzie szczelny przez następne lata. W dalszej kolejności dobijamy wody lub glikolu Przy ciśnieniu 0 bar powinno jej wejść kilka litrów. Jak wejdzie litr i ciśnienie wzrośnie do prawidłowego to oznacza, że jest coś nie tak ze zbiornikiem przeponowym. Nie twierdzę, że instalacja nie była zapowietrzona, może była i się przez zimę odpowietrzyła.

Podałem właściwą kolejność sprawdzenia poprawności działania DZ. Dobijając wcześniej wody i stwierdzając, że ciśnienie szybko wzrosło a wody weszło mało, nie można już sprawdzić ciśnienia w naczyniu przeponowym bo będzie nieprawdziwe. Trzeba będzie upuścić wody a właściwie już glikolu aby ciśnienie spadło do 0 bar.

Jak ktoś dalej nie rozumie niech robi sobie jak chce. Doradzam jak postępować właściwie a nie na łapu capu i na zasadzie o będzie jakoś. No właśnie będzie tylko jakoś a nie dobrze.

• 4 months później...
Wyższe temp. DZ podawane są przez użytkowników pompy ciepła z kolektorem poziomym.

BTW nie spotkałem się jeszcze z instalacją pionowego DZ z jedną nitką. Może wydajniejszym rozwiązaniem byłyby dwie nitki po 60m?

Z tego co sie orientuje wazna jest łączna długosć odwiertu. Tak przynajmniej zapewniał mnie instalator i serwisant.

dla bezpieczeństwa lepiej zrobić 2x60 niż 1x120.

Jak jest problem (o czym kilka razy było w różnych wątkach) np. z zapowietrzeniem i brakiem reakcji instalatora - to PC nie będzie działać jak jest 1 odwiert - w przypadku gdy są 2, to przez jakiś czas można jeden odciąć i jechać na tym jednym tylko.

Pompa 12kw, 240m, 3 odwierty po 90,80,70.Pracuje ok 12h na dobę, 14 załączeń. Tą temperaturę osiąga, wydaje mi się że kilka, może kilkanaście minut przed wyłączeniem. Może powinienem coś pozmieniać w ustawieniach? Takie mam ustawienia: DM -210, krzywa 4, przesunięcie 2, zliczanie co 17h. W domu teraz 23,3.

Podejrzanie nisko jak na koniec listopada. Jaka ilość i długość odwiertów?

Ile godzin/dobę PC pracuje?

Odczyt temperatur po jakim czasie od startu sprężarki?

Chodzi o to ze ta ujemna jest podejrzanie niska? A jak na wejściu po 2h grzania mam +2.3 to dobrze czy nie bardzo?

Pompa u mnie pracuje 3x na dobe po 2h

Pompa 12kw, 240m, 3 odwierty po 90,80,70.Pracuje ok 12h na dobę, 14 załączeń. Tą temperaturę osiąga, wydaje mi się że kilka, może kilkanaście minut przed wyłączeniem. Może powinienem coś pozmieniać w ustawieniach? Takie mam ustawienia: DM -210, krzywa 4, przesunięcie 2, zliczanie co 17h. W domu teraz 23,3.

pompa pracuje długo, nawet bardzo długo. Niech zgadnę, pierwsze uruchomienie pompy było niedawno temu ??

Ja sprawdziłbym przede wszystkim, czy wszystkie odwierty pracują....może któryś być zapowietrzony...

Chodzi o to ze ta ujemna jest podejrzanie niska? A jak na wejściu po 2h grzania mam +2.3 to dobrze czy nie bardzo?

Pompa u mnie pracuje 3x na dobe po 2h

takie temperatury rzadko się spotyka pod koniec listopada. Koniec stycznia,lutego, gdy PC długo pracuje - jak najbardziej....

Biorąc pod uwagę, że u ciebie jest to 3x2h to ciężko powiedzieć...a jaką masz moc PC i jaki dom do tego? Najlepiej umieścić te dane w stopce, wtedy nie będziemy za każdym razem o to pytać ;)

pompa pracuje długo, nawet bardzo długo. Niech zgadnę, pierwsze uruchomienie pompy było niedawno temu ??

Ja sprawdziłbym przede wszystkim, czy wszystkie odwierty pracują....może któryś być zapowietrzony...

Tak, w czerwcu uruchomiona. Za długo pracuje, to sugerujesz żeby zmienić stopniominuty żeby chodziła krócej a częściej?

Może mieć na to wpływ właśnie to, że pracuje pierwszy sezon. U mnie rok temu było podobnie (chociaż nie tak nisko). Spróbuj grzać w systemie ciągłym. Wówczas DZ nie potrzebuje odbierać chłodu dużo w krótkim czasie, ale po trochu, systematycznie. U mnie obecnie wyjście 1,5*, a powrót 4,5*. PC pracuje w systemie ciągłym 24/7.

Tak, w czerwcu uruchomiona. Za długo pracuje, to sugerujesz żeby zmienić stopniominuty żeby chodziła krócej a częściej?

myślałem, że raczej koniec października/początek listopada...pytanie czy jak było uruchomione CO, to dom był wygrzewany??

Ja też swego czasu miałem CO uruchomione w czerwcu,ale wykonałem cały pakiet wygrzewania podłóg....jak się domu nie podsuszy wcześniej, to wtedy na początku 1 sezonu grzewczego zużycie jest sporo większe...co nie pozostaje bez wpływu na temperatury DZ.

A znasz może projektowe obciążenie cieplne ?? Bo dom domowi nierówny, Dla domu 240m2 może mieć naprawdę bardzo duży rozrzut...

DOPISAŁEM:1 sezon grzewczy szacuje się że zużycie może być o 20% większe. U mnie też tak było, mimo że miałem dom wygrzewany. Takie wygrzewanie można oszacować na nawet na 3000kwh

Edytowane przez JTKirk
DOPISAŁEM

myślałem, że raczej koniec października/początek listopada...pytanie czy jak było uruchomione CO, to dom był wygrzewany??

Ja też swego czasu miałem CO uruchomione w czerwcu,ale wykonałem cały pakiet wygrzewania podłóg....jak się domu nie podsuszy wcześniej, to wtedy na początku 1 sezonu grzewczego zużycie jest sporo większe...co nie pozostaje bez wpływu na temperatury DZ.

A znasz może projektowe obciążenie cieplne ?? Bo dom domowi nierówny, Dla domu 240m2 może mieć naprawdę bardzo duży rozrzut...

DOPISAŁEM:1 sezon grzewczy szacuje się że zużycie może być o 20% większe. U mnie też tak było, mimo że miałem dom wygrzewany. Takie wygrzewanie można oszacować na nawet na 3000kwh

To nie jest pierwszy sezon, wcześniej miałem LPG no i kominek :)

po godzinie pracy 5,8/1,7

po 2 godzinach 4,4/1,2

po 6 godzinach 3,4/-0,2

Ja grzeje głównie nocy dlatego pracowała bez przerwy ponad 6 godzin. Według mnie jak pompa pracuje częściej a krócej to minimalne temp bedą troszkę wyzsze ale średnio wyjdzie na to samo. Temp zależą od tego ile kWh się wyciaga z ziemi na dobe.

@das123 mamy tyle samo metrów DZ tylko ja w 2 odwiertach (ciii)

przez ostatnia dobe moja 10kW pracowała 8 godzin i 20 minut

dokładnie, ja do wprowadzenia sie zuzyłem na suszenie 3200kWh jesienią

Będę dzwonił do serwisu, zobaczę co powiedzą. A ile kw zużywa twoja pompa dziennie? Wczorajsza doba u mnie 30kw.