Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła problem, dolne źródło

shareds

Recommended Posts

• Odpowiedzi 258
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rwxw

Zgadzam się z Tobą. Prawdopodobieństwo jej wystąpienia jest niskie, ale jednak istnieje. O możliwości wystąpienia kawitacji w obiegówkach DZ wspominał jeden z fachowców, którzy zaglądali tutaj jakieś 3 lata wstecz. Niech inni użytkownicy sami zdecydują, czy taką informację "olać", czy na wszelki wypadek zadbać o ciśnienie w układzie wyższe niż np. 1 atm.

Witajcie,

Panowie walczę z dolnym źródłem najpierw. Instalator założył wodomierze, żeby dostosować przepływ przez każdą sekcję równomiernie. Z tychże wodomierzy odczytuję, że przepływ mam na poziomie 1500l/h. Pompkę obiegową mam Grundfosa Magna Geo25-100. Zdjęcie w załączeniu maksymalna moc pompy 185W. Przez cały dzien wczoraj próbowałem odpowietrzyć DZ właśnie tą pompką podłączając zasilanie i powrót do beczki z roztworem. Martwi mnie dalej ten mały przepływ. Co może być tego przyczyną? Odpowietrzanie taką obiegówką ma w ogole sens? Czy za słaba moc? Czy może sposób odpowietrzania nieodpowiedni?

IMG01415-20121121-0950.jpg

14 kw

OK. Teraz mozemy sie pokusic o rachunki.

W ciagu godziny pracy Twoja pompa pobiera z gruntu 10,5kWh energii. Przy standardowej delcie 5*C na DZ przeplyw 1500l/h dostarcza 8,3 kWh energii. Musoal bys sie zblizyc z przeplywem do 1800l/h.

Jako, ze masz juz DZ wykonane, wiec tu nie powalczysz.

IMHO mozesz:

A) Zrezygnowac z filtru siatkowego na DZ jesli takowy masz

B) Dac wieksza pompe obiegowa DZ (jj mam np 210W na III biegu)

C) Dac na DZ rotametry zamiast wodomierzy ktore w jakims tam stopniu ograniczaja przeplyw

W wersji pesymistycznej A+B+C

:-)

Kolego, a skąd się bierze te 1800l? w poprzednich postach kolega kkdarch pisał, że 1800 to przy pompie 8KW powinno być, a przy mojej drugie tyle co mam. W moim przypadku najekonomiczniejsze to wymontować filtr i potem ustawić na rozdzielniku przepływ wg wodomierzy i je po prostu wymontować.

Policz tak:

Moc chlodnicza Twojej PCi to okolo 10,5kW (zalozenie dla COP=4) a wiec w godzine pobiera 10.5 kWh energii.

W ciagu godziny przez parownik przeleci 1800l cieczy z ktorej przy ronicy 5*C otrzymasz (1800x4x5)/3600 = 10kWh.

Uznaje, ze jak bedziesz mial delte 5,25*C (bo wtedy bedzie to 10.5 kWh dokladnie to sie nic zlego nie stanie.

Kolego, a skąd się bierze te 1800l? w poprzednich postach kolega kkdarch pisał, że 1800 to przy pompie 8KW powinno być, a przy mojej drugie tyle co mam. W moim przypadku najekonomiczniejsze to wymontować filtr i potem ustawić na rozdzielniku przepływ wg wodomierzy i je po prostu wymontować.

Zajrzyj w dokumentację obojętnie jakiego producenta dla pompy 14kW to tam zobaczysz przepływy w granicach 2800-3000litrów /h dla DZ.

Np.Wiessman 14,2kW 2700litrów /h ,stibel 14kW 3000litrów /h.Galmet 2750lit/h i pompa 32-100.

W tej chwili mam moc pompy DZ taką jak ty dla 8 kW.Zmień pompę na dużo mocniejszą .Musisz uzyskać nominalny przepływ.

Zajrzyj do pompy ciepła i podaj jakiej wielkości jest wymiennik parownika(typ i ilość płyt)

Jakimi średnicami węży masz połączenie z DZ .Ze zdjęcia widać że coś cieniutkie i wyglądają mi na 1" a to w środku ma z 15mm średnicy.Najlepiej byłoby gdybyś dał średnice takie same jak są krućce wymiennika.

Mam pomysł na sprawdzenie twojego DZ .Jeśli możesz zrobić połączenie (by-pass) końców rur dobiegowych to daj tam pompkę i licznik .

Sprawdzisz w ten sposób czy DZ nie blokuje przepływu .Potem to samo z PC i już wiesz gdzie masz problem.

Policz tak:

Moc chlodnicza Twojej PCi to okolo 10,5kW (zalozenie dla COP=4) a wiec w godzine pobiera 10.5 kWh energii.

W ciagu godziny przez parownik przeleci 1800l cieczy z ktorej przy ronicy 5*C otrzymasz (1800x4x5)/3600 = 10kWh.

Uznaje, ze jak bedziesz mial delte 5,25*C (bo wtedy bedzie to 10.5 kWh dokladnie to sie nic zlego nie stanie.

Jeśli dla 0/35st C pompa ma 14kW to jak jest przy 10/35 chyba ma więcej więc i ta moc trzeba odebrać dlatego producenci podają zalecany i minimalny przepływ.

Jeśli dla 0/35st C pompa ma 14kW to jak jest przy 10/35 chyba ma więcej więc i ta moc trzeba odebrać dlatego producenci podają zalecany i minimalny przepływ.

Ale my rozwazamy przypadek idealny, czy "ratowanie" czlowieka w klopocie? Niewiele mu pomoze, ze podam mu zalecane przeplywy na DZ. Dolozy sobie jeszcze jedno DZ rownolegle? :-)

Ja proponuje srodki ktore moga doprowadzic przeplyw do akceptowalnych wartosci za rozsadna kase. Jak bedzie mial przy DZ=10*C delte 7*C to jakos to "przelknie".

W zeszlym roku przy grzaniu posadzek i tylkow zrobionych w listopadzie dalo rade, to jestem raczej spokojny.

A na jakiej podstawie sadzisz, ze jest niedowymiarowane. Opinie sa raczej w druga strone. :-)

Sorry masz rację, źle sobie policzyłem (uciekło mi jedno zero). Udało się wygrzac tyłki? :)

[ATTACH=CONFIG]150090[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150091[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150092[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150093[/ATTACH]

Przekrój rury dochodzącej do pompy mam 32 mm. Zdjęcia pompy w załączeniu. Jeszcze jedno mnie nurtuje, czy zapowietrzone dolne źródło może być przyczyną tak małego obiegu? Wyżej pisałem w jaki sposób próbowałem to sam odpowietrzyć :)

Jesli mial bys zapowietrzone DZ, to na jednej z petli przeplyw byl by znacznie mniejszy albo nawet ustal calkowicie. Czy sa takie syndromy u Ciebie?